Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Dvakrát smažené hranolky a 60 druhů piv. Tak chutná Belgie v pražském Bruxxu

Jak chutná v pražské restauraci Bruxx.
Petr Hoffelner
Petra Nehasilová

Francouzi mají víno, Irové whisky a Belgičané pivo. Šedesát druhů lahvového a osm druhů na čepu lze ochutnat například v pražském podniku Bruxx. Na jejich jídelním lísku kromě speciálně kvašeného moku lze najít i další tradiční belgické pokrmy – od dvakrát smažených hranolek přes mušle, ústřice až po lutyšské vafle.

Bruxx, který na pražských Vinohradech působí sedmým rokem, není jen „výletem“ za chutí Belgie, nabízí i jednu v tuzemsku zatím gastronomickou zajímavost - párování jídla s pivem. 

„V Belgii se produkuje na dva tisíce druhů piv. Z této škály tak vyberete vhodné pivo nejenom k rybě, mušlím, hovězímu masu, ale třeba i ke sladkému dezertu,“ přibližuje Robert Vaverka, manažer a spolumajitel restaurace Bruxx.

Například pivo Mongozo Coconut tam doporučují podávat se slávkami Tin Tin. „Toto pivo pochází z Konga, kde ho vaří pouze ženy. Recepturu na něj si nesou v ženské linii po generace. Má kokosovou chuť a skvěle se hodí k exotické kuchyni,“ dodává Vaverka. A k doplnění celkového dojmu se pije z půlky kokosového ořechu.

Na reportáž z degustace se můžete podívat v následující galerii.

Kasteel rouge, nejsilnější tmavé belgické ovocné pivo s výraznou vůní a chutí višní, zase Vaverka doporučuje s kouhoutem na víně. 

„Belgie je evropskou pivařskou velmocí, která už v 19. století měla přes tři tisíce minipivovarů, pivo vařili i rodiny v menších nádobách. Postupem času se jejich počet snižoval, dnes jich může být kolem dvou set,“ přibližuje Vaverka s tím, že párování piva s jídlem v tuzemsku zatím není příliš časté.

Banksy: Láska v koši

Banksyho napůl skartovaný obraz se prodal za půl miliardy

Banksyho napůl skartované dílo trhlo aukční rekord. Prodalo se za Za 18,5 milionu liber (přes půl miliardy korun).

Přečíst článek

GreeenTech

Zelené oázy v poušti. Český GreeenTech v Dubaji boduje, bude i v místní Ikei

O technologii pěstebních kontejnerů od firmy GreenTech je v Dubaji zájem. Její zakladatel, Dmitrij Lipovski, doufá, že si z Expa přiveze kontrakty za 10 milionů korun. „Švédům se to hodně líbí a chtějí naší technologii využít i v dubajské pobočce řetězce Ikea. A podařilo se nám dohodnout už i s jednou českou restaurací v Dubaji, která si od nás farmu z pavilonu odkoupí,” říká Lipovski.

Přečíst článek

 

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

FUZE

RECENZE: Poctivé jídlo, vlastní pivo a nejlepší Beef Wellington v Praze. To je FUZE

Přečíst článek
Prezentace surovin v restauraci Field

Michelinské hvězdy nově září nad Brnem, Zlínem i Olomoucí. Hned dvě získal Jan Knedla

Přečíst článek
Kro Libeň

KRO vs. Ambiente? Pražská gastro scéna má nového velkého hráče, který staví na grilovaných kuřatech a kombuše

Přečíst článek
Doporučujeme