Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Umělá inteligence brzy změní kampaň a ovlivní volby, varuje politolog

Volby může v budoucnu ovlivňovat umělá inteligence.
iStock
 ČTK

Volby může v budoucnu podle politologa Miloše Gregora z brněnské Masarykovy univerzity ovlivňovat umělá inteligence (AI - Artificial Intelligence). To je rizikem především proto, že lidé v kampani nerozeznají, co je dílem politika a za čím stojí algoritmus poháněný právě umělou inteligencí. Podle Gregora se také může stát, že bude umělá inteligence zneužitá k polarizaci a radikalizaci společnosti.

Reklama

Jedním z možných využití jsou chatovací roboti. „Už dnes známe falešné profily, trollí farmy a lidi, kteří za peníze rozvracejí diskuse. Když tohle bude automatizováno algoritmem, bude to rychlejší, masovější a kvalitnější. Obyčejní uživatelé sociálních sítí nerozeznají, s kým komunikují. Umělá inteligence pak může některé komunikační kanály úplně zahltit. Podobně politická strana nebude schopná rozeznat, na co přes sociální sítě odpovídat," řekl.

Zakladatel Microsoftu Bill Gares na snímku z 15. 2. 2023

Umělá inteligence je stejně zásadní jako počítače, internet a mobily, prohlásil Bill Gates

Sedmašedesátiletý průkopník osobních počítačů, zakladatel Microsoftu, miliardář a filantrop Bill Gates vysekl poklonu před nepřehlédnutelným trendem a fenoménem v technologiích, umělou inteligencí (AI). „Je to nejrevolučnější technologie, jakou jsem za poslední desetiletí viděl. Vývoj umělé inteligence je stejně zásadní jako vytvoření mikroprocesoru, osobního počítače, internetu a mobilního telefonu,“ napsal v úterý na svém blogu.

Přečíst článek

Nástroje umělé inteligence by mohly strany využívat také při tvorbě kampaně, kde Gregor vidí riziko polarizace. Jako příklad uvádí hypotetickou situaci, kdy si politici nechají algoritmem najít nejkontroverznější téma, které společnost rozeštve, a na tom kampaň postaví.

Chatbot_GPT

Nedokonalá hračka, nebo byznysová revoluce? Jak vnímají AI novinky zakladatelé předních českých startupů

Při psaní textů, kódování nebo třeba pro organizaci financí i kalendáře. Tak ve svých startupech využívají software založený na generativní umělé inteligenci přední čeští inovátoři. ChatGPT možná do jejich byznysu nepřináší až tak zásadní revoluci, ale rozhodně zvyšuje efektivitu práce týmů, zní téměř unissimo od 16 oslovených technologických špiček.

Přečíst článek

Reklama

Gregor osobně nevidí problém v tom, pokud bude daný politik nebo strana využívat umělou inteligenci k vytváření vlastních příspěvků na sociální sítě, jelikož nyní to i tak mnohdy dělají zaměstnanci. Líbivé texty dokáže na základě jednoduchých dotazů generovat třeba systém ChatGPT, který je od loňského listopadu zdarma přístupný veřejnosti. Politolog považuje za logické, pokud k tomu politici přistoupí, protože by mohli ušetřit a zároveň své sledující lépe oslovit. Upozornil však na to, že to musí být na oficiálních profilech, za které jsou politici zodpovědní.

Umělá inteligence vymaže stamiliony pracovních míst. Obávat by se měli hlavně úředníci

Umělá inteligence vymaže stamiliony pracovních míst. Bát by se měli úředníci, umělci a novináři

Umělá inteligence by mohla ve světě nahradit člověka na 300 milionech pracovních míst. Vyplývá to podle serveru BBC ze zprávy americké investiční banky Goldman Sachs. Ve Spojených státech a Evropě by umělá inteligence podle zprávy mohla zastat zhruba čtvrtinu pracovních úkolů, mohla by však rovněž vést k tvorbě nových pracovní míst a k růstu produktivity.

Přečíst článek

Podle Gregora se zatím v Česku ani jiných zemích nástroje AI v kampaních systematicky nevyužívají. Lze však předpokládat, že se to změní. Možná už v příštích prezidentských volbách v USA, které se konají příští rok. „Drtivá většina nových technologických přístupů a nástrojů pro politický marketing byla v minulosti jako první využívaná právě v USA. Je to dáno obrovskými rozpočty na kampaně i otevřeným prostředím, které je vychýleno k co největší efektivitě kampaně. Americký volební systém také nahrává těsnému souboji, ve kterém by právě umělá inteligence mohla hrát roli," dodal.

Politolog upozornil na to, že podobně jako u jiných nových technologií, které předbíhají legislativu, hrozí riziko jejich zneužití. Využívání umělé inteligence v kampaních by se mělo řídit určitými etickými pravidly, avšak nakonec je stejně rozhodující, co dovolí voliči a co je ochotný pro své zvolení udělat samotný politik.

Miloš Gregor z Fakulty sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně se dlouhodobě věnuje problematice volebních kampaní, dezinformací a propagandy, na katedře politologie v Brně působí od roku 2014.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Voldemort ostrovní politiky. Proč se v předvolební kampani nesmí vyslovit slovo brexit?

Karel Pučelík: Voldemort ostrovní politiky. Proč se v předvolební kampani nesmí vyslovit slovo brexit?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme