Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

O bydlení pod zemí je stále větší zájem. Krtkodom stojí už i v Malajsii

Krtkodom, vizializace
Krtkodom
Petra Jansová

Domy zapuštěné do svahu nejsou žádnou novinkou. Už od pradávna lidé žili „pod zemí”. Stačí se podívat na město Kaymakli – Cappadocia v Turecku nebo do Brhlovce na Slovensku. Populární byla i takzvaná zemljanka. 

Reklama

Důvodů, proč předci hloubili obydlí do země, je několik. Takové domy nabízí stálé klima, v moderní době to znamená také úsporu energií a obecně  snížení nákladů na provoz. Výhody ve výstavbě pod zemí zúročil i zakladatel společnosti Krtkodom Martin Pribil.

Od roku 2014 jeho firma postavila kolem stovky projektů. Aktuálně staví asi dvacítku domů. „Realizovali jsme projekty na Slovensku, v Česku, Rakousku a Maďarsku. Nyní jednáme s investory ze Slovinska, Velké Británie a Malajsie,“ přibližuje Pribil s tím, že loňský obrat se pohyboval kolem 1,8 milionu eur. Očekává, že příští rok bude silnější.

Pribil plánuje se svojí společností expandovat i za hranice. „Zatím bez externích investic, bez úvěru. Spoléháme se na fungující obchodní model a schopnost zahraničí za stavby platit,“ dodává Pribil.

Energetická úspora

Metr čtevreční domu vyjde na 50 tisíc korun, další vývoj cen se bude samozřejmě odvíjet dle situace na trhu se stavebním materiálem. „Nutno říct, že na pozemku zůstává 95 – 99 procent zeleně. Tedy ušetříte na pozemku,“ říká Pribil. 

Výstavba bytů v Česku

Stavební materiál i práce zdražují, ohrožuje to projekty

Banky již evidují případy klientů, kterým došly peníze z hypotéky před dokončením stavby kvůli rostoucím cenám materiálů. Řeší to dodatečnými úvěry i změnami v projektu.

Přečíst článek

Bydlení pod zemí je spojeno rovněž s energetickou úsporou, v jednom z prvních realizovaných krtkodomů vyšlo dřevo a elektřina na zhruba 1100 korun za měsíc. „Tento rok jsme instalovali fotovoltaiku a už jdeme tzv. off-grid. Podle dosavadních dat ze zamračených dní a s denním praním plínek by nám mělo stačit 15 panelů a 10,8kWh baterie na soběstačnost i v prosinci a lednu. Tedy náklady budou pouze na vodu z vodovodu cca 280 korun měsíčně,“ vysvětluje Pribil.

Dům má stabilní mikroklima, díky tomu že je pod zemí se totiž ani nepřeheřeje ani nepodchladí. Z toho zároveň vyplývá, že je při stavbě možné redukovat množství tepelné izolace i techniky potřebné k vytápění. Výhodou je i to, že umístěním objektu pod zem se ušetří místo pro zeleň.

„Před domem máte zahrádku na oddych a na střeše užitnou pro vlastní zdravé potraviny. Polovina klientů na střeše pěstuje a třetina má velké pozemky, tak pěstují okolo domu. Většina z nich je zaměřena na soužití s přírodou nezávisle na jejich práci. Možná spíše pracovně vytížení používají zahrádku na střeše víc k oddechu než sezení na anglickém trávníku před domem," dodává Pribil.

Rodinný dům ve Zlíně navrhl architekt Petr Janda.

Jako skleněný šrapnel. Dům ve Zlíně bojuje o Českou cenu za architekturu

Rodinný dům ve Zlíně, který navrhl architekt Petr Janda, je jedním ze 30 projektů nominovaných do užšího finále České ceny za architekturu.

Přečíst článek

Dubrovník, Jaderské moře

Češi na Jadranu. Jezdí tam na dovolenou i kupovat nemovitosti

Češi do Chorvatska nejezdí jen na dovolenou, ale i kupovat nemovitosti. Nejlevněji se tam dá pořídit byt za 1,5 milionu korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme