Kam na himalájský nebo turecký street food v Praze?
Více než dvou hektarový pozemek na rohu ulic Stroupežnického a Ostrovského už téměř čtyři roky zaplňuje gastronomický koncept Manifesto, které nově na své palubě přivítá tureckého či indického šéfkuchaře a rozšíří i nabídku tuzemských piv.
Kemal Deniz, rodák ze Sanlıurfy s více než 25 lety zkušeností v turecké kuchyni, přináší do Prahy novou gastronomickou značku Chef Kemal. Na Andělu představí gastronomii jižního Turecka, kterou přetaví do podoby street foodu. Na jeho menu budou shish kebaby, mercimek çorbası (červená čočková polévka), jemný börek nebo domácí baklava. Chef Kemal navíc plánuje rozšíření menu i o méně známá jídla.
Ke gastro novinkám patří i koncept Naan, který do Prahy přinese chuť skutečného indického jídla. Tým pod vedením indického šéfkuchaře, Shubhankar Chakravorty, představí menu inspirované autentickými recepty od Himálaje až po jižní pobřeží, s důrazem na méně známé, ale tradiční pokrmy indické kuchyně.
Na konci května se rovněž rozšířila i pivní nabídka, a to v baru, který je sice bez názvu, vznikl ale pod taktovkou týmu SOOT baru a oceňovaným berlínským Himitsu Speakeasy. Na čepu má dvanáct piv – od ikonických českých ležáků jako Pilsner Urquell nebo Budvar 33 až po rotující nabídku z menších a středních českých pivovarů.
Dvanáct piv na čepu i nakládaný hermelín
„Jestli se nám bude dařit v Berlíně, možná přijde čas na další zahraniční expanzi,“ říká newyorský architekt a zakladatel Manifesto Marketu Martin Barry, který před několika týdny otevřel podniku v Berlíně. Do Německa přivezl české pivo, nábytek nebo porcelán, ale také minimum českých investic.
Úřady v Berlíně jsou ještě přísnější než v Praze. Překvapilo nás to, říká zakladatel Manifesto Marketu
Enjoy
„Pivo je u nás dlouhodobě jedním z nejprodávanějších produktů. Je na čase mu dát větší prostor, abychom podpořili naše partnery jako Pilsner Urquell a Vinohradský Pivovar, a zároveň ukázali co všechno umí menší české pivovary, které zvedají laťku řemeslnému pivu,“ dodává Martin Barry, CEO a zakladatel Manifesta. Součástí konceptu je i nový jídelní lístek chuťovek k pivu, které vytvořil Alexandros Gavrilidis, zakladatel SOOT baru. Najdete tam české klasiky jako utopenec, nakládaný hermelín nebo paštiky.
Neudržovanou asfaltovou plochu někdejší tržnice a parkoviště nahradila dřevěná podlaha, zeleň, bazén, pódium, a především stříbrné kontejnery v září roku 2021. Prostor gastronomického konceptu Manifesto navrhl tým brněnských architektů Chybík+Krištof na principu reverzibilního designu, který počítá s opětovným využitím všech modulů i materiálů.
Dvaadvacet restaurací, z toho dvě české, tankové plzeňské pivo, kvalitní architektura, český nábytek a karlovarský porcelán už příští týden nabídne v centru Berlína svým prvním zákazníkům populární pražský gastronomický koncept Manifesto Market.
Češi dobývají berlínskou gastroscénu. Českým pivem a karlovarským porcelánem
Enjoy
Když jí bylo 17, vyhrála populární televizní kuchařskou show MasterChef. Odmaturovala a zamířila do prestižní školy Le Cordon Bleu v Londýně. V anglické metropoli načas zůstala, sbírala zkušenosti v michelinské restauraci Story. Aktuálně se Kristína Nemčková pohybuje mezi filipínskou Manilou a japonským lyžařským střediskem Niseku. Prací v kuchyni si plní sny, ten největší si ale splní, až si otevře svůj vlastní podnik.
Šéfkuchařka Kristína Nemčková: Smažáku se všichni ve světě smáli. Nakonec se po něm zaprášilo
Enjoy
Nejenom Karlín. I Holešovice se brzy stanou centrem kvalitní gastronomie. Spoustu nových podniků tam vzniklo, další jsou v plánu.
Z Holešovic se stává gastro centrum Prahy. Lákají na street food i fine dining
Enjoy
ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ
Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.
Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka.
O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.
Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.
Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.
Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.