Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle.
Bruxx, který na pražských Vinohradech působí sedmým rokem, není jen „výletem“ za chutí Belgie, nabízí i jednu v tuzemsku zatím gastronomickou zajímavost - párování jídla s pivem.
„V Belgii se produkuje na dva tisíce druhů piv. Z této škály tak vyberete vhodné pivo nejenom k rybě, mušlím, hovězímu masu, ale třeba i ke sladkému dezertu,“ přibližuje Robert Vaverka, manažer a spolumajitel restaurace Bruxx.
Například pivo Mongozo Coconut tam doporučují podávat se slávkami Tin Tin. „Toto pivo pochází z Konga, kde ho vaří pouze ženy. Recepturu na něj si nesou v ženské linii po generace. Má kokosovou chuť a skvěle se hodí k exotické kuchyni,“ dodává Vaverka. A k doplnění celkového dojmu se pije z půlky kokosového ořechu.
Na reportáž z degustace se můžete podívat v následující galerii.
Kasteel rouge, nejsilnější tmavé belgické ovocné pivo s výraznou vůní a chutí višní, zase Vaverka doporučuje s kouhoutem na víně.
„Belgie je evropskou pivařskou velmocí, která už v 19. století měla přes tři tisíce minipivovarů, pivo vařili i rodiny v menších nádobách. Postupem času se jejich počet snižoval, dnes jich může být kolem dvou set,“ přibližuje Vaverka s tím, že párování piva s jídlem v tuzemsku zatím není příliš časté.
Banksyho napůl skartované dílo trhlo aukční rekord. Prodalo se za Za 18,5 milionu liber (přes půl miliardy korun).
Banksyho napůl skartovaný obraz se prodal za půl miliardy
Enjoy
O technologii pěstebních kontejnerů od firmy GreenTech je v Dubaji zájem. Její zakladatel, Dmitrij Lipovski, doufá, že si z Expa přiveze kontrakty za 10 milionů korun. „Švédům se to hodně líbí a chtějí naší technologii využít i v dubajské pobočce řetězce Ikea. A podařilo se nám dohodnout už i s jednou českou restaurací v Dubaji, která si od nás farmu z pavilonu odkoupí,” říká Lipovski.
Zelené oázy v poušti. Český GreeenTech v Dubaji boduje, bude i v místní Ikei
Zprávy z firem
PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.
Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.
Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.
Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.