Reklama

ANALÝZA: Odepisovaná ropa zažívá nevídaný comeback. Kam až porostou její ceny

Ilustrační foto
ČTK
Zdeněk Pečený

Těžařské odvětví se po covidové pauze dostává znovu na výsluní. Ceny ropy aktuálně žene nahoru válka na Ukrajině. Kde se zastaví? Vývoj posledních let na trhu s ropu shrnuje analýza Newstreamu.

Reklama

Dvouletá covidová krize poskytla nesčetným investorům jízdu na horské dráze. Takový příběh nabízí i ropa. Od kolapsu cen ke 20 dolarům za barel až k dnešní více než stodolarové cenovce. „Za poslední dva roky si ropa ušla kus cesty. Začátek koronavirové krize byl pro tuto surovinu naprosto zdrcující,“ říká Jiří Tyleček, hlavní analytik společnosti XTB. 

pád akcií

Invaze sestřelila ruskou burzu, akcie padaly i v Praze a celé Evropě

Ruské akcie ve čtvrtek v reakci na vpád ruských vojsk na Ukrajinu klesly o třetinu, přičemž v poledne činil propad dokonce téměř 50 procent. Pražská burza ze stejného důvodu klesla na nejnižší úroveň za dva roky, evropský index STOXX Europe 600 se snížil o více než tři procenta.

Přečíst článek

A není to jen cena černého zlata, která šokovala. Velké překvapení přišlo v samotném návratu ropy a celého těžařského odvětví na výsluní. Před dvěma lety bylo odepisované jako zraněný dinosaurus, dnes ho americký prezident prosí o pomoc při záchraně ekonomiky. „Před osmnácti měsíci jsme byli uprostřed globální apokalypsy pro energetický sektor a nyní se již bavíme o tučných ziscích,“ řekl pro Bloomberg Travis Stice, šéf Diamondback Energy, která ve Spojených státech těží ropu z břidlic. 

Obrat o sto osmdesát stupňů má dalekosáhlé důsledky pro celou globální ekonomiku. Nejde jen o zrychlení inflace či posílení pozice ropných velmocí typu Ruska či Saúdské Arábie, ale také o dlouhodobé dopady na přechod k bezemisní energii. Svět, který se má odklánět od fosilních paliv byl svědkem toho, jak Bílý dům během klimatické konference v Glasgow tlačí na Organizaci zemí vyvážejících ropu (OPEC), aby zvýšila produkci. 

Země OPEC+ drží spolu

Pro pochopení, jak se trh s ropou octl tam, kde je nyní, je potřeba se vrátit na začátek covidové pandemie. „Během první pandemické vlny se ceny ropy propadly až k hladině 20 dolarů za barel. To odráželo jednak významné omezení chodu ekonomik ve všech hlavních světových centrech, tak i značnou nejistotu na trzích. Tehdy nebylo totiž jasné, za jak dlouho dojde k opětovnému oživení světové ekonomiky,“ popisuje Jiří Polanský, analytik České spořitelny. 

Lidé na Ukrajině se probudili do válečného stavu.

Čeští miliardáři již posílají miliony uprchlíkům z Ukrajiny

Do iniciativy se zapojili například zakladatel Seznamu Ivo Lukačovič nebo partner Pale Fire Capital Jan Barta. Dalším přispěvatelem twitterové výzvy se stala Alza miliardáře Aleše Zavorala. A také Martin Hájek, zakladatel Livesportu.

Přečíst článek

Právě situace po vypuknutí pandemie připravila podmínky na dnešní vysoké ceny. Sektor, který se již nacházel pod silným tlakem, aby se zapojil do boje proti klimatické změně, v reakci na krizi omezil investice a začal se připravovat na svět potřebující méně ropy. Nakonec se ukázalo, že svět stále potřebuje stejné množství ropy. 

Historický moment přišel 20. dubna 2020, kdy ostřílení komoditní obchodníci nemohli věřit svým očím. Cena americké lehké ropy se ten den propadla na mínus 40 dolarů za barel. Ropa jako by se stala odpadním materiálem, který nikdo nechce a prodávající musí kupci ještě zaplatit za to, že ho tohoto odpadu zbaví.

„To bylo důsledkem skutečnosti, že producenti na počátku nechtěli nákladně omezovat produkci, zároveň však chyběly objednávky na již vytěženou ropu,“ vysvětluje Tyleček. K vyrovnání nabídky a poptávky přispěl výrazně OPEC+ (ropný kartel spolu se spojenci v čele s Ruskem), který omezil produkci k úrovni poptávky. Trh s ropou se následně relativně rychle stabilizoval a s krátkými korekcemi přišel setrvalý růst.

Na Václavském náměstí se sešly desítky stoupenců Ukrajiny.

Tereza Zavadilová: Putin Rusko na válku ekonomicky připravoval. Klíčem k izolaci je Čína

Rusko už během druhé poloviny loňského roku rozdmýchávalo napětí kolem ropy a plynu - což znamená, že do jeho státní kasy přiteklo o polovinu peněz více než v předchozím roce.

Přečíst článek

Ceny ropy dál porostou

Spolu s tím, jak se vývoj ve světové ekonomice zhruba od května 2020 zlepšoval, cena ropy se postupně vracela na předpandemické úrovně. Další vlna lockdownů na počátku roku 2021 znamenala, že lidé seděli doma a za své peníze nakupovali zboží místo služeb. To mělo za následek růst poptávky po ropě na výrobu obalových materiálů a také do nákladních vozů kurýrních služeb. 

„Během loňského roku pak ropu táhlo nahoru několik faktorů, a to jak na straně poptávky, tak i nabídky,“ líčí Polanský. „Prvním bylo velmi výrazné oživení světové ekonomiky, které dále zvýšilo poptávku po ropě. Druhým faktorem byly nedostatečné kapacity těžby a podinvestovanost z posledních let, které nebyly připraveny na tak prudké zvýšení poptávky.“

Ukrajinští veteráni se připravují na invazi Ruska.

Sankce vůči Rusku ukrojí procento z růstu ekonomiky eurozóny. I Česko bude mít byznysové oběti

Vyhrocená situace na Ukrajině, sankce vůči Rusku a možná odvetná opatření samozřejmě mohou mít významný negativní dopad na české firmy, upozornil Svaz průmyslu a dopravy. Kterých firem a v jaké intenzitě se sankce dotknou je ale podle svazu zatím těžké hodnotit.

Přečíst článek

Pokud vydrží soudržnost zemí OPEC+, cena ropy zůstane velmi vysoká. Tu nejnověji žene nahoru situace na Ukrajině. Cena severomořské ropy Brent na počátek invaze reagovala pokořením psychologické hranice 100 dolarů za barel. „V případě omezení dodávek může atakovat krátkodobě i hladinu 140 až 150 dolarů za barel,“ varuje Polanský. 

Gennadij Timočenko (vlevo)

Miliardy v tahu. Kdo z ruských oligarchů nejvíce zchudl?

Nejbohatší z ruských oligarchů přišli vlivem burzovního propadu dohromady o více než 30 miliard dolarů (asi 691 miliard korun). Ztratili tak asi desetinu z jejich celkového majetku. A bude to víc, jen co se projeví sankce Západu. Aktuálně zatím nejvíce zchudl spolumajitel producenta plynu Novatek Gennadij Timčenko, který přišel o 6,5 miliardy dolarů, tedy asi o třetinu majetku, píše Bloomberg.

Přečíst článek

Pavel Tykač, jediný majitel Sev.en Energy

Tykač přikoupí další balík akcií ČEZ v hodnotě až 7,5 miliardy

Uhlobaron Pavel Tykač odkrývá svou další investiční sázku. Přikoupit chce další balík akcií společnosti ČEZ v hodnotě až 7,5 miliardy korun, oznámila společnost Patria Finance, která je koordinátorem transakce.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme