Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Firma krále Karla III. dosáhla rekordního zisku. Hlavně díky větrným elektrárnám na moři

Crown Estate
ČTK
 ČTK

Finance britské královské rodiny povzbudily zisky z větrných elektráren na moři. Firma Crown Estate, která spravuje veřejný majetek britského krále Karla III., v uplynulém finančním roce vykázala rekordní zisk. Král Karel III., známý propagátor udržitelnosti, s financemi zrovna nehýří. Palác například nechává vytápět jen na 19 stupňů, což je určitě méně, než některé britské domácnosti.

Reklama

Společnost Crown Estate, která spravuje veřejný majetek britského krále Karla III., v uplynulém finančním roce vykázala rekordní zisk. Dosáhl 442,6 milionu liber (12,15 miliardy korun), což je o 129,9 milionu liber více než v předchozím roce. Firma ve svém dnešním sdělení uvedla, že jí pomohly příjmy z větrných elektráren na moři.

Král v lednu řekl britské vládě, že by chtěl, aby část zisků z první velké aukce pronájmů větrných elektráren na moři za více než deset let šla spíše na účely „širšího veřejného blaha“ než ve prospěch královské rodiny. Částku neupřesnil. Crown Estate spravuje pozemky a většinu britského mořského dna. Je to nezávislá komerční firma, jejíž zisky jdou do státní pokladny. Používají se také jako měřítko pro úroveň veřejného financování královské rodiny, uvedla agentura Reuters.

Mezi vítězi výběrového řízení na pronájem větrných elektráren na moři, které se konalo v roce 2021, jsou firmy RWE a BP. Crown Estate uvedla, že opční poplatky činí přibližně miliardu liber ročně a jsou splatné po dobu minimálně tří a až deseti let.

I král stáhl v zimě topení

Britská vláda monarchii přispívá na pokrytí provozních nákladů královských domácností a cestovních výdajů. Jeho základem je obvykle 15 procent zisku z Crown Estate. Výplatní poměr byl ale dočasně zvýšen na 25 procent, aby bylo možné zaplatit rozsáhlou rekonstrukci Buckinghamského paláce. V březnu vláda uvedla, že částka na období 2023 až 2024 bude činit 86,3 milionu liber.

Podle serveru BBC loni stouply výdaje královské rodiny o pět procent na 17,5 milionu liber. Od státu měla monarchie k dispozici stejných 86,3 milionu liber, takže zbytek pokryla z rezerv.

Královská rodina se snaží přispívat k ochraně životního prostředí a snižovat náklady. Podle BBC uvádí, že v zimě vytápí místnosti na 19 stupňů a nepoužívané prostory na 16 stupňů Celsia.

Samotný akt korunovace Karla III.

REPORTÁŽ: Korunovace Karla III. byla oslavou britskosti s dotekem starobylé mystiky

Statisíce lidí se shromáždily v centru Londýna, aby přihlížely korunovaci krále Karla III. Ačkoli nový panovník oslavy v mnohých ohledech zmodernizoval a zeštíhlil, jednalo se i tak podle odborníků o největší operaci od státního pohřbu Winstona Churchilla, míní zvláštní zpravodaj serveru Newstream Karel Pučelík, který oslavám přihlížel přímo na místě.

Přečíst článek

Pánem domu je král. Co vlastní Karel III.?

Pánem domu je král. Jaké nemovitosti vlastní Karel III.?

Novopečený britský panovník Karel III. se spolu s korunou stává i majitelem mnoha nemovitostí. K už tak velkolepé sbírce domů a pozemků mu přibyla ještě řada dalších. Jeho realitní portfolio zahrnuje impozantní královská sídla, soukromé paláce, rozsáhlé pozemky, starobylé zříceniny, a dokonce i venkovské domky a chalupy. Podívejte se, kde všude například je pánem domu král. Výčet pochopitelně ale není kompletní.

Přečíst článek

Karel III. v den své korunovace

Pavel Maurer: Co měl král Karel III. k obědu v den korunovace. Exotiku v klasice

Miliony lidí na celé planetě o víkendu sledovaly nevídanou korunovaci. Mě na této unikátní parádě samozřejmě zajímá pohled gastronomický. Co asi po těch únavných hodinách čekání, mávání, modlení, zpívání a provolávání slávy nakonec měli k jídlu? Jak vypadal korunovační oběd? Co jedli a pili nejprestižnější aristokraté světa? Kdo měl tu čest a pochopitelně i nejvyšší prověrku, aby mohl potěšit vyprahlá hrdla králů, ministrů, princezen, vévodů, knížat, slovutných lordů a prezidentů?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

zámek Balmoral

Karel III. otvírá královská sídla. V létě zpřístupní části Balmoralu i Buckinghamského paláce

Přečíst článek
Britský král Karel III.

Král Karel III. má rakovinu, oznámil Buckinghamský palác. Panovník odkládá veřejné akce

Přečíst článek
Karel III. v den své korunovace

Rok na trůnu: Karel III. je důstojný panovník a dobrý diplomat, ale překvapivě velmi opatrný reformátor

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme