Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

vězení - informace o tématu

Alsa Kurmaševová

Ruský soud poslal do vězení na 6,5 roku novinářku žijící v Česku

Ruský soud poslal na 6,5 roku do vězení rusko-americkou novinářku žijící v Česku Alsu Kurmaševovou, kterou uznal vinnou z šíření toho, co ruské úřady nazývají lživými informacemi o ruské armádě. Napsala to agentura AP s odkazem na soudní záznamy a mluvčí soudu.

Přečíst článek
Karel Březina

Šest let vězení za rozdělování sportovních dotací. Kauza exministra Březiny jde do finále

Přečíst článek
Vězení

Feminismus i Islámský stát. Vězněnou ruskou režisérku tamní úřady zařadily na seznam teroristů

Přečíst článek
Diktátor Alexandr Lukašenko

Kruté podmínky v Bělorusku. Politická vězenkyně popsala fungování tamní věznice

Politická vězeňkyně v Bělorusku fungování brutálního vězeňského systému v zemi popsala na kouscích toaletního papíru, které se jí podařilo propašovat z věznice. Informovala o tom agentura AP s odvoláním na nezávislá běloruská média.

Přečíst článek
Zakladatel zkrachovalé burzy FTX Sam Bankman-Fried

Rozhodující den pro Sama Bankmana-Frieda. Soud určí, jestli ve vězení stráví zbytek života

Zakladatel zkrachovalé kryptoměnové burzy FTX Sam Bankman-Fried si u soudu na newyorském Manhattanu vyslechne výši trestu v případě mnohamiliardové zpronevěry. Za mřížemi by v krajním případě mohl strávit příštích 50 let.

Přečíst článek
Orlov si má odpykat 2,5 roku za kritiku ruského vedení kvůli válce

Rusové uklidili do vězení dalšího odpůrce režimu a války na Ukrajině

Moskevský soud odsoudil ke 2,5 roku vězení známého ochránce lidských práv Olega Orlova, který kritizoval ruské vedení za válku proti Ukrajině. Odsouzen byl za opakovanou „diskreditaci armády“, uvedla média. Přímo ze soudní síně byl odveden do vězení.

Přečíst článek
V Rusku zatkli přes sto lidí na pietních akcích za Navalného

Navalnyj je po smrti, potvrdila jeho mluvčí. Na pietních akcích bylo zatčeno přes tři sta lidí

Téměř 360 lidí již bylo zatčeno při shromážděních, která se konala zhruba ve třicítce ruských měst na počest opozičního politika Alexeje Navalného, který podle úřední zprávy v pátek zemřel ve vězení. Uvedl to dnes specializovaný server OVD-Info, který monitoruje aktivity ruských bezpečnostních složek a problematiku lidských práv. Smrt opozičního politika potvrdila i jeho mluvčí Kira Jarmyšová s odkazem na informace sdělené Navalného matce Ljudmile. Ta navštívila vězeňskou kolonii IK-3, kde Navalnyj zemřel.

Přečíst článek
Soud zamítl žádost Radovana Krejčíře o nový proces v Česku

Krejčíř má smůlu. Soud zamítl jeho žádost o nový proces v Česku

Pražský městský soud zamítl žádost odsouzeného podnikatele Radovana Krejčíře, který usiloval o nové soudní řízení provedené v jeho přítomnosti, informovala o tom Česká televize.

Přečíst článek
Ruský spisovatel Gluchovskij byl v nepřítomnosti odsouzen k osmi letům vězení

Autor slavného románu Metro 2033 Gluchovskij byl v nepřítomnosti odsouzen na osm let vězení

Soud v Moskvě v nepřítomnosti odsoudil spisovatele Dmitrije Gluchovského k osmi letům odnětí svobody za „šíření lží" o ruské armádě, oznámila ruská média. Prokuratura žádala devět let za mřížemi pro spisovatele, známého i českým a slovenským čtenářům především díky románům Metro 2033 a Metro 2034.

Přečíst článek
Ruský soud poslal na 14 let do vězení za vlastizradu podnikatele Sačkova

Ruský soud poslal na 14 let do vězení za vlastizradu podnikatele Sačkova

Ruský soud ve středu uznal vinným z vlastizrady zakladatele počítačové firmy Group-IB Ilju Sačkova a poslal ho na 14 let do vězení. Informovaly o tom ruské tiskové agentury. Podle obžaloby Sačkov předal utajované informace zahraničním rozvědkám. Podnikatel už dříve vinu odmítl a jeho obhájce uvedl, že se proti verdiktu odvolá.

Přečíst článek
Z vězení na post pacientského ombudsmana. Ratha odsouzeného za korupci zaměstná Svaz pacientů

Z vězení na post pacientského ombudsmana. Rath odsouzený za korupci povýší ve Svazu pacientů

Svaz pacientů ČR do konce května jmenuje někdejšího středočeského hejtmana, poslance a ministra zdravotnictví za ČSSD Davida Ratha, který je ve vězení za korupci, pacientským ombudsmanem pro celou ČR. Uvedl to v tiskové zprávě. Rath se stal v lednu 2022, krátce po svém podmínečném propuštění, které žádal právě Svaz pacientů, ombudsmanem tohoto spolku pro Prahu a Středočeský kraj.

Přečíst článek
Rupert Stadler, bývalý šéf Audi se u soudu dozná z podvodu v kauze dieselgate

Bývalý šéf Audi se chce doznat v kauze dieselgate. Vyhne se tím vězení

Bývalý šéf německé automobilky Audi Rupert Stadler je v kauze falšování dieselových emisí připraven přiznat se k podvodu výměnou za podmíněný trest a finanční postih.

Přečíst článek
Elizabeth Holmesová na cestě k soudu, který jí vyměřil 11letý trest.

Zakladatelka Theranosu Holmesová s žádostí neuspěla, na konci dubna nastoupí do vězení

Zakladatelka farmaceutické společnosti Theranos Elizabeth Holmesová nastoupí na konci dubna do vězení. Informoval o tom server BBC poté, co Holmesová neuspěla s žádostí o to, aby mohla zůstat na svobodě během odvolacího řízení. Soud Holmesovou loni za podvod na investorech, pacientech i klientech uložil trest odnětí svobody na 11 let a tři měsíce.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme