Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Sankce vůči Rusku ukrojí procento z růstu ekonomiky eurozóny. I Česko bude mít byznysové oběti

Ukrajinští veteráni se připravují na invazi Ruska.
ČTK
Petra Jansová

Vyhrocená situace na Ukrajině, sankce vůči Rusku a možná odvetná opatření samozřejmě mohou mít významný negativní dopad na české firmy, upozornil Svaz průmyslu a dopravy. Kterých firem a v jaké intenzitě se sankce dotknou je ale podle svazu zatím těžké hodnotit.

Reklama

Zavedení sankcí se podle svazu může dotknout například exportérů v oborech strojírenství, energetiky, potravinářském nebo automobilovém průmyslu. Odvetná opatření Ruska by pak dopadla zejména na ty, kteří v Rusku nakupují ropu, zemní plyn, kovy a chemické produkty. Zasaženy mohou být nejen tuzemské podniky, které na východě Evropy podnikají nebo tam vyvážejí své zboží. 

„Problémy mohou mít i společnosti, které jsou například závislé na dovozu surovin z této oblasti nebo jsou dodavatelé firem, které v této oblasti obchodují,“ přibližuje Tereza Šebestová ze Svazu průmyslu a dopravy.

ilustrační foto

PŘEHLEDNĚ: Na Rusko míří první kolo sankcí. Ty nejtvrdší jsou zatím v záloze

Kvůli rostoucí agresi Ruska vůči Ukrajině rozhodli spojenci o uvalení prvního kola sankcí. Ty nejzásadnější ale mají ale ještě v rukávu. Co už Rusko dostalo a co mu ještě hrozí? Přečtěte si v analýze newstream.cz vyplývající ze sdělení příslušných institucí.

Přečíst článek

Ještě před eskalací konfliktu v Rusku ke konci ledna ukončil činnost Český výrobce bezpilotních letounů Primoco UAV. Kvůli sankcím EU vůči Rusku nezískal novou exportní licenci. Podle generálního ředitele Ladislava Semotkovského ruská pobočka AO Primoco BPLA tak přišla o nasmlouvané zakázky za jednu miliardu rublů (zhruba 282 milionů korun). 

Sankce jsou nevyhnutelné

„Na porušování mezinárodního práva je však nezbytné reagovat a česká vláda v tom má naši plnou podporu,“ dodává Šebestová. Svaz apeluje i na to, aby došlo ke zjednodušení administrativy procesu přijímání zahraničních pracovníků. Českému trhu práce chybí více než 300 tisíc lidí.

průmyslová výroba, ilustrační foto

Ceny výrobců letí raketově vzhůru. V průmyslu nejrychleji za posledních 30 let

České ceny průmyslových výrobců drtivě překonaly veškerá očekávání, když namísto trhem vyhlížených 13,2 přidaly meziročně 19,4procenta, tedy nejvíce v historii samostatné České republiky. Vyplývá to z dat Českého statistického úřadu. Kromě průmyslu se ceny výrazně zvýšily i u zemědělců.

Přečíst článek

„Svaz průmyslu a dopravy již vyzval vládu, aby automaticky prodloužila platnost stávajících pracovních víz, umožnila rychlé procedury pro příchod rodinných příslušníků a zajistila plnou funkčnost a kapacitu zastupitelského úřadu na Ukrajině při vyřizování vstupu do ČR, dodává Šebestová.

Kromě již ohlášeného prvního kola sankcí, mají spojenci ty tvrdší ještě v záloze. Spojené státy chtějí po americkém čipovému průmyslu, aby byl připraven na nová omezení exportu do Ruska, pokud Moskva zaútočí na Ukrajinu. Zvažuje se i možné blokování přístupu Ruska ke globálním dodávkám elektroniky. 

Sankce, která je ve hře a na Rusko by významně dopadla, je odstřižení Ruské federace od systému zahraničních plateb SWIFT. Toto opatření mezinárodní společenství použilo jen jednou - proti Iránu kvůli jeho nukleární aktivitě. Zemi to v roce 2012 připravilo o třetinu peněz plynoucích ze zahraničního obchodu. Tento krok by ale poškodil i evropské banky, protože stále velkou expozici v Rusku má například Société Générale nebo UniCredit. 

Radovan Vávra, předseda představenstva SimpleCell Networks, investor, bývalý bankéř a popularizátor finanční gramotnosti a investování

Digitální token místo akcie? Nic pro nezkušené investory

Twitterová celebrita Radovan Vávra svým projektem uvedeným na připravovanou tokenovou burzu XIXOIO podpořil zájem o nové formy firemního financování. Ovšem projekt již nyní zpochybňují jiná známá jména.  

Přečíst článek

„Vzhledem k tomu, jak jsou země EU závislé na dovozu surovin z Ruska a s ohledem na ‚zelené úsilí’ a už tak napjaté ceny energií, by sankce neměly směřovat do této oblasti,“ míní analytik Petr Dufek. Jako nejefektivnější vnímá plošná opatření zaměřená na finanční sektor a pohyb osob.

Budou byznysové oběti

Dopady sankcí na ekonomiky eurozóny se mohou blížit podle analytičky Raiffeisenbank Heleny Horské až jednomu procentu HDP. Nejužší vazby s Ruskem mají, a tudíž mezi nejohroženějšími zeměmi EU, jsou Kypr a pobaltské státy. Z pohledu sektorů jsou podle Horské nejohroženější energeticky náročné sektory od hutí, po železárny, výrobu plastů a chemii.

Obchodní provázanost Česka s Ruskem od krymské invaze podle Horské mírně klesla z 3,1 na dvě procenta celkového českého exportu. Tuzemská ekonomika je ale stále velmi zranitelná u energií.

Vladimir Putin

Ruská burza prudce padá, mohou za to spekulace o mrtvých

Nejhorší den od finanční krize zažívají ruské akcie, padá i rubl.

Přečíst článek

Hotel Lambert v Paříži změnil majitele.

Křetínského obchodní partner Niel koupil palác v Paříži za pět miliard korun

Pařížský realitní trh si připsal rekordní prodej. Hôtel Lambert na ostrově Île Saint-Louis nedaleko katedrály Notre-Dame a Sorbonny změnil majitele. Od katarského prince ho koupil telekomunikační magnát Xavier Niel, který je zároveň obchodním partnerem Daniela Křetínského, za více než 200 milionů eur (asi 4,9 miliardy korun), píše Bloomberg.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Nord Stream 2, výstavba plynovodu, ilustrační foto

Habeck si oddechl, turbína k Nord Stream 1 už je na cestě do Ruska. Plynovod se ale rozjede se zpožděním

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme