Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Buffett rozdal další miliardy a oznámil odchod z rady Nadace Gatesových

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z rady Nadace Gatesových.
ČTK
 ČTK

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett odchází z funkce jednoho ze tří správců dobročinné Nadace Billa a Melindy Gatesových, které už daroval více než 27 miliard dolarů (asi 575 miliard korun). S jejími cíli ale dál souzní a podporuje ji, oznámil 90letý investor.

Reklama

Jedna z největších soukromých nadací na světě právě prochází obtížným obdobím, protože její zakladatelé, kteří jsou s Buffettem dlouholetými přáteli, před časem oznámili rozvod.

„Léta jsem byl správcem, a to neaktivním, pouze jednoho z příjemců mých prostředků - Nadace Billa a Melindy Gatesových. Teď z té funkce odcházím, stejně jako jsem odešel z dozorčích rad všech firem s výjimkou Berkshire,” řekl podle médií Buffett. Dodal, že plně podporuje nedávno zvoleného ředitele nadace Marka Suzmana a souzní s cíli nadace.

Nadace Billa a Melindy Gatesových vznikla před 21 lety. Zabývá se především bojem s chudobou a nemocemi, Buffett se ale na její investiční strategii nepodílí. Významně ji podporovat se rozhodl v roce 2006, částečně proto, že manželé Gatesovi - zbylí dva členové rady - podle něj dokážou vést nadaci lépe, než by to dokázal on sám.

Gates býval členem rady Buffettova investičního konglomerátu Berkshire Hathaway, loni ale i on uvedl, že z funkce odejde. Koncem května s manželkou Melindou oznámili, že po 27 letech manželství podali žádost o rozvod. V dobročinnosti chtějí ale dál spolupracovat.

Reklama

To, že organizace velikosti nadace Gatesových má pouze tři členy rady, je podle agentury Bloomberg neobvyklé. Fordova nadace, která je zhruba pětinová ve srovnání s nadací Gatesových, má ve své radě 15 členů. V pouze desetinové Rockefellerově nadaci povinně vždy zasedá alespoň 12 členů.

Buffett v roce 2006 oznámil, že postupně dá na charitu všechny své akcie Berkshire. Nově věnuje akcie Berkshire za 4,1 miliardy dolarů (asi 87 miliard korun) pěti nadacím, se svým plánem a tak bude zatím jen v půli cesty.

Magazín newstream CLUB

Hlavním tématem letního čísla magazínu Newstream CLUB je Česko-Slovensko, s podtitulem Dvě země, jeden trh. 

V rozhovoru se představuje Karel Vágner, marketér a podnikatel v řadě úspěšných projektů, známý také spoluprací s manželkou a úspěšnou modelkou Simonou Krainovou.

Další osobnosti jako Igor Rattaj se zamýšlejí nad rozdíly mezi podnikáním v Česku a na Slovensku. O umělé inteligenci hovoří česko-slovenská investorka Andrea Ferancová Bartoňová, o veřejnosti a kultuře slovenský bestsellerista Jozef Karika. Uznávaný chef Marcel Ihnačák prozrazuje, která z obou kuchyní je „lepší“. Marketér Milan Šemelák s klientem Williamem Rudolfem Lobkowiczem mluví o tom, jak přetvořit odkaz šlechtického rodu do moderní doby.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí. 

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme