Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pink Floyd složili píseň pro Ukrajinu. První novou skladbu po třiceti letech

 ČTK

Britská hudební skupina Pink Floyd složila novou píseň, první od roku 1994, a to na podporu Ukrajiny, bránící se před útokem Ruska. Skladba "Hey, Hey, Rise up!" (Hej, hej, povstaň!) má posloužit ke shromáždění prostředků pro humanitární účely, uvedla agentura AFP.

Reklama

Opory Pink Floyd, David Gilmour a Nick Mason, v písni použili hlas zpěváka Andrije Chlyvňuka z ukrajinské skupiny Boombox, který se právě v Kyjevě léčí ze zranění, způsobeného projektilem z minometu.

„Stejně jako mnozí další jsme cítili zuřivost a frustraci, když jsme se stali svědky ohavné invaze do nezávislé a mírumilovné demokratické země a vraždění jejích obyvatel jednou z největších mocností na světě,“ vysvětlil své motivy Gilmour v tiskové zprávě.

„Nedávno jsem se dočetl, že Andrij opustil své americké turné s Boombox, aby se vrátil na Ukrajinu a zapojil se do územní obrany,“ pokračovala tato vůdčí postava Pink Floyd.

Zpěvačka Adele v roce 2021 ve Spojených státech bodovala se svým novým albem 30

Prodej starší popmusic v USA loni i díky vinylům rozdrtil novinky

Ani nové album fenomenální zpěvačky Adele označené číslovkou 30, které se dostalo do čela americké hitparády, ani celkově nejprodávanější deska Morgana Wallena s názvem Dangerous: The Double Album loni nezachránily celkové prodeje nových nahrávek v USA. Prodej fyzických a digitálních nosičů a streamování starších, takzvaných katalogových nahrávek loni ve Spojených státech podle analýzy MRC Data dosáhl podílu 74,5 procenta, o 11 procentních bodů více oproti roku 2020, zatímco u novinek ne starších 18 měsíců to loni byla čtvrtina.

Přečíst článek

Na Instagramu také viděl video natočené na jednom náměstí v Kyjevě, kde umělec zpívá lidovou písničku ve městě ztichlém kvůli válce.

„Byl to silný okamžik, který mě přiměl to zhudebnit,“ vysvětlil Gilmour.

Pink Floyd stáhli hudbu z ruských streamovacích služeb

Podařilo se mu domluvit s Andrijem, který byl kvůli zranění zrovna upoután na nemocničním lůžku v Kyjevě. „Přehrál jsem mu kousek písničky po telefonu a dal mi své požehnání. Snad brzy něco uděláme osobně,“ doufá Gilmour.

Vizuál skladby představuje slunečnici, jeden ze symbolů Ukrajiny, a je inspirován videem virálně se šířícím po sociálních sítích, které zachybuje Ukrajinku urážející dva ozbrojené ruské vojáky a házející po nich slunečnicová semínka: ať si je dají do kapes, aby z nich vyrostly slunečnice, až je zahrabou do hrobů.

„Putin musí odejít,“ tweetoval Gilmour na začátku ruského vpádu na Ukrajinu.

Veškerá hudba Pink Floyd (od roku 1987) a sólové Gilmourovy skladby zmizely z ruských a běloruských streamovacích webů na znamení „rozhodného odsouzení ruské invaze“, uvedla skupina.

Gilmour a Chlyvňuk si v roce 2015 společně zazpívali na koncertě v Londýně. Skladbu věnovali Ukrajincům, kteří o rok dříve přišli o život při svržení proruského prezidenta v Kyjevě. Na tomto koncertu hrály i ruské punkerky z Pussy Riot.

Martin Mikuláš, spolumajitel obchodu Phono.cz

Gramofony značky Tesla jsou stále skvělé, říká majitel recordshopu

Český venkov stále poslouchá Dalibora Jandu, Standu Hložka, Hanu Zagorovou a kapely jako Tublatanka, Citron a Turbo, říká spolumajitel známého pražského recordshopu Phono.cz Martin Mikuláš. Během pandemie se zvýšil zájem o audioknihy. „Současné firmy už nepracují s takovými budgety, jaké míval k dispozici Československý rozhlas do roku 1989 a dnešní audioknihy a dramatizace nemají zdaleka takovou úroveň, jako ty tehdejší,“ říká v rozhovoru pro newstream.cz.

Přečíst článek

Josef Bolf: Bez názvu (z cyklu velké obličeje)

Bolf, Kintera, Chalánková a další pomáhají Ukrajině. Může jít o nejúspěšnější charitativní aukci historie

Aukci současného umění na pomoc Ukrajině pořádají pod názvem Umění pro Ukrajinu společně 4 pražské galerie - Bold Gallery, Trafo Gallery, The Chemistry Gallery a Centrum současného umění DOX.  Aukce děl více než 100 současných umělců proběhne 19. března a 100 procent výtěžku z ní poputuje na sbírku SOS Ukrajina Člověka v tísni.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Rolka s úhořem a lanýžem

Lepší referenci dostat nemohla. Restauraci v Singapuru navštívila Taylor Swift hned dvakrát

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme