Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

dezinformace - informace o tématu

Ruský prezident Vladimir Putin

Varování NCOZ: Na veřejnou debatu v Česku cílí proruské informační operace

Na veřejnou debatu v Česku cílí informační operace, jejichž cílem je omezit pomoc Ukrajině, vyplývá z výroční zprávy Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) za loňský rok. K migraci uvedla, že Česká republika je pro běžence z Blízkého a Středního východu nadále především tranzitní zemí.

Přečíst článek
farmářky v Africe, ilustrační foto

Výdělečný vedlejšák. Farmář z Keni je šampionem v popírání klimatické změny

Přečíst článek

Dezinformace i hackerské útoky. NATO znepokojuje ruský vliv v Česku, Slovensku a dalších státech

Přečíst článek
Svět čeká velký volební rok, do kterého zasáhne tryskem se rozvíjející AI

Zmatené lidstvo. Do volebního roku 2024 razantně promluví dezinformace a deepfakes

Svět letos čeká na pět desítek volebních klání, ve kterých patrně bude možné sledovat šíření dezinformací s využitím umělé inteligence (AI), která se rozvíjí závratnou rychlostí. Prakticky kdokoli s nekalými úmysly vybavený chytrým telefonem může snadno stvořit příspěvek, který oklame voliče. Zvláště nebezpečné budou takzvané deepfakes, tedy uměle vytvořené nebo zmanipulované obrázky, zvukové nahrávky nebo videa, píše agentura AP.

Přečíst článek
TikTok

V USA jsou o krok blíž k zákazu TikToku

Americká Sněmovna reprezentantů ve středu po zrychleném projednávání přijala návrh, který by umožnil ve Spojených státech zakázat sociální síť TikTok. Krok vychází z obav, že platformu skrze čínského majitele kontroluje Peking a může ji zneužívat proti Američanům. Sociální síť označuje návrh za protiústavní, podobně jako někteří zákonodárci i experti.

Přečíst článek
Olaf Scholz, německý kancléř

Olaf Scholz se stal terčem ruských dezinformátorů

Cílem ruské dezinformační kampaně, na níž upozornilo německé ministerstvo zahraničí, je posílit nelibost Němců vůči současné vládní koalici vedené kancléřem Olafem Scholzem a podkopat jejich podporu Ukrajiny, která se už skoro dva roky brání ruské invazi.

Přečíst článek
Americký prezident Joe Biden

Biden má účet na Trumpově síti Truth Social. Chce tam bojovat proti dezinformacím

Volební štáb amerického prezidenta Joea Bidena začal v pondělí přidávat příspěvky na sociální síť založenou jeho hlavním soupeřem a exprezidentem Donaldem Trumpem. Spuštění účtu na platformě Truth Social vysvětlil tým hlavy státu tím, že to považuje za velmi vtipné.

Přečíst článek
EU vyzvala Muska, aby v souvislosti s válkou v Izraeli zakročil proti dezinformacím na X

EU vyzvala Muska, aby v souvislosti s válkou v Izraeli zakročil proti dezinformacím na X

Eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton vyzval v úterý majitele sociální sítě X, Elona Muska, aby zakročil proti dezinformacím, které se na ní šíří v souvislosti s konfliktem mezi Izraelem a palestinským radikálním hnutím Hamás, uvedla agentura Reuters, podle níž dal komisař Muskovi 24 hodin na reakci.

Přečíst článek
Sociální síť X deaktivovala funkci umožňující hlásit dezinformace o volbách

Obavy z dezinformací. Síť X deaktivovala před volbami v USA a Austrálii možnost je nahlásit

Sociální síť X deaktivovala funkci, která uživatelům umožňovala hlásit dezinformace o volbách. Informovala o tom v otevřeném dopisu výzkumná organizace Reset.Tech Australia. Společnost Elona Muska tak učinila před důležitými volbami ve Spojených státech a Austrálii, což vyvolalo obavy z možného šíření dezinformací.

Přečíst článek
Ze sociálních sítí získává informace 81 procent mladých Čechů

Mladí Češi berou informace převážně ze sociálních sítí, více si ověřují jejich důvěryhodnost

Informace o aktuálním dění získávají mladí lidé v Česku nejčastěji ze sociálních sítí. Platformy jako facebook, instagram, X a podobně jsou zdrojem informací pro 81 procent Čechů od 16 do 30 let. Více než dříve řeší důvěryhodnost zpráv. Vyplývá to z analýzy České rady dětí a mládeže (ČRDM). Analýza vznikla na základě studie Lifestyle 2022 od společnosti Kantar. Průzkumu se zúčastnilo 1181 respondentů ve věku 16 až 30 let.

Přečíst článek
Zakladatel a CEO Tesly Elon Musk letí do Číny.

Musk žene neziskovku k soudu. Viní ji z neúspěchu Twitteru u inzerentů

Internetová sociální síť X, která se donedávna jmenovala Twitter, tento týden podala žalobu na neziskovou organizaci bojující proti nenávistným projevům a dezinformacím na internetu. Žaloba tvrdí, že organizace s názvem Centrum pro obranu před digitální nenávistí (CCDH) zveřejnila nepravdivá tvrzení a povzbuzovala inzerenty k odchodu ze sítě X, píše Reuters.

Přečíst článek
Demonstrace za odvolání a demisi vlády premiéra Petra Fialy (ODS) s názvem Nenásilná revoluce - Česká republika na 1. místě, 28. října 2022, Václavské náměstí, Praha.

Boj s dezinformacemi je nedostatečný, míní většina Čechů. Zcela nekriticky je přejímá asi šest procent veřejnosti

Vláda nedostatečně bojuje proti konspiracím a dezinformacím, domnívá se 63 procent Čechů. Naopak 18 procent veřejnosti považuje boj s dezinformacemi za dostatečný. Zbývajících 19 procent dotázaných to podle svých slov nedokáže posoudit. Vyplývá to z průzkumu společnosti Median pro Český rozhlas (ČRo). Konal se na konci června a zúčastnilo se ho tisíc lidí starších 18 let.

Přečíst článek
Titanic se nikdy nepotopil, hlásají účty na TikToku. A sledují je miliony lidí

Titanic se nikdy nepotopil, hlásají lidé na TikToku. A sledují je miliony lidí

Detaily příběhu o potopení výletní lodi RMS Titanic se mohou napříč různými zdroji lišit, o jeho hrubých obrysech ale není pochyb. Odborníci se shodují, že 15. dubna 1912, méně než týden po zahájení premiérové plavby, skončil Titanic na dně severního Atlantiku. Na sociální síti TikTok se uživatelé o více než 100 let později dozvídají něco úplně jiného, napsal deník The New York Times.

Přečíst článek
Reklama

News box

Tuzemská měna vůči oběma hlavním světovým měnám zpevnila 💪. Oproti předchozímu závěru posílila shodně o dva haléře, když se obchoduje v kurzu 25,36 koruny za euro a 23,36 koruny za dolar. 
Pražská burza po pěti týdnech růstu oslabila 📉, index PX klesl v uplynulém týdnu o téměř procento na 1597,8 bodu. Nejvíce rostly akcie Erste Bank, naopak největší oslabení zaznamenaly cenné papíry společnosti Piluka. V předchozím týdnu index PX stoupl o 1,4 procenta.
Bitcoin by ještě do konce prázdnin mohl překonat dosavadní rekord 73 800 dolarů (1,72 milionu korun) a přiblížit se hranici 80 tisíc (1,87 milionu korun). Impulzem by mohl být očekávaný projev amerického prezidentského kandidáta Donalda Trumpa na největší světové bitcoinové konferenci v Nashvillu. Shodli se na tom oslovení ekonomové a experti na kryptoměny. Nyní se bitcoin obchoduje okolo 66 tisíc dolarů (1,54 milionu korun). Číst více
Ruská centrální banka podle očekávání zvýšila 📈 svou základní úrokovou sazbu o dva procentní body na 18 procent, tedy na nejvyšší úroveň za více než dva roky. Banka poukázala na zrychlení růstu spotřebitelských cen. Předpověděla, že v celém letošním roce bude inflace v Rusku činit 6,5 až 7,0 procenta.
Evropská unie v rámci podpory Ukrajiny uvolnila první výplatu peněz z výnosů plynoucích ze zmrazených ruských aktiv. Ukrajina tak získá 1,5 miliardy eur 💶 (zhruba 38 miliard korun) na posílení vojenských kapacit a obnovu země. 

Škoda Group nechystá protinávrh na převzetí rivala Talgo. Český výrobce vlaků má zájem o spojení svých průmyslových aktivit s aktivitami španělského rivala Talgo, nehodlá však předložit návrh na jeho převzetí, kterým by konkuroval nabídce ze strany maďarské společnosti Ganz-Mávag. Vyplývá to podle agentury Reuters z dopisu, jehož obsah firma Talgo zveřejnila. 

Výstavba prvního úseku vysokorychlostních železničních tratí (VRT) 🚄 mezi Brnem a Přerovem by měla začít v příštím roce. Práce na úseku mezi Brnem a Břeclaví začnou v roce 2026, úsek Moravská brána pak nejpozději v roce 2028. Uvedl to ministr dopravy Martin Kupka (ODS).
Investiční společnost Tomáš Čupra TCF Capital investovala několik desítek milionů korun do české firmy Eco-Stations, za které získá postupně až třicetiprocentní podíl ve firmě. Cílem investice je zefektivnění výroby a pomoc společnosti s rozvojem služeb v podobě čištění vzduchotechniky a výrobních zařízení suchým ledem. Číst více
Městský soud v Praze schválil ukončení provozu závodu Energetického Holdingu Malina. Navrhl to insolvenční správce firmy, protože podnik už podle něj prakticky nefunguje. Vyplývá to z informací v insolvenčním rejstříku. Firma s dluhy za více než miliardu korun, která se zabývala instalacemi fotovoltaických ☀ panelů na střechy, je v konkurzu. To znamená likvidační řešení úpadku prostřednictvím rozprodeje majetku.
Několik pařížských nádraží v noci čelilo cíleným žhářským útokům na železniční infrastrukturu. Provoz na třech ze čtyř vysokorychlostních tratí 🚄 je silně narušen. Uvedl to francouzský železniční dopravce SNCF. Doprava bude v den zahájení olympijských her značně narušena, obtíže přetrvají nejméně do konce víkendu, uvádí AFP. Číst více
Reklama
Reklama
Doporučujeme