Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

FOTOGALERIE: Porsche 911 z nejvzácnější výroční série jde do dražby. Ani deset milionů nemusí stačit

Porsche 911 z nejvzácnější výroční série jde do dražby. Ani deset milionů nemusí stačit
Matt Howell, se svolením Gooding & Company
 nst
nst

Model 911 Club Coupe, prezentovaný společností Gooding & Co., je jedním z pouhých 13 vozů vyrobených v roce 2012 jako pocta k 60. výročí založení klubů Porsche. Cena v aukci mohla vyšplhat i na 375 tisíc liber (přes 10 milionů korun), očekává prodávající společnost.

Reklama

Ikonické Porsche 911 má snad ten nejkošatější rodokmen ze všech aut, které kdy byly vyrobeny. První výhonek „stromu života“ této sportovní legendy spatřil světlo světa v září roku 1963. Za 60 let historie modelu bylo vyrobeno 1,2 milionu kusů různých modelových variant. V rámci rodiny 911 jsou některé modelové varianty obzvláště vzácné a jeden takový vůz míří 1. září na londýnskou aukci Gooding & Company, která se koná v Hampton Court Palace v rámci 11. ročníku Concours of Elegance.

Prohlédněte si detaily vzácného výročního Porsche ve fotogalerii:

Exemplář je jeden z pouhých 13 vyrobených vozů Porsche 911 Club Coupe a jeden z pouhých dvou vyrobených v konfiguraci s pravostranným řízením. 

Pocta 13 zakladatelům prvního klubu Porsche

Byl vytvořen v Exclusive Manufaktur, divizi Porsche pro individuální úpravy, a připomíná 60. výročí klubů Porsche na celém světě. Porsche oficiálně založilo svou prodejnu v roce 1948 a první klub věnovaný této značce, Westfälischer Porsche Club Hohensyburg, založili majitelé v roce 1952. Podle automobilky dnes existuje více než 700 oficiálně uznaných klubů.

Japonský Aspark Owl stojí neuvěřitelných 3,5 milionu dolarů.

Zapomeňte na Teslu. Tohle jsou nejluxusnější elektromobily světa

Zatímco Tesla Elona Muska ceny svých modelů snižuje, jiné značky sázejí na opačnou strategii. A podobně jako na Bugatti Veyron mají jen ti skutečně nejbohatší, v kategorii elektromobilů již existují klenoty, které si obyčejný smrtelník nikdy nedopřeje. Ostatně třeba takový vůz Aspark Owl stojí podle portálu TopSpeed na 3,5 milionu dolarů, tedy podle aktuálního kurzu více než 77 milionů korun. Navíc jich je pouhých 50.

Přečíst článek

Počet pouhých třinácti kusů je poctou 13 zakládajícím členům tohoto prvního oficiálního klubu. A tak nízký počet z něj dělá pravděpodobně nejvzácnější Porsche 911 vůbec, uvedla Googing & Company.

Klasické tvary modelu 911 umocňují barevná provedení, která jsou pro Club Coupe jedinečná: karoserie v barvě Family Green a interiér v kůži Cappuccino. Tato barva vychází z osobního modelu 993 Turbo S vyrobeného pro Wolfganga Porscheho a je exkluzivní pro Club Coupe.

Limuzína byla v minulosti symbolem bohatství a moci. V posledních letech byly nahrazeny SUV a službami typu Uber (ilustrační foto).

FOTOGALERIE: Kdysi symbol bohatství a moci. Luxusní dlouhé limuzíny byly nahrazeny SUV a taxi typu Uber

Kdysi symbol bohatství a moci, ve kterém se vozily a fotily největší finanční, umělecké a další hvězdy snad po celém světě. Ale s globální krizí před patnácti lety začal jejich soumrak a poslední tři roky provázené covidovými opatřeními a poté rekordní inflací to jen zhoršily. Byly vytlačeny pohodlnějšími a praktičtějšími vozy SUV i taxislužbami a levnějšími půjčovnami typu Uber a další, napsal deník The New York Times. Dlouhá limuzína neboli stretch limo se ovšem stala inspirací i pro řady až obskurních předělávek z trabantů či škodovek – ostatně se podívejte na fotogalerii níže.

Přečíst článek

Klasický je také 3,8litrový plochý šestiválec Porsche o výkonu 430 koňských sil. Model má také speciální kola Sport Techno a karbon-keramické kotoučové brzdy se žlutými třmeny, které dodávají ten správný akcent vzácnému laku.

Tento dražený exemplář za dekádu vystřídal pouze dva majitele a má najeto asi 12 700 kilometrů. Společnost Gooding & Company odhaduje, že by se jeho cena v aukci mohla vyšplhat i na 375 tisíc liber (přes 10 milionů korun).

Ferrari Purosangue

Tak to není za hubičku. Ferrari představilo nejdražší SUV světa. Jde na dračku

Italský výrobce supersportů na příští rok naplánoval revoluci. Ferrari Purosangue je jeho prvním počinem na poli rodinných vozítek a lze je označit za SUV. Firma však toto označení odmítá. Ostatně nejspíš by se tak vůz stal nejdražším sériově vyráběným SUV světa. Cena: 390 tisíc eur, tedy téměř 10 milionů korun.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme