Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Poptávka po diamantech po covidu-19 je tak mizerná, že Alrosa zastavila jejich prodej

Diamant, ilustrační foto
iStock
 ČTK

Ruský těžební gigant Alrosa zastavil veškerý prodej diamantů ve snaze podpořit klesající ceny. Informovala o tom agentura Bloomberg, která tento krok označila za téměř bezprecedentní. Poptávka po diamantech po pandemii covidu-19 obecně oslabila. Ekonomické problémy se projevují mimo jiné tím, že spotřebitelé snižují výdaje za luxusní zboží. Pokles cen komodity se v posledních týdnech zrychlil a kupci v Indii, která je největším odběratelem surových diamantů, vyvíjejí tlak na největší těžaře, aby omezili nabídku.

Reklama

Alrosa dočasně zastavila prodej až do listopadu. Společnost uvedla, že věří, že její krok vyřeší nesoulad mezi nabídkou a poptávkou, který se objevil v posledních měsících. Konkurenční a kdysi monopolní společnost De Beers dává svým odběratelům větší flexibilitu při odmítání diamantů, které mají smluvně nakoupit.

Pokles cen začal u větších kusů

Pokles cen začal u větších kusů, ale v posledních týdnech se rozšířil i na ty menší, protože rostou obavy ohledně poptávky a zároveň i konkurence laboratorně vyrobených diamantů. Ačkoli Alrosa i De Beers už dříve dodávky při oslabení poptávky omezovaly, úplné zmrazení prodeje je mimo velké krize, jako je vypuknutí pandemie, velmi neobvyklé.

De Beers zatím nemá v plánu vlastní prodeje snižovat, místo toho tato divize těžaře Anglo American vychází vstříc svým odběratelům. Už dříve jim umožňovala odložit do konce roku nákup až 50 procent diamantů větších než jeden karát. Tento týden v memorandu zákazníkům podle zdrojů sdělila, že budou moci vyjmout některé menší zboží z balíčků, které mají nasmlouvané k nákupu.

Další rána Abramovičovi. Americká komise pro cenné papíry si vyšlápla na jeho investičního poradce v USA

Abramovič dostal další ránu. V USA obvinili jeho investičního poradce

Ruský miliardář Roman Abramovič dlouhá léta investoval miliardy dolarů přes newyorskou poradenskou společnost Concord Management. Firma nyní čelí obvinění ze strany Komise pro cenné papíry a burzu (SEC), že tak činila bez jejího svolení, napsal deník The Wall Street Journal.

Přečíst článek

Těžaři budou možná muset ceny snížit

Společnost De Beers prodává své drahokamy prostřednictvím deseti prodejních akcí ročně, při nichž kupující musí zpravidla akceptovat nabízenou cenu a množství. Zákazníci sice mohou nákup odmítnout, ale to může mít vliv na přidělování diamantů, které dostanou v budoucnu, takže mnozí se zdráhají nevýhodné zboží odmítnout.

Větší i menší diamanty se na sekundárním trhu, kde si je obchodníci a zpracovatelé prodávají mezi sebou, obchodují s více než desetiprocentní slevou oproti prodejní ceně společností De Beers a Alrosa, uvedly zdroje. To podle Bloombergu indikuje, že těžaři možná budou muset ceny dále snížit. Na státem kontrolovanou Alrosu uvalily po ruské invazi na Ukrajinu sankce Spojené státy a Británie. Po oznámení amerických sankcí se prodej společnosti snížil, ale zotavila se díky přesunu objemů do Asie, hlavně do Indie.

Nejmenovaný představitel belgické vlády minulý týden podle agentury Reuters uvedl, že skupina ekonomicky vyspělých zemí G7 se chystá během několika příštích týdnů oznámit embargo na dovoz ruských diamantů.

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Luxus, který se letos vyplatil. Investice do luxusních komodit vydělaly více než akcie i zlato

Vedle klasických obrazů slavných i méně známých mistrů, které patří už k tradičně oblíbeným sběratelským aktivům, se může vyplácet investovat i do vybraných luxusních předmětů. Je třeba ale vědět do čeho a za jakých podmínek, protože ani tento trh luxusních komodit není stabilní. Knight Frank Luxury Investment Index (KFLII) proto dlouhodobě sleduje vývoj zhodnocení desítky luxusních aktiv a nyní hlásí, že na rozdíl od zlata či akcií tato aktiva za posledních 12 měsíců rostla mnohem více. Podívejte se, která to byla a kam se dají také dát přebytečné miliony. 

Přečíst článek

Diamant, ilustrační foto

Ceny diamantů z loňského rekordu již klesly o 18 procent, roste zájem o ty syntetické

Diamanty v posledních několika měsících ztratily na hodnotě. Ještě v únoru loňského roku se jejich cena vyšplhala na rekordní hodnoty, od té doby však klesla již o 18 procent. Od začátku roku jsou pak nižší o 6,5 procenta, ukazuje globální index cen surových diamantů. A jejich cena bude podle analytiků zřejmě dále klesat, upozornil zpravodajský server CNBC.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme