Reklama

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív

Nejbohatší Američané kvůli pádu akcií přišli o miliardy. Na charitu ale poslali více než dřív.
ČTK
Dušan Kütner
duk

Pětadvacet nejbohatších filantropů Spojených států loni přišlo zejména kvůli propadu akciových trhů o desítky miliard dolarů. To jim však nevadilo, aby na charitu poslali 27 miliard dolarů, nejvíce za několik posledních let, napsal deník The Wall Street Journal.

Reklama

Částka 27 miliard dolarů překonala roční přispěvek 20 miliard v předchozích dvou letech a zdvojnásobila to, co na dobročinné účely věnovala pětadvacítka nejmovitějších filantropů z řad Američanů a Američanek v roce 2018, uvedl The Wall Street Journal.

Jeff Bezos, zakladatel internetového gigantu Amazon

Bezos jde ve stopách Gatese i Buffetta. Rozdá většinu svého majetku

Zakladatel Amazonu a miliardář Jeff Bezos řekl CNN, že chce většinu svého jmění do konce života rozdat na boj s klimatickou změnou a podporu lidí, kteří mohou „sjednotit lidstvo v hlubokém sociálním a politickém rozkolu”. Agentura Bloomberg Bezosovo jmění nyní odhaduje na 124 miliard dolarů (asi 2,92 bilionu korun).

Přečíst článek

Celkem tato exkluzivní skupina v USA do konce loňského roku za svůj život darovala 196 miliard dolarů. Dotyční loni věnovali mnohem vyšší částky, i když jejich společné bohatství ke konci prosince meziročně kleslo o 15 procent, tedy asi o 165 miliard dolarů, na 936 miliard dolarů, uvedl deník na základě údajů Forbesu.

V čele opět Buffett, pak Gatesovi a Soros

V čele amerických největších donátorů podle věnované celoživotní částky je tradičně investor Warren Buffett s čistým jměním ve výši 106 miliard dolarů. Loni daroval více než 5,4 miliardy, čímž zvýšil své celoživotní dary na 51,5 miliardy dolarů. Bill Gates a Melinda French Gatesová prostřednictvím své nadace rozdali za svůj život 38,4 miliardy, z toho loni přidali více než pět miliard. Podle výše celkové charitativní částky jsou druzí. 

William Rudolf Lobkowicz

William Rudolf Lobkowicz: Kryptoměny máme na záchranu uměleckých děl. Teď přijde na řadu Dvořákův rodný dům

Hvězdy kryptoměn a umělecké scény se po roce opět sejdou v Praze. V Lobkowiczkém paláci se uskuteční druhý ročník konference NFCastle, za kterou stojí zástupce nejmladší generace šlechtického rodu Lobkowiczů William Rudolf. Ten patří k velkým popularizátorům krypta a NFT v Evropě a snaží se jich využívat pro podporu bohaté umělecké sbírky svého rodu. „Letošní ročník bude věnován mimo jiné Antonínu Dvořákovi. Chceme ukázat, že jeho osobnost a dílo může inspirovat i digitální umělce a prodej jejich děl zase může pomoci rekonstruovat jeho rodný dům v Nelahozevsi,“ vysvětluje William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Třetí místo na seznamu celoživotních dárců obsadil George Soros. Známý filantrop sice nepodepsal Giving Pledge – iniciativu odstartovanou Buffettem a Billem Gatesem s cílem nasměrovat nejbohatší lidi světa, aby během svého života nebo po jejich smrti darovali více než polovinu majetku – ale během života rozdal 18,4 miliardy dolarů, z toho 300 milionů loni. Daroval tak více než dvě třetiny svého majetku, přičemž jeho aktuální čisté jmění se podle Forbesu odhaduje na 6,7 ​​miliardy dolarů.

Bezosova exmanželka Scottová loni přispěla nejvíce

MacKenzie Scottová, která se začala zaměřovat na filantropii po rozvodu s Jeffem Bezosem v roce 2019, věnovala na charitu za krátkou dobu celkem 14,43 miliardy dolarů, čímž se dostala na čtvrté místo na seznamu nejštědřejších amerických filantropů. V roce 2022 darovala 5,82 miliardy dolarů, což je nejvyšší částka mezi nejbohatšími donátory v USA za loňský rok.

MacKenzie Scott

Exmanželka Jeffa Bezose je jednou z největších dárkyň světa

MacKenzie Scottová, bývalá žena majitele Amazonu Jeffa Bezose- druhého nejbohatšího muže světa po Elonu Muskovi, v rozvodu vysoudila 60 miliard dolarů a dostala se do první třicítky největších boháčů. Peníze ale rozdává mnohem štědřeji, než její exmanžel. 

Přečíst článek

Mezi nejbohatší a nejštědřejší loni patřil i Michael Bloomberg, který za svůj život rozdal 14,4 miliardy dolarů, Mark Zuckerberg a Priscilla Chan, kteří dosud přispěli charitativním organizacím 3,9 miliardy dolarů, a Jeff Bezos s celkovými dary ve výši 2,79 miliardy.

Další jména v Top 25 amerických největších celoživotních donátorů:

  • Charles Feeney;
  • Gordon a Betty Mooreovi;
  • Jim a Marilyn Simonsovi;
  • Phil a Penny Knightovi;
  • Edythe Broad s rodinou;
  • Steve a Connie Ballmerovi;
  • Sergey Brin;
  • Lynn a Stacy Schustermanovi;
  • Michael a Susan Dellovi;
  • T. Denny Sanford;
  • Donald Bren;
  • Dustin Moskovitz a Cari Tunaová;
  • Pierre a Pam Omidyarovi;
  • Charles Koch;
  • George Kaiser;
  • Laura a John Arnoldovi;
  • Ken Griffin;
  • Ted Turner.

Warren Buffett

Buffett zase konal dobro. Na charitu věnoval akcie Berkshire za čtyři miliardy dolarů

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett věnoval akcie své firmy Berkshire Hathaway zhruba za čtyři miliardy dolarů (94,3 miliardy korun) Nadaci Billa a Melindy Gatesových a čtyřem rodinným charitám. Dar je součástí Buffettova slibu, že se postupně vzdá téměř veškerého svého majetku.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme