Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Trump zřejmě v souvislosti s útokem na Kapitol spáchal zločin, prohlásil soudce

Donald Trump
ČTK
Dušan Kütner
duk

Soudce v Los Angeles vyjádřil názor, že Donald Trump se na konci svého prezidentského mandátu pravděpodobně snažil bránit Kongresu ve výkonu funkce a dopustil se tak těžkého zločinu. Stanovisko, o němž informují americká média, souvisí s událostmi z 6. ledna 2021, kdy vyvrcholila Trumpova neúspěšná snaha zneplatnit jeho porážku v prezidentských volbách. Tehdejší demonstrace před Kapitolem skončila útokem tisíců demonstrantů na sídlo Kongresu ve Washingtonu.

Reklama

Americký okresní soudce David Carter v Los Angeles v pondělí rozhodl, že bývalý prezident Donald Trump se „spíš ano, než ne“ dopustil zločinu tím, že se snažil přinutit svého viceprezidenta Mikea Pence, aby zabránil Kongresu v potvrzení výsledků prezidentských voleb a zvrátil Trumpovu volební porážku z 6. ledna 2021, uvedla agentura Reuters.

Toto tvrzení je obsaženo v rozhodnutí, podle kterého má výbor Sněmovny reprezentantů zkoumající ozbrojený útok na Kapitol právo vidět e-maily, které Trumpovi napsal jeden z jeho tehdejších právníků John Eastman. Soudce uvedl, že Trumpův plán zvrátit jeho porážku se rovnal „převratu“.

Donald Trump, bývalý prezident USA

Posílejte pravdu! Trump má novou sociální síť a na ní první uživatele

Následujte pravdu! Tak od dneška láká nové americké uživatele ke sledování nová aplikace mediální společnosti bývalého amerického prezidenta Donalda Trumpa. Píše se v popisku aplikace na App Store.

Přečíst článek

„Soud považuje za pravděpodobnější ano, než ne, že se prezident Trump korupčně pokusil bránit společnému zasedání Kongresu 6. ledna 2021," uvedl v písemném rozhodnutí americký soudce.

K nepokojům v Kapitolu došlo, když se tehdejší viceprezident Mike Pence a členové obou komor Kongresu sešli, aby potvrdili vítězství demokrata Joea Bidena ve volbách v listopadu 2020. „Dr. Eastman a prezident Trump zahájili kampaň za zvrácení demokratických voleb, akci bezprecedentní v americké historii," napsal Carter. „Jejich kampaň nebyla omezena na věž ze slonoviny – byl to převrat při hledání právní teorie."

Carter nemá pravomoc vznášet proti Trumpovi trestní obvinění. Toto rozhodnutí by musel učinit americký generální prokurátor Merrick Garland kvůli porušení federálního zákona.

Donald Trump

Donald Trump už není mezi 400 nejbohatšími Američany

K umístění v letošním Forbes žebříčku amerických miliardářů chybělo bývalé hlavě státu Donaldu Trumpovi asi 400 milionů dolarů (8,8 miliardy korun).

Přečíst článek

Zástupci Trumpa a Eastmana sídlícího v Los Angeles okamžitě nereagovali na žádosti agentury o komentář.

Výbor pod vedením demokratů byl vytvořen, aby prošetřil loňský útok na Kapitol tisíců Trumpových příznivců, z nichž více než 750 bylo obviněno z trestného činu. Výbor začátkem tohoto měsíce uvedl, že se domnívá, že Trump mohl spáchat několik zločinů.

Než dav vtrhl do Kapitolu, Trump pronesl plamenný projev, ve kterém nepravdivě tvrdil, že jeho volební porážka byla výsledkem rozsáhlého podvodu, což bylo tvrzení odmítnuté mnoha soudy, státními volebními úředníky a členy jeho vlastní administrativy.

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme