Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Demokrat Manchin zachránil superbohatým Američanům miliardy

Američtí superbohatí zřejmě ušetří v roce 2022 miliardy dolarů na daních
Pixabay
Dušan Kütner

Oznámení demokratického senátora Joea Manchina, že nebude hlasovat pro obrovský investiční balík navrhovaný prezidentem Joem Bidenem, vyvolalo na jednu stranu hněv jeho stranického šéfa, na druhé straně si tisíce lidí ve Spojených státech hluboce oddechlo. Nový rozpočet totiž počítal s výrazným zvýšením daní pro nejbohatší Američany, kteří tak ušetří miliardy dolarů na daních. Bez Manchinova hlasu totiž návrh zákona, proti kterému jsou všichni republikáni, v Senátu neprojde.

Reklama

Pokud Bidenův ekonomický balíček – obsahující jinak jako jedno z hlavních témat sociální programy – neprojde, bohatí Američané uniknou jakémukoli zvýšení daní a ušetří desetinu procenta za stovek miliard dolarů svých příjmů během příští dekády

„Říct, že mí klienti slavili, je špatné slovo,“ řekl Steven Winter, partner v poradenské firmě BDO, který radí především hedgeovým fondům a soukromým investičním společnostem. „Byl to výdech úlevy,“ dodal.

Sněmovna reprezentantů zákon o investicích ve výši 1,85 bilionu dolarů (41,5 bilionu korun) schválila v listopadu. Cílem návrhu je zmenšit prohlubující se majetkovou propast zvýšením daňových úlev pro děti a dospělé s nízkými příjmy a zároveň zvýšit příjmy od bohatých a korporací. Pasáže týkající se superbohatých, včetně přirážky u ročních příjmů nad 10 milionů dolarů, by podle sněmovního výboru pro daně během příštího desetiletí vynesly více než 640 miliard dolarů.

Soukromý tryskáč, ilustrační foto

Doba přeje bohatým. Firmy nestíhají vyrábět bizjety, čeká se na ně roky

Poptávka po privátním létání vzkvétá. Dokonce do takové míry, že výrobci malých letadel, takzvaných byznys jetů, je nestíhají vyrábět. Zájemci musejí počítat s delšími dodacími lhůtami. Vyprázdnil se i trh s letadly z druhé ruky. Podle analytiků stojí za růstem poptávky koronavirová pandemie jen částečně. Větší vliv má rostoucí bohatství těch vůbec nejbohatších.

Přečíst článek

Bez schválení zákona, známého jako Build Back Better, je nepravděpodobné, že Biden dosáhne svého často prezentovaného cíle vyrovnat ekonomické podmínky mezi bohatými a všemi ostatními. „Budeme odměňovat práci, nejen bohatství," řekl Kongresu, když v dubnu balíček představil.

Pandemie urychlila majetkovou nerovnost ve Státech, upozornil Bloomberg. Horní procento nejmajetnějších nyní ovládá více než 32 procent bohatství USA, což je podle odhadů Federálního rezervního systému (Fed) nejvyšší podíl přinejmenším od konce 80. let. Zatímco jejich podíl od začátku roku 2020 vzrostl o 2,4 bodu, podíl bohatství drženého střední třídou klesl.

Podívejte se, jak vypadá dům v Beverly Hills za 765 milionů. Opulentnost nečekejte

V kopci nad Beverly Hills stojí dům za 33,95 milionu dolarů (téměř 765 milionů korun). Kdo čeká rozsáhlé luxusní sídlo s desítkami pokojů pro hosty, vícero kuchyněmi a nespočtem koupelen, bude zklamán. Přesto má nemovitost pojmenovaná Eclipse hodně co nabídnout.

Přečíst článek

Čisté jmění Američanů na žebříčku pěti stovek nejbohatších lidí na světě Bloomberg Billionaires Indexu vzrostlo od začátku loňského roku o 45 procent. Celkem 169 amerických miliardářů na seznamu má nyní jmění ve výši 3,5 bilionu dolarů, což je více než dolní  polovina Američanů dohromady, podotkl Bloomberg.

V posledních měsících přitom řada Američanů usoudila, že i kvůli tamní absenci daně z příjmu je nyní nejlepší žít v Texasu a začali se do něj houfně stěhovat. Kvůli snaze ušetřit až miliardu dolarů na daních se do texaského Austinu přesunul i nejbohatší muž planety vizionář Elon Musk i se sídlem automobilky Texas, v níž je největším akcionářem.

A ne náhodou řada hudebních rockových hvězd v čele s Brucem Springsteenem, Bobem Dylanem, Paulem Simonem či Neilem Youngem letos až za stovky milionů dolarů prodala svou kompletní tvorbu největším hudebním vydavatelstvím, právě aby ušetřili na daních.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Český premiér Petr Fiala a americký prezident Joe Biden

Nemůžeme připustit, aby ruská agresivní politika slavila úspěch, uvedl Fiala po setkání s Bidenem

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme