Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Diamantové dluhopisy DCI v bryndě. Potíže se snaží firma svalit na covid

šperky
iStock
 nst
nst

Skupina DIC, která vyrábí diamantové šperky, nabízí investiční kameny a nedaleko Dubaje chce stavět luxusní hotelový komplex, má potíže. Majitelům jejích dluhopisů píše, že jim jejich peníze nemůže vrátit. Má je údajně vázané v projektech, jejichž realizaci pozdržel covid. „Projekty jsou výdělečné, jen kvůli pandemii nabraly až tříleté zpoždění. Až se rozběhnou, svoje závazky splníme,“ uklidňuje věřitele v dopise majitel DIC Luboš Říha. „Výmluva“, tvrdí experti na firemní dluhopisy, „firma svaluje chybný byznys model na virus.“

Reklama

Na kauzu upozornil server Peníze.cz, na jehož redakci se obrátili dva nespokojení věřitelé firmy DIC. Na začátku letošního července měli investoři do dluhopisů společnosti DIC dostat investované peníze zpět. Vyplacen jim ale byl pouze výnos, píše server Peníze.cz s odkazem na své zdroje. A k tomu dopis, ve kterém majitel DIC Říha píše, že firma jim nyní nedokáže jistinu vrátit. Problémy přitom svaluje na covid.

„Celá pandemie a především opakované lockdowny zásadním způsobem narušily plánované projekty a celé cash-flow. Hlavní problém je v pozdržení, které se teď snažíme dohnat. Není potíž v tom, že by naše projekty nebyly životaschopné. Jde jen o to, že se vše o dva až tři roky pozdrželo. Proto i my budeme schopni splnit svoje závazky se zpožděním,“ cituje z dopisu server.

Dluhopisová emise byla netransparentní

Říha se dopisem snaží investory uklidnit ničím nepodloženou informací, že firma vlastní ve Spojených arabských emirátech pozemek v hodnotě 230 milionů korun. Analytici oslovení redakcí Peníze.cz to ale celé vidí jinak. „Chápu, že je pro některé lepší říct, že za to může virus, než špatný management nebo chybný byznys model,“ uvedl například analytik společnosti Partners Martin Tománek.

Martin Dočekal, expert na dluhopisový trh

Část dluhopisů zkrachuje, tragédie to ale není, říká dluhopisový analytik Martin Dočekal

Trh s korporátními dluhopisy se vyčistil. Finanční poradci si vybírají a nechtějí špatné produkty prodávat. Rizikem je nákup dluhopisů po internetu. Slabé emitenty smete inflace, předpovídá analytik Martin Dočekal ze serveru Dluhopisář.cz.

Přečíst článek

DIC v minulosti vydala dluhopisy za více jak 100 milionů korun. Emisi ale experti hodnotí jako netransparentní. „Bohužel mi stačily asi dvě hodiny, které jsem věnoval rešerši veřejně dostupných informací – a obávám se, že investice do těchto dluhopisů byla velká chyba,“ uvedl advokát Jan Langmeier, který se na kauzy spojené s firemními dluhopisy zaměřuje.

Varovným signálem pro investory měla být mimo jiné minulost Luboše Říhy. „Z médií zjistíte, že v 90. letech začínal s multi-level marketingem, že mu v roce 2012 zloděj podivným způsobem ukradl diamanty za 200 milionů korun přímo na pobočce v Praze, což následně policie šetřila jako možný pojistný podvod, který se ale nikdy neprokázal,“ uvedl advokát.

dluhopisy, ilustrační foto

Desatero investora do firemních dluhopisů. Na co se zaměřit

Firemní dluhopisy mohou být výborným investičním nástrojem, pod podmínkou, že investor umím rozlišit dobře připravenou emisi od té špatné. Přinášíme investorské desatero, které by vám v tomto ohledu mělo pomoci.

Přečíst článek

„Dozvíte se také, že v roce 2015 oznámil megalomanský projekt apartmánového hotelu nedaleko Dubaje, kde měl za asi 200 milionů dolarů postavit luxusní rezidenci s 575 apartmány. Nikde už se ale nedozvíte, co se s tímto projektem stalo, jeho webové stránky nefungují,“ dodal.

Držitelům dluhopisů pak radí, aby nepřistupovali na žádné prodloužení a požadovali vyplacení vkladu tak, jak bylo dohodnuto a podepsáno. „A rychle se obrátili na advokáty se zkušenostmi z podobných dluhopisových průšvihů,“ uzavřel Langmeier.

výrobní hala RD Rýmařov

RD Rýmařov vydává další dluhopisy. Slušelo by jim lepší ošetření rizik

Tradiční výrobce dřevostaveb RD Rýmařov před dvěma lety změnil majitele, vlastní jej insolvenční správce Lukáš Zrůst. Se spřízněnou skupinou Progresus vydává další dluhopisy. Novou emisi rozebírá Dluhopisář.cz.

Přečíst článek

 

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme