Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Tykač přikoupí další balík akcií ČEZ v hodnotě až 7,5 miliardy

Pavel Tykač, jediný majitel Sev.en Energy
ČTK

Uhlobaron Pavel Tykač odkrývá svou další investiční sázku. Přikoupit chce další balík akcií společnosti ČEZ v hodnotě až 7,5 miliardy korun, oznámila společnost Patria Finance, která je koordinátorem transakce.

Reklama

Firma Belviport Trading Limited miliardáře Pavla Tykače chce koupit dalších 1,67 procenta akcií energetické společnosti ČEZ. Po dokončení obchodu bude mít Belviport v ČEZ na registrovaném kapitálu a souvisejících hlasovacích právech podíl zhruba 2,7 procenta. 

O svém jednoprocentním podílu v ČEZ informoval Belviport Českou národní banku počátkem února. Nyní Belviport oznámil záměr koupit až devět milionů kusů akcií ČEZ. Vzhledem k úternímu závěrečnému kurzu akcií ČEZ na pražské burze jde o akcie za zhruba 7,5 miliardy korun. „Transakce je dle tiskové zprávy Belviport jednorázovým rozhodnutím firmy a ČEZ zůstane jeho dlouhodobou finanční investicí,” uvedla Patria.

ČEZ, ilustrační foto

Arsen Lazarevič: Tykač ukázal, že je prozíravým hodnotovým investorem

Společnost Belviport Trading Limited miliardáře Pavla Tykače v minulých týdnech zběsile nakupovala akcie ČEZ, kterých nyní vlastní přes 5,38 milionu hodnotě v řádech miliard. Jedná o prozíravé rozhodnutí hodnotového investora, míní ve své analýze ekonomický novinář Arsen Lazarevič.

Přečíst článek

Výsledek transakce by měl být oznámen před počátkem obchodování na pražské burze 25. února. „Půjde o neveřejnou nabídku zřejmě pro institucionální investory. Akcie ČEZ by se měly obchodovat v kladných číslech,” uvedl k dnešnímu obchodování na akciovém trhu v Praze makléř Fio banky Pavel Hadroušek.

ČEZ je největší česká energetická firma. Jejím většinovým akcionářem je stát, který prostřednictvím ministerstva financí drží zhruba 70 procent akcií ČEZ. Kyperskou firmu Belviport Trading Limited vlastní přes společnost Clamount Investments Limited český miliardář Tykač, kterému patří energetická skupina Sev.en Energy. Do této skupiny patří například hnědouhelné elektrárny Chvaletice a Počerady, Teplárna Kladno, Teplárna Zlín a dva severočeské hnědouhelné lomy.

Firmy ze skupiny Sev.en v minulosti uzavřely s ČEZ miliardové transakce. V roce 2013 skupina koupila od ČEZ za 4,12 miliardy korun elektrárnu Chvaletice. Loni pak převzala Vršanská uhelná ze skupiny Sev.en od ČEZ elektrárnu Počerady. Dohodnutá kupní cena byla 2,5 miliardy korun, ale vzhledem k vypořádání dalších závazků celková pořizovací cena přesáhla podle serveru Ekonomický deník devět miliard korun. Tykačova Vršanská uhelná také v předchozích letech dodávala ČEZ uhlí.

Tykačův Belviport podle informací médií obchodoval v minulosti s akciemi několika velkých českých firem. Byly to například farmaceutická společnost Zentiva, operátor O2 nebo Moneta Money Bank.

Fronta kvůli novým smlouvám na energie před Pražskou energetikou v pražské Vladislavově ulici

Dalibor Martínek: Stát selhává, nechává slabé na pospas dravcům. Energie jsou posledním příkladem

Jiří Písařík chtěl být bohatý, mít hodně peněz. Což se mu povedlo. Ostatně, kdo by nechtěl mít hodně peněz. Za jeho podnikáním s energiemi zůstal téměř milion nešťastných lidí, bývalých klientů Bohemia Energy. 

Přečíst článek

Ruský rubl

Propad burz dopadl krutě na ruské oligarchy. Nejvíc zchudl šéf Lukoilu Alekperov

Vyhrocená situace kolem dvou separatistických regionů na východě Ukrajiny tvrdě dopadla i na ruské miliardáře. Pondělní propad cen akcií snížil hodnotu jejich majetku asi o 8,3 miliardy dolarů (asi 178 miliard korun), píše server ruskojazyčné verze časopisu Forbes.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme