Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Výklep na burzách. Od ledna se evropské akcie zřítily minimálně o pětinu

Burza, ilustrační foto
ČTK
Tereza Zavadilová
tzv

Pražská burza ráno klesla o více než šest procent, rakouská přes sedm procent. V závěru dne pražská burza ztráty zmírnila, přesto zavřela na nejnižší hodnotě od loňského 4. srpna. Šlo o nejvýraznější denní pokles od poloviny března 2020.

Reklama

Zostřující se geopolitické napětí si vybírá krutou daň v podobě úprku peněz z akciových trhů. V pondělí ráno pokračuje prudký propad evropských burz. Index PX pražské burzy cenných papírů o 5,83 procenta na 1230,04 bodu, přičemž dvouciferné propady postihly bankovní akcie, Erste a Komerční banku. 

Na akciových trzích je podle analytiků stále značná nervozita, kterou způsobuje ruská agrese na Ukrajině a s ní spojené sankce proti Rusku. „Aktuálně se mluví například o embargu na dovoz ruské ropy. Trhy jsou tak stále značně rozkolísané,” uvedl ekonom Vojtěch Boháč ze společnosti Wood & Company.

Ještě větší ránu dostala rakouská burza, tam index při otevření klesl o 7,3 procenta. Padá i německý DAX, který odepsal skoro pět procent i francouzská burza. Hlavní evropské burzovní klesly podle Bloombergu od ledna o minimálně o dvacet procent.

Americký prezident Joe Biden se svým ruským protějškem Vladimirem Putinem

USA zvažují zákaz dovozu ruské ropy. Evropa si to dovolit nemůže

Administrativa amerického prezidenta Joe Bidena zvažuje zákaz dovozu ruské ropy. Podle zdroje z blízkého okolí amerického prezidenta nyní probíhají rozhovory s ekonomy ohledně dopadů na ekonomiku Spojených států a EU, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Akcie klesají jednak z obav nad zesilujícím konfliktem na východě Evropy, zprostředkovaně také kvůli napětí na surovinovém trhu. Prudce roste cena plynu, ropy i kovů, což tlačí na energetické a výrobní akcie. Třeba palladium či měď se dostaly na historické rekordy, prudce roste i cena železa. Bloomberg připomíná, že Bidenova administrativa zvažuje, zda zakázat dovoz ruské ropy a energetických produktů. Což může dále zvýšit ekonomický tlak, protože v reakci na invazi Moskvy na Ukrajinu se ze země stahují firmy.  Vysoké ceny energií ohrožují globální růst, což vyvolává paniku napříč trhy. Prudce rostou i ceny potravin. 

Nejvíce dnes na evropských burzách ztrácejí akcie maloobchodních podniků, výrobců automobilů a bank, které klesají o pět až sedm procent. Zisky si připisují pouze akcie ropných a těžařských společností, které těží z rostoucích cen ropy a plynu. „V americké ekonomice nyní vidíme stagflaci s trvale vyšší inflací a nižším ekonomickým růstem, než se očekávalo před válkou,” napsal Bloombergu Ed Yardeni, prezident Yardeni Research. „Co se týče akciových investorů, rok 2022 bude jedním z nejtěžších let býčího trhu.”

>>>>>> Vše k současnému dění na Ukrajině čtěte zde <<<<<<

Válka na Ukrajině

Rusko může válčit dlouhé měsíce. Pomáhá mu drahá ropa

Rusko stojí válka 25 miliard korun denně, spočítal profesor válečných studií. I při embargu na ropu tak mohou válku financovat dlouhé měsíce, vždyť barel ropy teď prvně v historii stojí přes 3000 korun.

Přečíst článek

Výroba automobilů

Češi loni brali nejvíce v historii. Přesto kvůli inflaci chudnou

Ačkoli průměrná mzda loni překonala hranici 40 tisíc korun, kvůli rapidnímu růstu spotřebitelských cen reálné mzdy klesly. V Praze se průměrná mzda blíží 50 tisícům, ukazují data Českého statistického úřadu (ČSÚ).

Přečíst článek

Ceny potravin žene nahoru i stoupající cena obilí ve světě.

Ukrajina se bojí hladomoru. Končí s vývozem potravin

Ukrajině dochází potraviny, proto je nebude vyvážet. To bude dále tlačit na růst cen základních potravin i jinde ve světě, včetně Česka.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Burza, ilustrační foto

Jakub Kudýn z J&T: O úspěchu investice může rozhodnout jen pár dnů z celé dekády

Přečíst článek
Akciové trhy - ilustrační foto

Globální akciové trhy minulý měsíc opět ztrácely. Kvůli válce, inflaci i Číně

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme