Reklama

V Angole našli růžový diamant, největší za tři sta let těžby

Vzácný růžový 170karátový diamant nalezený v červenci 2022 v Angole může být podle australského těžaře Lucapa Diamond největší nalezený za poslední tři století.
Lucapa Diamond, se svolením
Dušan Kütner

Australská společnost Lucapa Diamond našla ve svém dole růžový, 170karátový diamant. Může jít o největší barevný diamant vytěžený za posledních tři sta let. Drahý kámen dostal jméno podle dolu Lulo Rose a vydražen bude v mezinárodní aukci s odhadovaným výtěžkem v řádu desítek milionů dolarů, uvedla firma v prohlášení.

Reklama

V jednom z diamantových dolů v Angole našel jeho provozovatel, australská společnost Lucapa Diamond, 170karátový růžový diamant. Vzácný kámen může být podle firmy největší nalezený za posledních 300 let.

Kámen z dolu Lulo byl pojmenován „Lulo Rose“, uvedla společnost a její partneři Endiama a Rosas & Petalas ve společném prohlášeníBude prodán prostřednictvím mezinárodního výběrového řízení vedeného angolskou státní společností obchodující s diamanty Sodiam.

šperky

Diamantové dluhopisy DCI v bryndě. Potíže se snaží firma svalit na covid

Skupina DIC, která vyrábí diamantové šperky, nabízí investiční kameny a nedaleko Dubaje chce stavět luxusní hotelový komplex, má potíže. Majitelům jejích dluhopisů píše, že jim jejich peníze nemůže vrátit. Má je údajně vázané v projektech, jejichž realizaci pozdržel covid. „Projekty jsou výdělečné, jen kvůli pandemii nabraly až tříleté zpoždění. Až se rozběhnou, svoje závazky splníme,“ uklidňuje věřitele v dopise majitel DIC Luboš Říha. „Výmluva“, tvrdí experti na firemní dluhopisy, „firma svaluje chybný byznys model na virus.“

Přečíst článek

Důl Lulo se tak může pochlubit dvěma největšími nalezenými diamanty v Angole. Tím prvním a větším je 404karátový kámen nazvaný „4th February Stone”. Nový diamant je pátým největším a 27. více než stokarátovým diamantem v historii firmy. 

„Tento rekordní a velkolepý růžový diamant nalezený v Lule ukazuje, že Angola je stále důležitým hráčem na světovém trhu s těžbou diamantů a že možnosti a zisky firem jsou dalším příslibem pro náš rozvíjející se těžební diamantový průmysl,“ uvedl angolský ministr přírodních zdrojů Diamantino Azevedo.

Efektní barevné diamanty, které jsou vzácnější než bezbarvé, dosáhly v posledních letech rekordních cen. De Beersův modrý 15,1karátový diamant Cullinan byl v dubnu v aukční síni Sotheby's v Hongkongu vydražen za zhruba 57,5 ​​milionu dolarů

Těžební společnost Petra Diamonds loni v červenci prodala vzácný neopracovaný bílý 39,3karátový diamant za 40 milionů dolarů. Nový majitel, kterým se stalo konsorcium zpracovatelského giganta De Beers a obchodní společnosti Diacore vlastněné rodinou Steinmetzových, se tak stal vlastníkem jednoho z historicky nejdražších neopracovaných diamantů. Až bude diamant zpracovaný, mohl by podle odhadů Israeli Diamond Industry vynést téměř 70 milionů dolarů.

Trh s diamanty v nejistotě kvůli válce na Ukrajině

Také diamantový trh byl ale ovlivněn ruskou invazí na Ukrajinu a protiruskými sankcemi západního světa. Sankce, které na ruského těžaře diamantů Alrosa zavedly Spojené státy, v květnu vyvolaly paniku v celém odvětví diamantů.

šperky

Invaze na Ukrajinu otřese trhem se šperky. Největší světový prodejce odmítá diamanty z Ruska

Ruská invaze na Ukrajinu a protiruské sankce přijaté západním světem budou mít tvrdý dopad i na jeden z nejluxusnějších trhů na světě - na obchod s diamantovými šperky. Největší světový prodejce Signet Jewelers oznámil, že půjde nad rámec sankcí. Nejenže nebude nakupovat surové diamanty, ale ani výrobky s kameny z Ruska, ať už je prodávajícím kdokoli, upozornila agentura Bloomberg.

Přečíst článek

Alrosa totiž dodává asi třetinu světové produkce. Obchodníci tak hledají možnosti, jak nadále využívat jeden z hlavních zdrojů těchto drahých kamenů na světě.

Analytici v květnu upozornili, že ztráta přístupu k ruským diamantům v dlouhodobém horizontu může zničit odvětví, ohrožuje tisíce pracovních míst v Indii, která dodává polovinu zpracovaných diamantů potřebných pro americký trh, a zasáhne hlavní obchodní centra po celém světě. Diamanty nejsou jako ropa, u které může výpadek nahradit jiná země – a nové doly v současnosti nikde nevznikají, uvedla tehdy agentura Bloomberg.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Větší než Pentagon. V Indii dokončili „království diamantů“, pojme několik desítek tisíc zaměstnanců. Na snímku budova Surat Diamond Bourse.

Větší než Pentagon. V Indii dokončili „království diamantů“, pojme několik desítek tisíc zaměstnanců

Přečíst článek
Diamant, ilustrační foto

Ceny diamantů z loňského rekordu již klesly o 18 procent, roste zájem o ty syntetické

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme