Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kam na himalájský nebo turecký street food v Praze?

Turecká gastronomie v Manifesto Anděl
Se svolením Manifesto
Petra Nehasilová

Více než dvou hektarový pozemek na rohu ulic Stroupežnického a Ostrovského už téměř čtyři roky zaplňuje gastronomický koncept Manifesto, které nově na své palubě přivítá tureckého či indického šéfkuchaře a rozšíří i nabídku tuzemských piv.

Kemal Deniz, rodák ze Sanlıurfy s více než 25 lety zkušeností v turecké kuchyni, přináší do Prahy novou gastronomickou značku Chef Kemal. Na Andělu představí gastronomii jižního Turecka, kterou přetaví do podoby street foodu. Na jeho menu budou shish kebaby, mercimek çorbası (červená čočková polévka), jemný börek nebo domácí baklava. Chef Kemal navíc plánuje rozšíření menu i o méně známá jídla.

Ke gastro novinkám patří i koncept Naan, který do Prahy přinese chuť skutečného indického jídla. Tým pod vedením indického šéfkuchaře, Shubhankar Chakravorty, představí menu inspirované autentickými recepty od Himálaje až po jižní pobřeží, s důrazem na méně známé, ale tradiční pokrmy indické kuchyně.

Na konci května se rovněž rozšířila i pivní nabídka, a to v baru, který je sice bez názvu, vznikl ale pod taktovkou týmu SOOT baru a oceňovaným berlínským Himitsu Speakeasy. Na čepu má dvanáct piv – od ikonických českých ležáků jako Pilsner Urquell nebo Budvar 33 až po rotující nabídku z menších a středních českých pivovarů.

Dvanáct piv na čepu i nakládaný hermelín

Úřady v Berlíně jsou ještě přísnější než v Praze. Překvapilo nás to, říká zakladatel Manifesto Marketu Martin Barry

Úřady v Berlíně jsou ještě přísnější než v Praze. Překvapilo nás to, říká zakladatel Manifesto Marketu

„Jestli se nám bude dařit v Berlíně, možná přijde čas na další zahraniční expanzi,“ říká newyorský architekt a zakladatel Manifesto Marketu Martin Barry, který před několika týdny otevřel podniku v Berlíně. Do Německa přivezl české pivo, nábytek nebo porcelán, ale také minimum českých investic.

Přečíst článek

„Pivo je u nás dlouhodobě jedním z nejprodávanějších produktů. Je na čase mu dát větší prostor, abychom podpořili naše partnery jako Pilsner Urquell a Vinohradský Pivovar, a zároveň ukázali co všechno umí menší české pivovary, které zvedají laťku řemeslnému pivu,“ dodává Martin Barry, CEO a zakladatel Manifesta. Součástí konceptu je i nový jídelní lístek chuťovek k pivu, které vytvořil Alexandros Gavrilidis, zakladatel SOOT baru. Najdete tam české klasiky jako utopenec, nakládaný hermelín nebo paštiky.

Neudržovanou asfaltovou plochu někdejší tržnice a parkoviště nahradila dřevěná podlaha, zeleň, bazén, pódium, a především stříbrné kontejnery v září roku 2021. Prostor gastronomického konceptu Manifesto navrhl tým brněnských architektů Chybík+Krištof na principu reverzibilního designu, který počítá s opětovným využitím všech modulů i materiálů. 

Manifesto Market v Berlíně

Češi dobývají berlínskou gastroscénu. Českým pivem a karlovarským porcelánem

Dvaadvacet restaurací, z toho dvě české, tankové plzeňské pivo, kvalitní architektura, český nábytek a karlovarský porcelán už příští týden nabídne v centru Berlína svým prvním zákazníkům populární pražský gastronomický koncept Manifesto Market.

Přečíst článek

Šéfkuchařka Kristína Nemčková

Šéfkuchařka Kristína Nemčková: Smažáku se všichni ve světě smáli. Nakonec se po něm zaprášilo

Když jí bylo 17, vyhrála populární televizní kuchařskou show MasterChef. Odmaturovala a zamířila do prestižní školy Le Cordon Bleu v Londýně. V anglické metropoli načas zůstala, sbírala zkušenosti v michelinské restauraci Story. Aktuálně se Kristína Nemčková pohybuje mezi filipínskou Manilou a japonským lyžařským střediskem Niseku. Prací v kuchyni si plní sny, ten největší si ale splní, až si otevře svůj vlastní podnik.

Přečíst článek

Restauraci v Holešovicích otevře například gastro síť Zátiší Group.

Z Holešovic se stává gastro centrum Prahy. Lákají na street food i fine dining

Nejenom Karlín. I Holešovice se brzy stanou centrem kvalitní gastronomie. Spoustu nových podniků tam vzniklo, další jsou v plánu.

Přečíst článek

JARNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Porazit všechny a stát se jedničkou. Na českém trhu se to podařilo spoustě hráčům. Co když se ale pokusí prosadit na evropském, asijském, americkém, nebo dokonce globálním trhu? Pak začínají podnikatelé i firmy narážet na celou řadu problémů. Přesto řada z nich uspěla.

Zakladatel Lasvitu Leon Jakimič, zakladatel Unicorn Attacks Vít Šubert, majitel Mattoni 1873 Alessandro Pasquale či zakladatel a CEO globální platformy FTMO Otakar Šuffner. To je část hvězd jarního vydání magazínu Newstream CLUB, jehož hlavním tématem je GLOBÁLNÍ ÚSPĚCH. Jak ho dosáhnout z Česka? A lze se prosadit na celosvětovém kolbišti v éře, kdy druhé místo téměř vždy znamená prohru?

Magazín se dále věnuje velkým finančním skupinám, které svět dobývají investicemi. Zvláštní kapitolou pak je Německo, které pro tuzemské podnikatele i finančníky velmi často představuje první velkou zkoušku nebo příslovečnou bránu do světa. A platí to i ve chvíli, kdy se německá ekonomika potýká s celou řadou strukturálních problémů.

Podíváme se na největší investice, které čeští hráči v posledních letech učinili a které představují historicky největší akvizice českého kapitálu v zahraničí.

A hudební promotér David Gaydečka čtenáře pozve do tajemného Doupěte, které je úplně novým typem hudebního klubu, v němž vystupují hvězdy, které zná celý svět.

Sedmé vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v červnu.

Související

Manifesto Market Berlín otevře v druhé polovině letošního roku.

Manifesto míří do Německa. V Berlíně otevře dosud největší gastronomický hub

Přečíst článek
Ilustrační foto

Sláva hranolkům. V Belgii je uctívají jako národní poklad a takové lze ochutnat i v Praze

Přečíst článek
Doporučujeme