Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Smíchovské nádraží se chystá na rekonstrukci, modernizace vyjde na 4,14 miliardy

Vizualizace rekonstrukce Smíchovského nádraží
Správa železnic
 ČTK

Modernizace smíchovského nádraží v Praze začne počátkem příštího roku a vyjde asi na 4,14 miliardy korun bez DPH. Správa železnic (SŽ) nechá opravit všechny staniční koleje a nástupiště, přestaví oba podchody a prodlouží je pod celou stanicí. Nástupiště budou přístupná bezbariérově novými výtahy.

Reklama

Práce pro SŽ provede konsorcium firem Metrostav TBR, OHLA ŽS, Hochtief CZ a Elektrizace železnic Praha, které zvítězilo ve výběrovém řízení, uvedl mluvčí SŽ Dušan Gavenda.

FOTOGALERIE: Takto se promění Smíchovské nádraží

Na Smíchově plánuje magistrát rovněž vybudovat dopravní terminál propojující všechny druhy MHD a vznikne tam i záchytné parkoviště P+R. Na stavbu zastupitelé již schválili vypsání tendru za osm miliard korun.

„Zahájení hlavní fáze rekonstrukce předcházelo odstranění části kolejí a také původní lávky přes stanici. Nyní dojde ke kompletní přestavbě kolejiště, obnově tří stávajících nástupišť a vybudování jednoho nového. To budou využívat zejména vlaky ve směru na Prahu-Zličín a Hostivici,“ uvedl Gavenda.

V Německu ožívají plány na výstavbu magnetických tratí, zájem mají města

Němci po letech oprašují plány na výstavbu magnetických tratí

V Německu po letech opět ožívají plány na výstavbu tratí pro vlaky levitující na magnetickém polštáři. Oproti kdysi zvažovaným vysokorychlostním trasám propojujících Německo se sousedními státy se nynější úvahy omezují na městský provoz. O magnetické dráze jako dalším typu městské hromadné dopravy uvažují Berlín, Norimberk či Hamburk. Zda takzvané maglevy v německých městech skutečně vyjedou, bude záviset především na penězích.

Přečíst článek

Opravit nechá správa podchody, které prodlouží pod celým kolejištěm až do budoucího parkovacího domu, jehož investorem je hlavní město. Přístup na nástupiště bude bezbariérový. Součástí projektu je také výstavba lávky směrem k Radlické ulici, která umožní lidem přístup na jednotlivá nástupiště a zároveň propojí stanici s novou čtvrtí vznikající na Smíchově.

Most přes Nádražní ulici bude po dokončení rekonstrukce tříkolejný. Na něj má podle představy SŽ navazovat nový tříkolejný most mezi Smíchovem a Podskalím, který nahradí nynější železniční most přes Vltavu.

„Další bezprostředně navazující stavbou bude výstavba moderního terminálu Smíchov, jehož zhotovitele už hledá pražský magistrát,“ řekl Gavenda.

Jacobite Express z Harryho Pottera

Spěšný vlak do Bradavic není bezpečný. Jeho provozovatel prohrál soudní spor

Britský železniční dopravce West Coast Railways (WCR), který provozuje i historický vlak známý z filmů o Harrym Potterovi, prohrál u soudu spor týkající se bezpečnostního zajištění. Podle verdiktu musí firma do vlaků instalovat centrální zamykání dveří vagonů, což kvůli nákladům nechtěla udělat a žádala o výjimku, uvedl server BBC News.

Přečíst článek

Terminál nahradí autobusové nádraží Na Knížecí a bude zahrnovat i záchytné parkoviště P+R. Stát má do konce roku 2030. Jeho součástí bude kromě železniční stanice příměstské i dálkové železniční dopravy také stanice metra i tramvaje, stanice městských a příměstských autobusových a trolejbusových a elektrobusových linek. Západně od železniční stanice vznikne velkokapacitní záchytné parkoviště.

Smíchovské nádraží bylo otevřeno jako druhá velká stanice v Praze v roce 1862. Nynější budova stanice byla postavena v 50. letech minulého století, kdy se původní budovy i kvůli poškození za druhé světové války nedochovaly. Nádraží patří k nejvytíženějším železničním uzlům v Praze, a to spolu s nádražím hlavním, na které bylo napojeno deset let po svém vzniku, a Masarykovým.

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry. 

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Vizualizace rekonstrukce Smíchovského nádraží

Správa železnic vypsala zakázku na rekonstrukci smíchovského nádraží za více než pět miliard

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme