Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Válka zvýší v Česku inflaci a zpomalí růst, to je jisté, míní ekonomové

Inflace, ilustrační foto
iStock
Petra Jansová

Míra ekonomického dopadu ruské invaze na Ukrajinu se bude odvíjet od rozsahu a doby trvání konfliktů. Další nárůst inflace a zpomalení růstu je ale podle oslovených analytiků jistý. „Pokud ale válka skončí do konce roku čeká nás růst, možná i přes čtyři procenta," míní analytik České spořitelny Michal Skořepa.

Reklama

Zatímco před válkou na Ukrajině počítali ekonomové pro letošek s růstem ekonomiky i přes čtyři procenta, aktuálně už počítají spíš s růstem pod třemi procenty. Konflikt zároveň podle nich ovlivní i inflaci, která by se mohla vyšplhat nad 10 procent.

„Konflikt na Ukrajině srazí letošní růst české ekonomiky. Ohledně nezaměstnanosti má česká ekonomika oproti zbytku Evropy polštář v podobě stále ještě napjatého trhu práce. Je ale otázka, jakou změnu v tomto směru přinese imigrace desítek tisíc lidí z Ukrajiny,“ říká Skořepa.

Burza, ilustrační foto

Výklep na burzách. Od ledna se evropské akcie zřítily minimálně o pětinu

Pražská burza ráno klesla o více než šest procent, rakouská přes sedm procent. V závěru dne pražská burza ztráty zmírnila, přesto zavřela na nejnižší hodnotě od loňského 4. srpna. Šlo o nejvýraznější denní pokles od poloviny března 2020.

Přečíst článek

Budoucnost ale, pokud válka ještě letos skončí, vidí optimističtěji. „Příští rok můžeme čekat nadstandardní růst možná i přes čtyři procenta,“ dodává.

Nahradit ruský plyn ze sta procent nelze

Pomalejší růst letos nastane i podle Davida Vagenknechta z Raiffeisenbank, a to především kvůli zdražování energií a jiných dovážených komodit z Ruska a jejich výpadkům a následně poklesu objemu výroby. Vagenknecht předpokládá, že utrpí i spotřeba domácností a investiční výdaje firem.

„V našem hlavním scénáři počítáme se sankcemi a protisankcemi, ale nepředpokládáme stoprocentní výpadek dodávek ropy a zemního plynu z Ruska. V takovém případě počítáme, že se HDP eurozóny v 2022 sníží o 0,7procentního bodu ze čtyř na 3,3 procenta a HDP Česka o půl procentního bodu z 4,1 procenta na 3,6 procenta,“ dodává Vagenknecht.

Válka na Ukrajině

Rusko může válčit dlouhé měsíce. Pomáhá mu drahá ropa

Rusko stojí válka 25 miliard korun denně, spočítal profesor válečných studií. I při embargu na ropu tak mohou válku financovat dlouhé měsíce, vždyť barel ropy teď prvně v historii stojí přes 3000 korun.

Přečíst článek

V případě vyostření „ekonomické války“ a kompletního přerušení dodávek z Ruska by podle něj český průmysl nečelil jen vysokým cenám a občasným výpadkům, ale neměl by kde brát potřebné vstupy do výroby. Nahrazení dodávek zemního plynu a ropy z Ruska podle něj není v krátkodobém časovém horizontu stoprocentě možná. 

„Dovoz energií z Ruska je pro evropské ekonomiky zdaleka nejcitlivějším místem a pro Česko to platí dvojnásob. Česko dováží z Ruska sto procent svého plynu a zhruba třetinu ropy,“ upozorňuje Jan Bureš, hlavní ekonom ČSOB. 

Inflace poroste nad deset procent

Budoucí ekonomický vývoj v tuto chvíli, kdy není jasné, jak se Evropa postaví k dovozu ruské ropy a plynu a jak dlouho konflikt bude trvat, prakticky nejde odhadnout. Nárůst inflace je ale podle ekonomů jistý. „Celkově letos počítáme s inflací v průměru v blízkosti 10,5 procenta, přičemž v naší prognóze ze začátku února jsme inflaci odhadovali v blízkosti osmi procent,“ říká Vagenknecht.

„V našem alternativním scénáři, kdy by ceny energií a pohonných hmot vzrostly o dalších 30procent, by byla inflace letos vyšší o další tři až čtyři procentní body. Takový inflační šok by v dnešní době domácnosti zvláště zabolel,“ dodává Bureš.

Výroba automobilů

Češi loni brali nejvíce v historii. Přesto kvůli inflaci chudnou

Ačkoli průměrná mzda loni překonala hranici 40 tisíc korun, kvůli rapidnímu růstu spotřebitelských cen reálné mzdy klesly. V Praze se průměrná mzda blíží 50 tisícům, ukazují data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Ekonomové se shodují na tom, že negativní dopady by pravděpodobně mírnila podpůrná fiskální politika –  výrazné snížení daňových sazeb nebo úplné odpuštění některých daní, jako jsou například spotřební daně z minerálních paliv nebo DPH z paliv a energií. Nárůst inflace je prakticky jistý, snad s výjimkou případu, že by česká vláda přikročila k razantní cenové regulaci.

Kroky proti prudkému zdražování energií, paliv a dalších surovin má vláda projednat. Ve hře jsou například stanovení nejvyšších možných cen, úpravy daně z přidané hodnoty (DPH) a spotřebních daní u klíčových produktů nebo nastavení nových slev na poplatníka. 

ukrajinští civilisté prchající před válkou, Irpiň

Rakušan: V Česku může být až sto tisíc uprchlíků před válkou na Ukrajině

Počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do ČR kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na 100 tisíc. Na dotaz ČTK to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Mezi uprchlíky, kteří se do Česka dostávají vlakem, autobusy i auty, podle ministra převažují ženy, děti a lidé ve vyšším věku.

Přečíst článek

Eva Zamrazilová, předsedkyně Národní rozpočtové rady

Šéfka rozpočtové rady Zamrazilová: Učitelům bych přidala, až se zreformuje školství

Dva roky se šéfka Národní rozpočtové rady Eva Zamrazilová marně snažila varovat vládu, aby brzdila ve výdajích. Nová vláda začala šetřit. Ale přišla válka na Ukrajině. Zdražují energie, inflace dál poroste. Ekonomika zbrzdí. Kde brát? „Náklady související s ukrajinským konfliktem by se měly v první řadě pokrýt z vládní rozpočtové rezervy,“ říká nekompromisně Zamrazilová. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Loni a letos zdaňuje lidi inflace, od příštího roku to bude konsolidační balíček.

Lukáš Kovanda: Loni a letos zdaňuje lidi inflace, od příštího roku to bude zase vláda. A neumí říct, proč

Přečíst článek
Šéf vládních lidovců a vicepremiér Marian Jurečka

Lukáš Kovanda: Jurečka naznačuje, že vláda zvýší daně, i když premiér dosud tvrdil opak

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme