Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Recenze: Mexická v Holešovicích – autentika s vůní grilu a vozíkem tequily

Mexická, Holešovice
Zdeněk Pečený, newstream
Zdeněk Pečený

Restaurace Mexická v pražských Holešovicích nabízí svěží pohled na tradiční mexickou kuchyni v podání, které je současné, chutné a s důrazem na detail. Vedle pestré nabídky autentických jídel z kvalitních surovin zaujme také výběrem autorských koktejlů a originálním konceptem tequilového someliéra.

Koncept

Po letech příprav vpražských Holešovicích nedávno otevřel podnik Mexická – projekt, za kterým stojí gastroalianceTogether. Přináší autentickou mexickou kuchyni v podání týmu kuchařů z Mexika a Latinské Ameriky. Podnik má tři samostatné kuchyně – taco station s před zraky hostů vyráběnými domácími tortillami, ceviche bar se specialitami z ryb a mořských plodů a pec & grill, kde se griluje a také udí ve smokeru dovezeném z Texasu.

Součástí impozantního třípatrového prostoru, který dříve býval pivovarnickou varnou, s místem pro 310 hostů je i rozsáhlý bar. Interiér restaurace navrhl architekt Václav Červenka ve spolupráci s ateliérem 2020architekti, přičemž prostor čerpá inspiraci z aztéckého umění a mexického street artu. Výrazné prvky jako reliéfy, zlaté lebky či monumentální schodiště dotvářejí jedinečnou atmosféru.

Na rozjezd

Jako první dorazily chipsy s guacamole a pan de yuca se salsami – jednoduché, ale naprosto skvělé na rozehřátí. Guac čerstvý, salsy příjemně pálivé, a pan de yuca (takové ty vláčné, sýrové bochánky) jsme skoro snědli dříve, než obsluha donesla nápoje.

Pak to začalo být vážně zajímavé: aquachiles z chobotnice byly krásně osvěžující a jemně pikantní, ceviche ze pstruha s kusy manga měl parádní citrusový kick. Výběr tacos nezklamal – každé jinak laděné, dobře ochucené, s měkkými tortillami a spoustou chuti. Quesadilla s grilovaným kuřetem byla poctivě nacpaná a „cheese“, empanadas s hovězím zas měly krásně kořeněnou náplň.

Z grilu

Grilovaná chobotnice s kukuřičným hummusem byla fakt pecka – měkká, voňavá, skvěle dochucená. Bohužel ribeye steak už takovou radost neudělal. Měl výrazně hořkou chuť, pravděpodobně z přímého kontaktu s ohněm. Škoda, protože maso jako takové vypadalo kvalitně.
Na závěr jsme si dali pan tres lechesa grilovaný ananas se zmrzlinou. Oba dezerty výborné – dort sladký, ale ne přehnaně, a ananas příjemně karamelizovaný.

K pití

Barová karta tu stojí za pozornost. Kromě klasiky jako Margarita nebo Negroni tu najdete i signature koktejly. Vyzkoušeli jsme Cadillac Margaritu (upgrade klasiky), Pornstarnitu (vtipný twist na Pornstar Martini s tequilou), Guava Punch a místní sangrii – všechno pečlivě namíchané a zajímavé chutě. Bonus? Po place se pohybuje tequilový someliér s vozíkem plným lahví mexických pálenek, co hostům rád něco poví o tequile, mezcalu, nebo rovnou naleje (čti prodá) panáka.

Verdikt:

Pokud tu něco potěší více než zdejší latinskoamerické chutě, jsou to ceny, které jsou překvapivě příjemné. Taco za 75-78 korun, quesadilla za 168, Caesar salát s krůtím masem za méně než 240, grilovaná chobotnice za necelé tři stovky či steak za 498. Koktejly se pohybují okolo dvou stovek.

Mexická je místo s parádním jídlem, příjemnou obsluhou a živou atmosférou. Kromě trochu nepovedeného steaku jsme si pochutnali na všem. Sem určitě zamířím znovu, a i steaku dám druhou šanci. Podnik je ideální volba pro ty, kdo hledají neformální, ale gastronomicky zajímavé místo na večeři s přáteli nebo netradiční večer s chutí Mexika.

ZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Myslet na budoucnost. To je hlavní téma zimního vydání magazínu Newstream CLUB. Hvězdou magazínu je Rony Plesl, který v rozhovoru poodkrývá velké plány pro další roky, které chce strávit v novém ateliéru za Prahou. Dále si můžete přečíst rozhovor s miliardářem a investorem Michalem Zahradníčkem, který před rokem otevřel fond Life BioCEEd a hledá skryté poklady ve vědeckých laboratořích.

Se svými vizemi budoucnosti se podělí i další výrazné figury českého veřejného dění včetně technologického evangelisty Petra Máry nebo ekonoma a filozofaTomáše Sedláčka

O zachování hodnot, tradic a budování odkazu hovoří Štěpán Laichter, který opravuje rodový dům na pražských Vinohradech od architekta Kotěry.

Čeští a slovenští dolaroví milionáři prožívají dobré časy. A to nikoli jen kvůli úspěchům v podnikání, ale také díky situaci na trzích, ukazuje nejnovější vydání Wealth Reportu, který ve spolupráci s agenturou Perfect Crowd připravila J&T Banka. Výnosy z akcií se vůbec poprvé staly hlavním zdrojem příjmů, když překonaly i výnosy z podnikání. A co je neméně podstatné: většina respondentů očekává, že dobře bude i nadále, třeba kvůli investicím do private equity. Kam dále tuzemští milionáři investují? I to zjistíte v novém vydání magazínu Newstream CLUB.

Desáté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo magazínu se můžete těšit opět na jaře.

Související

restaurace 420 na Staroměstském náměstí

RECENZE: Kašpárkův manifest na Staromáku. 420 je konečně místo, kde nejde jen o výhled

Přečíst článek
FUZE

RECENZE: Poctivé jídlo, vlastní pivo a nejlepší Beef Wellington v Praze. To je FUZE

Přečíst článek
Doporučujeme