Reklama

Práva k hudbě Michaela Jacksona jsou na prodej. Jejich hodnota jde do miliard

Michael Jackson posbíral rekordní počet Grammy za album Thriller, nejprodávanější desku všech dob.
ČTK
Stanislav Šulc

Od začátku pandemie práva ke svým skladbám prodala celá řada slovutných umělců včetně Boba Dylana (400 milionů dolarů), Bruce Springsteena (600 milionů dolarů) či Genesis (300 milionů dolarů). Nyní se však připravuje deal, který všechny dosavadní obří prodeje hravě strčí do kapsy. Společnost Sony totiž jedná o nákupu polovičního podílu v katalogu jednoho z nejprodávanějších interpretů všech dob – Michaela Jacksona.

Reklama

Michael Jackson zemřel v roce 2009 a kromě vstupenek na obří comebackové turné, které nikdy ani nezačalo, a koncertní snímek This is it v pozůstalosti zůstalo mnoho cenného majetku. Tím nejcennějším přitom jsou práva na jeho hudbu. Ta v letech po Jacksonově smrti byla předmětem řady transakcí, ale až nyní by mohlo dojít k opravdu zásadnímu nákupu.

Společnost spravující pozůstalost Michaela Jacksona je dle zdrojů v pokročilé fázi vyjednávání se společností Sony o částečném prodeji práv ke katalogu hudby tohoto muzikanta. Jedná se o poloviční podíl v tržbách z prodeje licencí nahrávek, z publishingu, zároveň z tržeb z broadwayského muzikálu MJ: The Musical a chystaného snímku Michael,“ uvedl server Variety.com. „Hodnota transakce se odhaduje na 800 až 900 milionů dolarů,“ dodal Jem Aswad z Variety.

David Bowie (1947-2016)

Po Dylanově či Springsteenově katalogu změnilo majitele i dědictví po Bowiem

Rok 2021 se zapíše do dějin hudebního průmyslu jako rok zásadních změn ve vlastnictví tvorby největších hudebních hvězd světové rockové scény. Poté, co práva na svou celoživotní tvorbu prodali za stovky milionů dolarů Bob Dylan, Bruce Springsteen, Paul Simon či Neil Young, nového majitele získal i katalog písní před pěti lety zesnulého Davida Bowieho. Práva od jeho dědiců koupila Warner Chappell z mediálního konglomerátu Warner odhadem za čtvrt miliardy dolarů (asi 5,5 miliardy korun).

Přečíst článek

Pokud by k tomu skutečně došlo, hodnota katalogu Michaela Jacksona by se přiblížila dvěma miliardám dolarů, tedy téměř 45 miliardám korun. Tím by dvojnásobně překonal hodnotu katalogu The Beatles, který byl dlouhodobě za nejcennější. A mimochodem právě Michael Jackson jej několik let vlastnil.

A samozřejmě se případné uzavření obchodu stane největším dealem v novodobé vlně prodejů hudebních práv samotnými umělci. Ta odstartovala prodejem katalogu Taylor Swift a během pandemie pokračovala umělci, jako jsou Bob Dylan, Bruce Springsteen nebo Genesis.

Význam Sony roste

Ale neméně zajímavá je také druhá strana transakce, tedy skupina Sony. Její publishingová divize je totiž nyní nejvýznamnějším držitelem hudebních práv na světě.

Bruce Springsteen

Top 10 nejvýdělečnějších muzikantů 2021: Springsteen, Jay-Z, Simon či West

Doba covidová loni přála některým oborům, jako třeba internetovému prodeji či výrobcům čipů, ale překvapivě mezi dotyčnými obory je i showbyznys. Ačkoli pandemická opatření pro většinu muzikantů znamenala nemožnost vyjet na světové turné, přesto mnozí z nich vydělali desítky až stovky milionů dolarů. Žebříčku deseti nejvíce vydělávajících muzikantů, který zveřejnil časopis Rolling Stone, vévodí nestárnoucí rocker Bruce Springsteen.

Přečíst článek

Spravuje licence k hudbě právě Beatles (spolu s Paulem McCartneym), Queen, komplet katalogu Motown, Leonarda Cohena, Stevieho Wondera, The Rolling Stones. Ze současných interpretů pak například Eda Sheerana, Beyoncé, Lady Gaga či Pharrella Williamse nebo Travise Scotta.

Vysoké akvizice se však Sony vyplácejí. Za fiskální rok 2021 (zatím poslední uzavřený) představovaly tržby Sony ze správy práv 1,7 miliardy dolarů, o 20 procent více než o rok dříve.

William Rudolf Lobkowicz

William Rudolf Lobkowicz: Kryptoměny máme na záchranu uměleckých děl. Teď přijde na řadu Dvořákův rodný dům

Hvězdy kryptoměn a umělecké scény se po roce opět sejdou v Praze. V Lobkowiczkém paláci se uskuteční druhý ročník konference NFCastle, za kterou stojí zástupce nejmladší generace šlechtického rodu Lobkowiczů William Rudolf. Ten patří k velkým popularizátorům krypta a NFT v Evropě a snaží se jich využívat pro podporu bohaté umělecké sbírky svého rodu. „Letošní ročník bude věnován mimo jiné Antonínu Dvořákovi. Chceme ukázat, že jeho osobnost a dílo může inspirovat i digitální umělce a prodej jejich děl zase může pomoci rekonstruovat jeho rodný dům v Nelahozevsi,“ vysvětluje William Rudolf Lobkowicz v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Pink Floyd - Experience
video

Pink Floyd složili píseň pro Ukrajinu. První novou skladbu po třiceti letech

Britská hudební skupina Pink Floyd složila novou píseň, první od roku 1994, a to na podporu Ukrajiny, bránící se před útokem Ruska. Skladba "Hey, Hey, Rise up!" (Hej, hej, povstaň!) má posloužit ke shromáždění prostředků pro humanitární účely, uvedla agentura AFP.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Hudební legenda i výnosný byznys. The Rolling Stones vydávají nové album

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme