Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Král luxusu Arnault přišel k dalším miliardám. Prodal akcie Carrefouru

Bernard Arnault, majitel LVMH
ČTK

Francouzský miliardář Bernard Arnault se zbavil podílu v řetězci supermarketů Carrefour. Na konto mu přistálo 724 milionů eur (asi 18,4 miliardy korun).

Reklama

Nejbohatší Evropan, Francouz Bernard Arnault, který vlastní firmu na prodej luxusního zboží LVMH, prodal svůj 5,7procentní akciový podíl v Carrefouru. Do řetězce supermarketů investoval před 14 lety prostřednictvím holdingové firmy Financière Agache. Patřil mezi tři největší akcionáře firmy, spolu s rodinou Moulinových a s brazilským podnikatelem Abiliem dos Santosem Dinizem. Z prodeje akcií na trhu získal 724 milionů eur (18,4 miliardy korun), uvedla  agentura Reuters.

Podíl Agache byl prodán za cenu 16 eur za akcii. Arnault poprvé koupil akcie v Carrefouru spolu se společnostmi Colony Capital a Axon Capital v roce 2007 za průměrnou cenu 47 eur za akcii. Společnost však od té doby uskutečnila několik transformací, z nich akcionáři profitovali. Mimo jiné osamostatnila některé své aktivity, jako je řetězec supermarketů DUA.

Hermès, ilustrační foto

Luxusu se daří. Evropa ale ztrácí kvůli nedostatku turistů

Tržby i zisky luxusních značek rostou, a to nejen ve srovnání s tragickým rokem 2020, ale i s předpandemickou realitou roku 2019. Novinkou je růst domácí poptávky a dynamicky se rozvíjející prodej přes internet.

Přečíst článek

Carrefour v květnu prodloužil o další tři roky smlouvu s generálním ředitelem a předsedou správní rady Alexandrem Bompardem, který stál v čele plánu na ozdravení firmy - plán zahrnoval snížení nákladů a přesun k prodeji přes internet. Cílem těchto kroků je zvýšení zisku a tržeb. Carrefour také v lednu jednal o svém převzetí z kanadskou firmou Couche-Tard za 16,2 miliardy eur. Kanadská firma ale nakonec od převzetí ustoupila kvůli odporu francouzské vlády.

Arnault je nejbohatším Francouzem a podle časopisu Forbes třetím nejbohatším člověkem na světě. Holdingová společnost Agache se zaměřuje na investice do módy a luxusu. V únoru koupila výrobce sandálů Birkenstock.

Zlatá ryba, ilustrační foto

Klub těch opravdu nejbohatších se za poslední rok rozrostl

Majetek v hodnotě 100 a více miliard dolarů má v současnosti celkem deset lidí. Nejčastěji zakladatelé big tech firem.

Přečíst článek

Ilustrační foto

Zadlužují se i bohatí. Úvěry mají skoro zadarmo

Nejbohatší rodiny si ve větší míře berou úvěry. Ty jsou totiž levné, zatímco měny kvůli inflaci ztrácí kupní sílu. 

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Bernard Arnault

Boj o moc v domě šampaňského, šperků a módy. Kdo z pěti dětí získá impérium, co vládne luxusu celého světa?

Přečíst článek
Francouzský výrobce luxusního zboží LVMH bude jedním ze sponzorů letních olympijských her v Paříži, které se bude konat příští rok. Do skupiny patří mimo jiné i klenotnictví Chaumet, které pro tuto vrcholnou sportovní událost navrhne medaile.

Medaile z olympiády v Paříži budou luxusní. Vyrobí je klenotníci ze skupiny LVMH miliardáře Arnaulta

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme