Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Rok na trůnu: Karel III. je důstojný panovník a dobrý diplomat, ale překvapivě velmi opatrný reformátor

Karel III. v den své korunovace
ČTK
Karel Pučelík

Král Karel III. je trochu někým jiným, než býval aktivistický a pokrokový princ Charles. Nový britský panovník je po roce na trůnu velmi opatrným reformátorem, který spíše navazuje odkaz své matky Alžběty II.

Reklama

Britský král Karel III. má za sebou první rok na trůnu. Hodnocení jeho dosavadní krátké vlády jsou poměrně smířlivá, ale také trochu rozporuplná. Šestasedmdesátiletý panovník, je sice nad očekávání oblíbený, ale ti, kteří čekali, že po desítkách let čekání a rozmýšlení palubu monarchie pořádně rozhoupe, jsou zatím nejspíše poněkud zklamaní.

Jedním z prvních a hodně sledovaných kroků (pokud nepočítáme slavné rozladění ohledně nevhodně postaveného pera) byla květnová korunovace, která by snad mohla být chápána jako něco na způsob politického programového prohlášení. Ceremonie byla o poznání střízlivější, než ta před sedmdesáti lety po nástupu Alžběty II., průvod o něco kratší a v náboženské části dostali prostor i neanglikáni. Kritici ale na druhou stranu poukazují, že korunovace obsahovala stále dost „středověkého mumbo-jumbo“.

Svetr s černou ovcí po princezně Dianě se v aukci prodal za 1,1 milionu dolarů

Princezna Diana překonala Kurta Cobaina. Její ikonický svetr se prodal za desítky milionů

V aukci v New Yorku se za 1,14 milionu dolarů (26,3 milionu korun) vydražil červený svetr s ovečkami, který na sebe ještě před svatbou oblékla princezna Diana a zpopularizovala jej natolik, že se prodává dodnes, informuje zpravodajský web BBC.

Přečíst článek

Veřejnost pozitivně oceňuje snahu zocelovat vazby mezi státy unie. Během prvního roku procestoval Anglii, Skotsko, Wales i Severní Irsko. Dobře si vede i na mezinárodní úrovni, symbolicky přijal například ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, úspěšná byla i státní návštěva Německa, kdy v projevu před tamějšími zákonodárci plynule přecházel z angličtiny do němčiny.

Panovník cestovatel

Horší hodnocení přichází, když dojde na běžné fungování králosvké rodiny. „Mezi královskými hlídkaři se hodně spekulovalo o tom, zda Charles po desetiletích studia na funkci CEO bude jen dočasným manažerem, nebo novým koštětem,“ uvádí šéfredaktor Prospectu a dřívější dlouholetý šéf levicově laděného deníku The Guardian Alan Rusbridger. „Na základě toho, co zatím víme o jeho přístupu, se rozhodl spíše pro roli Ole Gunnara Solskjæra než Alexe Fergusona,“ dodává fotbalovým příměrem.

Šéfredaktor Prospectu poukazuje i na množství sídel, které si monarcha udržuje. Bydlí sice v stále v Clarence House, který se nachází nedaleko Buckinghamského paláce, který využívá jen pro některé formální příležitosti, ale ani po nákladné několikaleté rekonstrukci v něm neplánuje žít. K tomu neustále osciluje mezi Windsorem, Sandringhamem, skotskými pálaci Balmoral a Dumfries House a souběžně udržuje i svou osobní „chalupu“ Highrove. Prý byl hostem i na svých državách v Rumunsku. K prodeji údajně nabídl jen jednu nemovitost ve Walesu.

Královská loď Britannia

Plovoucí palác Alžběty II. Podívejte se na palubu královské jachty Britannia

Když královská loď Britannia odcházela do důchodu, královna Alžběta II. byla viditelně pohnutá. Panovnice v ní absolvovala mnoho oficiálních i soukromých cest a velmi si ji oblíbila. Dnes je loď plovoucím muzeem ve Skotském Edinburghu.

Přečíst článek

To všechno stojí britské daňové poplatníky pěkný balík. Britové přitom mají svou královskou rodinu ve srovnání s dalšími evropskými monarchiemi výrazně nejdražší. Pro informaci, dánská rodina královny Markéty II. dostává 10 milionů, švédská 11,5 milionu, kdežto Windsoři rovnou 86 milionů liber. Částka navíc v dalších letech ještě poroste. Toto všechno se příliš neshoduje s očekáváním o zeštíhlování monarchie. Je pochopitelné, že v době, kdy běžní poddaní chudnou, to může leckoho rozladit. Možná i víc, než když nevhodně odložené pero.

Král se pořád vyplácí

Výše zmíněná čísla jistě nelze brát na lehkou váhu, v královském provozu a výdajích by se určitě našly položky pro seškrtání, ale v konečném důsledku vydržování královské rodiny dává smysl.

Nejen ten kulturní a společenský, ale i ekonomický. Královská rodina je prostě značka, která táhne. Kvůli do ní přijíždí do Londýna statisíce turistů. V konečném důsledku si na sebe mimořádně nákladná korunovace nejen vydělala, ale i přitáhla do ekonomiky mnohem víc pěnez. Windsoři do ostrovní kasy podle odhadů ročně přinesou kolem 1,7 miliardy liber. A to rozhodně není zanedbatelná částka.

Crown Estate

Firma krále Karla III. dosáhla rekordního zisku. Hlavně díky větrným elektrárnám na moři

Finance britské královské rodiny povzbudily zisky z větrných elektráren na moři. Firma Crown Estate, která spravuje veřejný majetek britského krále Karla III., v uplynulém finančním roce vykázala rekordní zisk. Král Karel III., známý propagátor udržitelnosti, s financemi zrovna nehýří. Palác například nechává vytápět jen na 19 stupňů, což je určitě méně, než některé britské domácnosti.

Přečíst článek

Co si ale budeme povídat, hlavní důvod, proč má královská rodina tak neotřesitelné postavení, není ekonomický. „Obelhávali bychom sami sebe... Monarchie existuje jako jakési plátno, na které se britská veřejnost snaží promítat představy o věčné národní velikosti, které prostě nesnesou přezkoumávání,“ argumentuje ve zrovna publikované knize historik specializující se na dějiny monarchie Ed Owens.

Samozřejmě šlo jen těžko očekávat, že jako král bude Karel pokračovat ve svém dosavadním stylu beze změny. Role panovníka je přece jen o něčem jiném, než mnohem uvolněnější post následníka, přičemž mnozí jeho umírněnost oceňují. Myslím, že jde konstatovat, že Karel zvládl první rok vlády se ctí, leč v reformování má velké rezervy. V této době udržování statu quo předešlé královny může stačit, ale v blízké budoucnosti bude změn třeba, protože méně konzervativní mladá generace nedá královské rodině nic zadarmo.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Britský král Karel III.

Král Karel III. má rakovinu, oznámil Buckinghamský palác. Panovník odkládá veřejné akce

Přečíst článek
Australská pětidolarovka s vyobrazením loni zesnulé královny Alžběty II. Její portrét nebude nahrazen následníkem Karlem III., ale domorodými obyvateli Austrálie.

Austrálie jde proti tradicím. Alžbětu II. na pětidolarovce nestřídá Karel III., ale domorodci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme