Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rakušan: V Česku může být až sto tisíc uprchlíků před válkou na Ukrajině

ukrajinští civilisté prchající před válkou, Irpiň
čtk
 ČTK

Počet uprchlíků z Ukrajiny, kteří přijeli do ČR kvůli ruské invazi, se podle odhadů od pátku zdvojnásobil na 100 tisíc. Na dotaz ČTK to uvedl ministr vnitra Vít Rakušan (STAN). Mezi uprchlíky, kteří se do Česka dostávají vlakem, autobusy i auty, podle ministra převažují ženy, děti a lidé ve vyšším věku.

Reklama

"Počet není přesný, je to odhad," uvedl ministr a předseda Ústředního krizového štábu. Po jeho pátečním jednání Rakušan uváděl, že podle odhadů je v Česku 50 tisíc uprchlíků z Ukrajiny.

Za deset dní od začátku ruské agrese proti Ukrajině uteklo do sousedních zemí již přes 1,5 milionu lidí, oznámil dnes vysoký komisař OSN pro uprchlíky (UNHCR) Filippo Grandi. Evropská komise podle její místopředsedkyně Věry Jourové počítá s tím, že by čtyřicetimilionovou zemi mohlo v krajním případě opustit na osm milionů lidí.

Největší část uprchlíků z válkou zasažené země míří do Polska, Maďarska a Moldavska. Do Polska, kde žije silná ukrajinská komunita, od začátku ruské invaze přišlo za deset dnů 922.400 lidí z Ukrajiny. Jen za sobotu polští pohraničníci odbavili asi 129 tisíc uprchlíků.

V Česku míří běženci nejčastěji do Prahy a středních Čech. Ve společném pražském centru pro ukrajinské uprchlíky bylo od jeho úterního spuštění odbaveno do dnešního poledne přes 10 tisíc lidí. Cizinecké policii se podle údajů ministerstva vnitra do soboty přihlásilo přes 42 tisíc ukrajinských uprchlíků.

ilustrační foto

Visa i Mastercard v Rusku končí, Sberbank vydá vlastní karty s Číňany

Společnost Visa kvůli invazi na Ukrajinu pozastavila operace v Rusku a v příštích dnech bude spolupracovat se svými klienty a partnery na zastavení všech transakcí v Rusku. Karty Visa vydané finančními institucemi mimo Rusko již nebudou v Rusku fungovat.

Přečíst článek

Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem

USA zvažují zákaz dovozu ruské ropy. Evropa si to dovolit nemůže

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena zvažuje zákaz dovozu ruské ropy. Podle zdroje z blízkého okolí amerického prezidenta nyní probíhají rozhovory s ekonomy ohledně dopadů na ekonomiku Spojených států a EU, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

 

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme