Reklama

Trio miliardářů opravuje hotel Intercontinental. Ministerští úředníci jim nyní zkomplikovali plány

Probíhající rekonstrukce hotelu Intercontinental a jeho okolí
ČTK
 ČTK

Majiteli hotelu a jeho okolí jsou miliardáři Oldřich Šlemr, Eduard Kučera a Pavel Baudyš. Největší překážkou pro schválení revitalizačního plánu je chystaná prosklená komerční budova na rohu Pařížské a Bílkovy ulice nazývaná Brand Store. Ta podle ministerských úředníků rozhodně není "drobným obchodním zařízením".

Reklama

Ministerstvo pro místní rozvoj zvrátilo kladné závazné stanovisko, které původně vydal pražský magistrát k plánovaným úpravám okolí hotelu Intercontinental v Pařížské ulici. Záměr podle ministerstva není v souladu s územním plánem, takže jej není možné povolit. Úpravy, které chystají majitelé hotelu, zahrnují novostavbu na přilehlé piazzettě, která čelí kritice a které se týkala odvolání, na základě kterých MMR rozhodlo. Podle zástupce majitelů Jakuba Dyby je rozhodnutí zjevně nezákonné a zcela zmatečné.

Projekt získal loni nepravomocné územní rozhodnutí, proti kterému dorazila řada odvolání. Odvolal se i pražský magistrát. Hlavním terčem kritiky se stala plánovaná prosklená komerční budova na rohu Pařížské a Bílkovy ulice nazývaná Brand Store.

Část námitek uváděla, že magistrátní odbor územního rozvoje náměstí ve svém kladném stanovisku nesprávně označil za transformační území, čímž odůvodnil přípustnost zástavby.

Bratři Klánovi

Bratři Klánové z obchodního domu Máj koupili investiční společnost Tesla

Novými majoritními majiteli Tesla investiční společnosti (TIS) se stali bratři Martin a Václav Klánovi, oznámila sama společnost. Se zkušenostmi z developmentu a realit, které sourozenecké duo nasbíralo při řízení rodinné skupiny Amadeus Real Estate, tak vstoupilo do oblasti finančních trhů, konkrétně nemovitostních fondů.

Přečíst článek

Miliardáři zatím nesmějí stavět

MMR těmto námitkám dalo za pravdu a původní kladné stanovisko změnilo na záporné. Bez kladného závazného stanoviska nemůže investor, kterým je fond R2G podnikatelů Oldřicha Šlemra, Eduarda Kučery a Pavla Baudiše, získat územní rozhodnutí. Ministerstvo zároveň uvedlo, že plánovanou budovu vzhledem k její velikosti a funkci nelze považovat za „drobné obchodní zařízení a služby sloužící pro provoz a obsluhu veřejných prostranství“.

Podle Dyby rozhodnutí znamená krok zpět. „Stanovisko MMR, které poukazuje na nekonzistentní metodiku v posuzování typů území, je zjevně nezákonné a zcela zmatečné. Je to krok zpět a fakticky znamená prodloužení období, kdy bude oblast konce Pařížské třídy v neutěšeném stavu,“ uvedl. Dodal, že projekt úprav vzešel z mezinárodní architektonické soutěže, přinese pracovní místa, ekonomické oživení a má podporu odborníků.

Upravené náměstí Miloše Formana má být podle Dyby na rozdíl od nynějšího stavu příjemným veřejným prostranstvím se vzrostlými stromy a nový objekt má zabírat jen 8,5 procenta jeho plochy.

Hotel někdejšího prezidenta Donalda Trumpa mění majitele.

Trumpův hotel našel nového majitele. Floridští investoři za něj zaplatili rekordní sumu

Rodinná firma Donalda Trumpa prodala nájemní smlouvu na washingtonský hotel skupině investorů z Miami. Ti chtějí hotel, který patři k symbolům Trumpovy moci v době, kdy byl prezidentem USA, přejmenovat na Waldorf Astoria.

Přečíst článek

„Zakonzervování celého projektu, které rozhodnutí ministerstva předjímá, důrazně odmítáme. Vzniknou výrazné škody v oblasti ekonomiky města, společenského života, cestovního ruchu a nám jako investorovi projektu,“ zakončil. Majitelé již loni začali rekonstruovat hotel, který se má pod značkou Fairmont znovu otevřít na konci příštího roku.

Celé okolí hotelu Intercontinental se má proměnit

Fond R2G hotel vlastní od roku 2019, ve stejném roce majitelé představili svoje plány úprav vzešlé z architektonické soutěže. V té uspěla česká kancelář TaK Architects v čele s architektem Markem Tichým. Úpravy počítají s vybudováním prostranství, které propojí Bílkovu ulici až po Dvořákovo nábřeží. Kromě budovy na piazzettě mají vzniknout i další před hotelem v Pařížské ulici. V plánu je také vybudování podchodu na náplavku a lávky na náměstí Curieových.

Hotel Intercontinental vznikal v brutalistním stylu mezi lety 1968 a 1974 ve spolupráci tří architektonických kolektivů pod vedením Karla Filsaka. Byl prvním mezinárodním pětihvězdičkovým hotelem v bývalém Československu a patří mezi architektonicky významné novostavby v centru města. Ministerstvo kultury nicméně loni neschválilo jeho zařazení mezi památkově chráněné budovy.

Projekt RSBC

Finančník Schönfeld chce od investorů půl miliardy. Postaví za to byty

Investiční skupina RSBC finančníka Roberta Schönfelda začala nabízet dvou až pětileté dluhopisy za půl miliardy korun. Získané peníze chce použít na financování realitních projektů, například na přestavbu průmyslových budov v bývalém areálu ČKD v Praze na byty. 

Přečíst článek

Moskva, mrakodrapy

Blíží se krize? Ve světě to poznají podle mrakodrapů, v Česku podle chlebíčků na rautech

V Česku se používá ohňostrojový nebo chlebíčkový model hospodářské kondice státu. Američané, jejichž burza funguje nepřetržitě již staletí, mají ještě sofistikovanější modely. Prosperitu odvozují i podle spodního prádla mužů nebo podle délky sukní zaměstnaných žen, připomíná CNBC.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Úspěch byl jen začátek. Jak se o své peníze stará dolarový miliardář Eduard Kučera

Přečíst článek
Benko do vězení! Heslo proti zakladateli společnosti Signa Holding Renému Benkovi se objevilo na staveništi v Theatinerstrasse v Mnichově už v dubnu

Kdo chce moc, nemá nic. Rakouský miliardář padl ke dnu a táhne s sebou známá jména

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme