Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dubaj má novou senzaci. Šéfkuchaře, který neexistuje

Dubaj má novou senzaci. Šéfkuchaře, který neexistuje
iStock
 ČTK

V centru Dubaje, jen pár kroků od nejvyšší budovy světa Burdž Chalífa, se chystá v září otevřít nová restaurace WOOHOO, která o sobě tvrdí, že ukáže jak bude vypadat stravování budoucnosti. Jídlo zde zatím budou připravovat lidé, ale vše ostatní, od menu přes atmosféru až po způsob obsluhy, navrhne kulinářský velký jazykový model umělé inteligence (AI) zvaný šéfkuchař Aiman, uvedla agentura Reuters.

Jméno šéfkuchaře je slovní hříčka složená z výrazů AI, tedy zkratky pro umělou inteligenci, a anglického slova man - muž. Podle majitele restaurace má v databázi uložené desítky let výzkumu potravin, molekulární složení surovin a přes tisíc receptů z kuchyní z celého světa. Na rozdíl od živého šéfkuchaře sice nic neochutná ani neucítí, ale podle svých tvůrců funguje tak, že rozloží pokrm na drobné detaily, jako je textura, kyselost nebo umami, tedy tzv. pátá chuť, a z těch pak složí originální kombinace chutí a surovin.

Aimanovi „prototypy“ pak přebírají lidské ruce. Kuchaři pod vedením slavného dubajského šéfkuchaře Reifa Othmana je ochutnají, doladí a dovedou k dokonalosti.

„Jejich reakce na mé návrhy mi pomáhají zpřesnit chápání toho, co funguje nad rámec čistých dat,“ vysvětlil Aiman v rozhovoru s interaktivním modelem AI.

Podle tvůrců Aimana není cílem nahradit lidský prvek při vaření, ale doplnit ho. Majitelé restaurace také věří, že pozvedne nabídku díky svým nápadům a kreativitě.

Model je rovněž navržen tak, aby vyvíjel recepty, které znovu využívají suroviny v restauracích často vyřazované, jako odřezky masa nebo tuk. V dlouhodobém horizontu by podle zakladatelů WOOHOO mohl být Aiman licencován restauracím po celém světě, což by snížilo množství kuchyňského odpadu a zlepšilo udržitelnost.

Největší meteorit z Marsu

Je libo meteorit z Marsu? Na prodej je hned ten největší. Kolik si připravit peněz?

Váží 24,67 kilogramu a je to největší kus Marsu, jaký kdy na Zemi přiletěl a lidé ho našli. Prodávat jej bude aukční síň Sotheby’s. Reaguje tak na současnou sběratelskou módu. Vědci jen doufají, že kupec jim umožní meteorit dále zkoumat.

Přečíst článek

výběr zmrzlin mochi v restauraci Attiko

Attiko: Nejlepší steak v Dubaji byl tím nejlevnějším

Na vrcholu hotelu W Dubai – Mina Seyahi sídlí restaurace Attiko nabízející nejen panoramatické výhledy na západ slunce nad Palm Jumeirah, Dubai Harbour a ostrovem Bluewaters, ale i gastronomický zážitek. V restauraci s dechberoucím výhledem jsem ochutnal nejlevnější steak, jaký jsem kdy v Dubaji měl — jen za 1320 korun. Wagyu striploin byl přitom tím nejlepším kusem hovězího, co jsem v pouštní megapoli ochutnal.

Přečíst článek

Pekingská kachna v Sia restaurant nasazuje laťku hodně vysoko

RECENZE: Nejlepší pekingská kachna, co jsem kdy jedl. Restaurace Sia nastavuje laťku hodně vysoko

Restaurace Sia v centru Prahy patří mezi nejambicióznější asijské podniky ve městě. Moderní třípatrový prostor s otevřenými kuchyněmi láká na spektrum pokrmů z Číny, Japonska, Koreje nebo jihovýchodní Asie. Hlavním tahákem je však bez debat jejich signiture dish – pekingská kachna.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Umělá inteligence nás může posouvat, každý tak může mít za učitele Aristotela, říká Andrea Ferancová Bartoňová

Přečíst článek
Doporučujeme