Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Invaze na Ukrajinu otřese trhem se šperky. Největší světový prodejce odmítá diamanty z Ruska

šperky
iStock
Dušan Kütner
duk

Ruská invaze na Ukrajinu a protiruské sankce přijaté západním světem budou mít tvrdý dopad i na jeden z nejluxusnějších trhů na světě - na obchod s diamantovými šperky. Největší světový prodejce Signet Jewelers oznámil, že půjde nad rámec sankcí. Nejenže nebude nakupovat surové diamanty, ale ani výrobky s kameny z Ruska, ať už je prodávajícím kdokoli, upozornila agentura Bloomberg.

Reklama

Společnost Signet Jewelers, která je kótovaná na newyorské burze a vlastní síť obchodů Zales, Kay Jewelers, Jared či JamesAllen, ve středu otřásla globálním obchodem s diamanty, když svým dodavatelům oznámila, že již nebude nakupovat kameny těžené v Rusku, největším světovém zdroji drahokamů, uvedl Bloomberg.

„Signet zastavil veškerý obchod s drahými kovy a diamanty, které pocházejí ze sankcionovaných ruských zdrojů, a proto žádáme naše dodavatele, kteří působí v zemích, jež možná na Rusko sankce neuvalily, aby nám je přestali dodávat,“ uvedl Signet ve zprávě dodavatelům.

Dubai Marina

Dubajští makléři a developeři si mnou ruce. Rusové tam ve velkém skupují nemovitosti

Rusové pod tlakem sankcí nachází bezpečný přístav pro své peníze v Dubaji. Realitní trh v emirátu díky boháčům z Moskvy zažívá nebývalý boom, upozorňuje server CNBC. 

Přečíst článek

Krok největšího prodejce diamantů na nejdůležitějším trhu v tomto odvětví způsobí potíže v celém globálním dodavatelském řetězci. V diamantových centrech od belgického přístavního města Antverpy po Bombaj a Dubaj se surové diamanty z různých zemí běžně mísí dohromady téměř v každé fázi řezání, leštění a obchodování, podotkl Bloomberg.

> > > > > Vše o ruské invazi na Ukrajině čtěte zde < < < < <

Rozhodnutí firmy vystavuje dodavelelský řetězec hrozbě kolapsu. Signet proto ve snaze oddálit si zastavit okamžitou krizi v dodávkách, přidal ještě jedno upozornění. V memorandu společnost uvedla, že její embargo se vztahuje na zboží zakoupené až po 24. únoru, kdy Rusko napadlo Ukrajinu. Diamantový průmysl má totiž dlouhý dodavatelský řetězec, mezi nákupem surových kamenů a předáním hotového šperku maloobchodníkovi uplyne řada měsíců.

Ursula von der Leyenová, šéfka EK

Zákaz vývozu luxusního zboží. Nové sankce EU míří na ruskou elitu

Evropská unie v sobotu uvalí další sankce na Moskvu kvůli ruské agresi na Ukrajině. Členské státy Rusku pozastaví doložku nejvyšších výhod a omezí používání kryptoměn, aby jejich prostřednictvím ruský stát a elity neobcházely sankce. Zakážou také vývoz luxusního zboží do Ruska a dovoz výrobků ze železa a oceli,

Přečíst článek

Dopad kroku společnosti Signet bude mít pravděpodobně dominový efekt v celém odvětví. Více než milion lidí pracuje v indickém průmyslu výroby diamantů a těžba kamenů je klíčová pro ekonomiky zemí jako Botswana a Lesotho.

Americký prezident Joe Biden před pár dny zakázal dovoz ruské ropy a obecně energií a dalších surovin, v tomto případě surových diamantů. Signet zašel mnohem dále. Rozhodnutí firmy je nejnovějším příkladem toho, že společnosti jdou nad rámec sankcí uvalených vládami, protože ruská invaze na Ukrajinu vyvolává obavy z nelibosti spotřebitelů, dodal Bloomberg. Další velké značky podle lidí obeznámených se situací zvažují podobné kroky.

Zara v Rusku zavírá.

Ani židle z Ikea, ani triko ze Zary. Firem, které zastavují prodej v Rusku, stále přibývá

Každý den přibývá další zboží, které si Rusové kvůli Putinově invazi na Ukrajinu nekoupí. Americké a evropské řetězce ve snaze dát najevo svůj postoj ukončují prodej v celém Rusku. Ty, které tak ještě neučinily, jsou naopak terčem kritiky na sociálních sítích. Kvůli obavě ze znehodnocení rublu tak ruští občané vzali některé prodejny útokem, upozorňuje server agentury Bloomberg.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

šperky

Diamantová panika ustupuje. Sankcionovaný ruský těžař v tichosti obnovil export

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme