Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kudla do zad Západu. OPEC svým zásahem zdražil ropu

Ropná rafinérie
Saudi Aramco
Veronika Kudrnová
vku

Ministři členských zemí kartelu OPEC a jeho spojenců v čele s Ruskem se na summitu ve Vídni dohodli, že sníží produkci ropy o dva miliony barelů denně. Škrt je to mnohem výraznější, než se čekalo. Analytici nejčastěji hovořili zhruba o jednom milionu barelů.

Reklama

Aktéři summitu se poprvé od začátku pandemie v březnu 2020 setkali osobně. Už to podle ekonoma Lukáše Kovandy naznačovalo, že se uchýlí k nějakému razantnímu kroku. K rapidnímu snížení těžby ropy o dva miliony barelů denně dochází kvůli vyhlídce celosvětového ekonomického útlumu.

Ceny ropy na světových trzích na zprávu zareagovaly zrychlením růstu. Severomořský Brent přidával krátce před 17:30 středoevropského času 1,8 procenta a obchodoval se za více než 93 dolarů za barel.

Ceny benzinu jsou patrně na svém mnohaměsíčním dně

Ceny pohonných hmot v ČR jsou poblíž svého dna, benzin podraží již tento týden. OPEC a Rusko totiž ve středu zřejmě rozhodnou razantně omezit těžbu ropy; delegáti se poprvé za 2,5 roku nečekaně sejdou osobně.

Přečíst článek

Výrazné snížení produkce podle očekávání rozladilo Spojené státy, které chtějí, aby se na trh dostávalo více ropy. Mluvčí Bílého domu John Kirby řekl, že Spojené státy musejí být na skupině těžebních zemí OPEC+ a obecně na zahraničních producentech ropy méně závislé. Prezident Biden označil krok OPEC+ za „krátkozraké rozhodnutí".

Ke snížení těžby nebyl důvod

Hlavní těžaři tak omezují nabídku ropy v době, kdy je trh už tak dost napjatý. Cena ropy Brent se ještě na začátku léta pohybovala kolem 120 dolarů za barel, od té doby kvůli slábnoucímu růstu světové ekonomiky, pokračujícímu zvyšování úrokových sazeb a s tím spojenými obavám z globální recese klesla na současných zhruba 90 dolarů.

Ropovod Družba, Maďarsko

EU stupňuje sankce proti Rusku. Zavede strop na cenu ropy

Velvyslanci zemí Evropské unie se shodli na novém balíku sankcí vyvolaných pokračující ruskou agresi vůči Ukrajině. Informovalo o tom české předsednictví EU. Součástí celkově osmé sankční sady je dohoda na zavedení cenového stropu na ruskou ropu. EU také rozšíří zákaz vývozu některých strategických technologií do Ruska či dovozu ruských produktů, jako je ocel, dřevo či cigarety. Na sankční seznam přibudou více než tři desítky Rusů. Sankce by měly vstoupit v platnost ve čtvrtek poté, co je písemně schválí členské státy. Rusko takový postup kritizuje.

Přečíst článek

Washington se snažil kartel OPEC přimět k tomu, aby o snížení těžby neusiloval, protože k němu podle ekonomických statistik není důvod. OPEC tvrdí, že mu nejde o to, aby se cena ropy vrátila nad 100 dolarů, podle svých představitelů má zájem na cenové stabilitě.

Zatím není jasné, zda dohodnuté snížení produkce bude zahrnovat další dobrovolné omezení těžby v členských zemích, jako je Saúdská Arábie, anebo zda je do snížení započtena už nynější slabší produkce. OPEC+ v srpnu těžil z různých důvodů zhruba o 3,6 milionu barelů denně méně, než kolik mu umožňovala dohoda. Z jednotlivých států těží méně ropy Nigérie, Angola a Rusko.

V celém světě se denně spotřebovává téměř 100 milionů barelů ropy. Z toho asi třetina připadá na OPEC, kde má hlavní slovo Saúdská Arábie. Ta těží kolem deseti milionů barelů denně.

Reklama

Související

Ilustrační foto

ANALÝZA: Odepisovaná ropa zažívá nevídaný comeback. Kam až porostou její ceny

Přečíst článek
dolar

Týden tradera: Na trzích zavládl klid, vodu čeřili hlavně OPEC+, Němci a Shein

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme