Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Po Berlusconim zůstaly čtyři miliardy eur. Jejich osud je nejasný

Po Berlusconim zůstaly čtyři miliardy eur. Jejich osud je nejasný
ČTK

Budoucnost podnikatelského impéria jednoho z nejbohatších mužů v Itálii je po jeho úmrtí nejistá. Není totiž jasné, jak Berlusconi rozdělil majetek ve výši zhruba čtyř miliard eur mezi svých pět dětí a kolik případně dostane jeho partnerka.

Reklama

Italská média také spekulují, že Berlusconi, který zemřel v pondělí ve věku 86 let, v závěti odkázal část majetku své partnerce Martě Fascinové, nebo že se jeho děti rozhodnou prodat nejhodnotnější část dědictví - podíl ve společnosti Media for Europe (MFE). Hodnotu dědictví tisk odhaduje na nejméně čtyři miliardy eur (96 miliard korun).

Silvio Berlusconi zemřel.

Stanislav Šulc: Berlusconi vytvořil archetyp moderního politika. Učil se u něj Trump i Babiš

Zatímco v politickém testamentu Silvia Berlusconiho mnoho vítězství není, na poli byznysu se mu dařilo náramně. A jedním z posledních mužů, kdo jej v byznysu porazil, se stal Daniel Křetínský. Berlusconiho smrt navíc může otevřít dveře PPF, aby rozšířila své působení na evropské mediální scéně.

Přečíst článek

Největší část dědictví po bývalém premiérovi tvoří holding Fininvest, který například drží skoro polovinu kapitálu mediální společnosti MFE. Ve Fininvestu měl Berlusconi podíl 61 procent a další podíly drží jeho děti. MFE provozuje významné televizní stanice v Itálii a Španělsku a má kontrolu nad společností ProSiebenSat.1 Media. Ta je největší soukromou televizní skupinou v Německu a druhým největším akcionářem je PPF miliardářky Renaty Kellnerové, vdovy po tragicky zesnulém zakladateli skupiny Petru Kellnerovi.

Majitel banky a luxusních nemovitostí

Fininvest také drží většinu kapitálu v nakladatelství Mondadori či 30 procent akcií banky Mediolanum, která patří k středně velkým ústavům v Itálii. Bývalý premiér měl i rozsáhlý osobní majetek spočívající v luxusních vilách v Itálii i zahraničí.

Silvio Berlusconi zemřel.

Lukáš Kovanda: Berlusconiho, průkopníka „politického podnikání“, povalila až hrozba státního bankrotu

Dnes zesnulý Silvio Berlusconi vstoupí do dějin nejen jako někdejší italský premiér. Těch má ostatně země kvůli častému střídání vlád vskutku přehršel. Jen Berlusconiho však mezi nimi – a dokonce celosvětově – lze považovat za prototyp politického podnikatele. Takového, jenž ve svých rukou kumuluje moc mediální, finanční a politickou a ještě přitom – za spolupráce dobře placených marketérů – dokáže působit jako obyčejný člověk z lidu, jenž se vzepřel mocným a na straně toho samého lidu bojuje za jeho zájmy.

Přečíst článek

Podle agentury Reuters nad Berlusconiho podnikatelským impériem panuje nyní nejistota. Bývalý premiér se nikdy veřejně nevyjádřil k tomu, jak rozdělí svůj majetek mezi své blízké. V rodinných firmách jsou nejaktivnější jeho děti z prvního manželství - Pier Silvio a Marina Berlusconiovi.

Vyloučen není ani prodej impéria 

Mediální magnát má další tři děti z druhého manželství s Veronikou Lariovou, se kterou se rozvedl. Není vyloučeno, že magnát odkázal část svého majetku i své stávající partnerce Martě Fascinové, se kterou ale neuzavřel manželství. 

PPF se po Berlusconim stala druhým největším akcionářem mediální ProSieben

PPF se po Berlusconim stala druhým největším akcionářem mediální ProSieben

Skupina PPF získala 9,1 procenta na kapitálu společnosti ProSiebenSat.1 Media SE (ProSieben), jejíž akcie jsou obchodovány na frankfurtské burze. PPF to oznámila v tiskové zprávě. PPF se tímto stává druhým největším akcionářem ProSieben po společnosti MFE italského mediálního magnáta a politika Silvia Berlusconiho.

Přečíst článek

Podle italského tisku není vyloučené, že se dědici rozhodnou podíl v MFE prodat. Na Berlusconiho úmrtí akcie společnosti reagovaly posilováním. Šéf MFE Pier Silvio Berlusconi v dopise, který den po úmrtí svého otce poslal zaměstnancům společnosti Mediaset Italia, která provozuje televizní stanice v Itálii, dopis. "Musíme vybudovat ještě silnější a živější skupinu," uvedl v něm.

Jasněji bude podle italského tisku až po otevření Berlusconiho závěti. Podle časopisu Forbes byl Berlusconi v roce 2022 třetím nejbohatším podnikatelem v Itálii s odhadovaným majetkem v hodnotě 6,8 miliardy dolarů.

Petr Kellner se svojí manželkou Renátou na archivním snímku

Dělení PPF je u konce. Vdova po Kellnerovi má majoritu, každé dítě desetinu

Vdova po Petru Kellnerovi Renáta Kellnerová je oficiálně majoritní akcionářkou investiční skupiny PPF a nejbohatší Češkou. Na konečné uspořádání majetku po zesnulém nejbohatším Čechovi upozornil server Seznam Zprávy.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Kontrolu nad Berlusconiho impériem přebírají nejstarší potomci, Marina a Pier Silvio

Kontrolu nad Berlusconiho byznysovým impériem přebírají dva nejstarší potomci, Marina a Pier Silvio

Přečíst článek
Obchody s uměním by se neuživil. Berlusconiho sbírka kýčů děsí jeho dědice

Obchody s uměním by se miliardář neuživil. Berlusconiho sbírka kýčů děsí jeho dědice

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme