Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Buffett zase konal dobro. Na charitu věnoval akcie Berkshire za čtyři miliardy dolarů

Warren Buffett
ČTK

Americký miliardář a filantrop Warren Buffett věnoval akcie své firmy Berkshire Hathaway zhruba za čtyři miliardy dolarů (94,3 miliardy korun) Nadaci Billa a Melindy Gatesových a čtyřem rodinným charitám. Dar je součástí Buffettova slibu, že se postupně vzdá téměř veškerého svého majetku.

Reklama

Buffett vede firmu Berkshire Hathaway od roku 1965. Společnost uvedla, že dar zahrnuje zhruba 14,4 milionu jejích akcií třídy B. V úterý tyto akcie uzavřely na ceně 277,64 dolaru. Nadace Gatesových získá 11 milionů akcií, dalších 1,1 milionu dostane Nadace Susan Thompsonové Buffettové pojmenovaná po první, již zesnulé Buffettově manželce. Tři charity provozované Buffettovými dětmi získají každá 770 tisíc akcií.

Nyní jednadevadesátiletý Buffett od roku 2006 daroval více než polovinu svých akcií Berkshire. Hodnota darů v době jejich poskytnutí činila zhruba 45,5 miliardy dolarů. Navzdory darům Buffett stále vlastní přibližně 16 procent akcií Berskhire a pod kontrolou má přibližně třetinu hlasovacích práv.

Warren Buffett a Charlie Munger

Buffett přikoupil akcie Applu za stamiliony. A nakupoval by dál, kdyby nezdražily

Miliardář a filantrop Warren Buffett nakoupil v prvním čtvrtletí akcie společnosti Apple za 600 milionů dolarů (14,1 miliardy korun). Využil k nákupům třídenního poklesu ceny a kdyby Apple neoživil, nakoupil by další, píše CNBC.

Přečíst článek

Buffett učinil z Berkshire konglomerát s hodnotou více než 600 miliard dolarů, který vlastní desítky podniků, například železniční společnost BNSF, pojišťovnu vozidel Geico či akcie společností Apple a Bank of America. Spolu s Billem Gatesem je také průkopníkem iniciativy „The Giving Pledge”, díky které se více než 200 lidí zavázalo věnovat alespoň polovinu svého majetku na dobročinné účely. Patří k nim například Michael Bloomberg, Larry Ellison, Carl Icahn, Elon Musk či Mark Zuckerberg.

Do 17. června se také na internetu koná charitativní aukce oběda s Buffettem. Aukce se koná po dvouleté přestávce a letos je poslední. Nabídka v současnosti činí více než tři miliony dolarů.

Peníze z aukce získává nadace Glide Foundation. Před příchodem pandemie covidu-19 se aukce konaly každoročně už 20 let a celkově vynesly téměř 34,5 milionu dolarů. Od roku 2008 vítězná nabídka vždy přesáhla milion dolarů. V roce 2019 vítěz aukce zaplatil za oběd s Buffettem rekordních 4,57 milionu dolarů.

Warren Buffett

Slabý kvartál. Buffettově Berkshire padl zisk o polovinu

Společnost Berkshire Hathaway amerického miliardáře Warrena Buffetta vykázala za první čtvrtletí meziroční pokles čistého zisku o 53 procent na 5,46 miliardy dolarů. Konglomerát není imunní vůči zpomalující americké ekonomice, napsal zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Elon Musk

Pět set nejbohatších na světě letos ztratilo přes bilion dolarů, nejvíce Musk a zakladatel Binance

Pět set nejbohatších lidí na světě podle indexu miliardářů agentury Bloomberg letos ztratilo dohromady 1,4 bilionu dolarů (asi 33,1 bilionu korun), včetně 206 miliard dolarů jen toto pondělí. Mezi pěti nejvíce postiženými nechybí již tradiční lídr žebříčku Elon Musk, Jeff Bezos či Mark Zuckerberg. Letošní vývoj je tak zcela opačný než loni, kdy jmění pětistovky nejmovitějších na světě stouplo úhrnem o bilion dolarů, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme