Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Jak chutná v pražské restauraci Bruxx.
Petr Hoffelner
Petra Jansová

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle.

Reklama

Bruxx, který na pražských Vinohradech působí sedmým rokem, není jen „výletem“ za chutí Belgie, nabízí i jednu v tuzemsku zatím gastronomickou zajímavost - párování jídla s pivem. 

„V Belgii se produkuje na dva tisíce druhů piv. Z této škály tak vyberete vhodné pivo nejenom k rybě, mušlím, hovězímu masu, ale třeba i ke sladkému dezertu,“ přibližuje Robert Vaverka, manažer a spolumajitel restaurace Bruxx.

Například pivo Mongozo Coconut tam doporučují podávat se slávkami Tin Tin. „Toto pivo pochází z Konga, kde ho vaří pouze ženy. Recepturu na něj si nesou v ženské linii po generace. Má kokosovou chuť a skvěle se hodí k exotické kuchyni,“ dodává Vaverka. A k doplnění celkového dojmu se pije z půlky kokosového ořechu.

Na reportáž z degustace se můžete podívat v následující galerii.

Kasteel rouge, nejsilnější tmavé belgické ovocné pivo s výraznou vůní a chutí višní, zase Vaverka doporučuje s kouhoutem na víně. 

„Belgie je evropskou pivařskou velmocí, která už v 19. století měla přes tři tisíce minipivovarů, pivo vařili i rodiny v menších nádobách. Postupem času se jejich počet snižoval, dnes jich může být kolem dvou set,“ přibližuje Vaverka s tím, že párování piva s jídlem v tuzemsku zatím není příliš časté.

Banksy: Láska v koši

Banksyho napůl skartovaný obraz se prodal za půl miliardy

Banksyho napůl skartované dílo trhlo aukční rekord. Prodalo se za Za 18,5 milionu liber (přes půl miliardy korun).

Přečíst článek

GreeenTech

Zelené oázy v poušti. Český GreeenTech v Dubaji boduje, bude i v místní Ikei

O technologii pěstebních kontejnerů od firmy GreenTech je v Dubaji zájem. Její zakladatel, Dmitrij Lipovski, doufá, že si z Expa přiveze kontrakty za 10 milionů korun. „Švédům se to hodně líbí a chtějí naší technologii využít i v dubajské pobočce řetězce Ikea. A podařilo se nám dohodnout už i s jednou českou restaurací v Dubaji, která si od nás farmu z pavilonu odkoupí,” říká Lipovski.

Přečíst článek

 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Takhle se vaří v jídelně v Dlouhé ulici

Kam na oběd levnější než v jídelně poslanců? Na tácek do Dlouhé ulice

Přečíst článek
U Rozvařilů servírují svíčkovou za 135 korun

Levnější než McDonald´s. Našli jsme svíčkovou se čtyřma za 135 korun v centru Prahy

Přečíst článek
Výhled z jídelny je přesně takový

Táckárna u Karlova mostu? Je to tak, obědové menu tam vyjde na méně než dvě stovky

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme