Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Michelinský kuchař Kašpárek: Přál bych si, aby Češi neřešili jen cenu jídla

Radek Kašpárek
Se svolením Radka Kašpárka
Petra Jansová

Field je jedním ze dvou tuzemských podniků, které si vyvařily prestižní Michelinskou hvězdu. Jeho spolumajitel, Radek Kašpárek, známý též z televizní soutěže MasterChef v prosinci otevřel novou restauraci přímo na Staroměstském náměstí. Jak vidí tuzemskou gastronomii a chce pro 420 získat Michelinskou hvězdu?

Reklama

Tradiční česká kuchyně je v novém podniku Radka Kašpárka a Miroslava Noska posunutá novým a nečekaným směrem. Kachnu ve 420 na Staroměstském náměstí připravují jako paštiku a servírují ji ve tvaru tohoto opeřence s višňovým glazé, škvarkovou buchtou a zmrzlinou z lískových ořechů. Tradiční rakvičku zase podávají bez šlehačky, zato ale v „rakvi“.

Na interiér a menu nové restaurace Radka Kašpárka se můžete podívat do následující galerie.

Kašpárkův přístup známý z michelinského Fieldu je tak jasně patrný i tady na Staroměstkém náměstí. V podniku, který pojme 170 strávníků, bude pod vedením šéfkuchaře Marka Komínka pracovat 22 kuchařů.

Na koho s novým konceptem cílíte?

Chtěli jsme náš um, to jak vaříme, udělat dostupnější, například bychom byli rádi kdyby za námi přijeli i Češi z regionů. Celkově chceme přinést kvalitní gastronomii pro místní, české návštěvníky Prahy, foodies i mezinárodní turisty.

Novou restauraci otevřela i síť Ambiente. Stojí za ní tým z michelinské La Degustation. Jak, to v novém podniku vypadá, se můžete podívat do následující galerie.

Ve Fieldu pracujeme s podstatně dražšími surovinami

Jak se koncept liší od toho dosavadního ve Fieldu?

Ve Fieldu pracujeme s prémiovou kvalitou, tím nechci říct, že ve 420 ne, ale ve Fieldu mám podstatně dražší suroviny. Ve 420 máme řízek a hovězí žebro, které jsou pro někoho možná nuda. Ale v našem podání, náš telecí řízek á la Escoffier (Georges Auguste Escoffier je jeden z nejznámějších francouzských šéfkuchařů pozn.red.), z toho jsou hosté opravdu „hotoví“. Hovězí žebro marinujeme tři dny, konfitujeme ho v loji až se rozpadá. Takže právě na těch obyčejných jídlech chceme ve 420 naši filozofii ukázat. Chceme to dělat úplně jinak a tím možná i provokujeme a bortíme hranice.

Restaurace La Degustation Boheme, která v minulosti měla michelinskou hvězdu

Tereza Zavadilová: Stát z našich daní zaplatí luxusního Michelina. Tak ať

Otázka, zda má stát zaplatit desítky milionů michelinskému průvodci za to, že rozdá jakési hvězdy pár prominentním českým restauracím, pochopitelně vzbudila vášně. Stát šetří každou korunu a lidem se propadla životní úroveň tempem, které tu nebylo od devadesátých let. Inflace už sice trochu klesá, ve státní kase ale zeje díra a dál se bude šetřit. 

Přečíst článek

Pomýšlíte na Michelinskou hvězdu?

Jsme na rozjezdu. Já tedy hlavně myslím na to, abychom byli od rána do večera vyprodaní, aby u nás byl šťastný personál a spokojení hosté, zkrátka aby v restauraci vládl dobrý duch. Samozřejmě chceme, aby si nás komisaři všimli, ale hodnocení je čistě na nich.

Co českou gastronomii aktuálně nejvíc trápí?

Nedávno jsem si přečetl jednu recenzi od blogerky (na 420), která sice návštěvu hodnotí jako skvělou, díky skvělému servisu i kuchyni. Nicméně do konce roku prý bude jíst jen rohlíky. Možná by tohle mohla napsat o Fieldu, ale nemyslím si, že 420 je extra drahá. Je třeba si uvědomit, že jsme na Staroměstském náměstí, máme vysoké náklady. Ale pokud v tak luxusním prostředí jako 420 je, si dáte hlavní jídlo za 660 korun, tak to podle mě smysl dává. Porce jsou opravdu velké, hosté občas říkají, vy jste nás odrovnali, to jsem chtěl.  A zpět k vaší otázce. Byl bych prostě rád, kdyby někteří  Češi víc hodnotili kvalitu restaurace a dokola neřešili jen ceny.

Riccardo Lucque

Místo českého piva, italské víno. Restauraci v Lidovém domě bude provozovat Riccardo Lucque

Italský šéfkuchař Riccardo Lucque k síti podniků přidává další. Nově bude provozovat i restauraci v Lidovém domě v Hybernské ulici.

Přečíst článek

Fastfood Burger Service otevřel v Revoluční ulici.

Už nikdy do McDonald´s? V Praze otevřeli novou burgrárnu, mají i lanýžové hranolky

Není fast food jako fast food. Novinka na pražské gastronomické scéně nabídne k svým hamburgerům ve speciální bulce i lanýžové hranolky.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Riccardo Lucque

Místo českého piva, italské víno. Restauraci v Lidovém domě bude provozovat Riccardo Lucque

Přečíst článek
Hôtel du Palais v Biarritzu

Hôtel du Palais v Biarritzu navštěvují světové osobnosti. Tamní michelinský šéfkuchař přišel o místo kvůli šikaně

Přečíst článek

REPORTÁŽ: V Dubaji otevřel další podnik michelinského šéfkuchaře. Místo ohromí, jídlo už tolik ne

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme