Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer: Jaká je nejlepší zmrzlina? Ta pod poklicí

Pavel Maurer: Jaká je nejlepší zmrzlina? Ta pod poklicí
iStock
Pavel Maurer

Lákají vás hordy pečlivě naaranžované zmrzliny ozdobené tu oplatkou, tu čtverečkem čokolády či kouskem ovoce? Tak to si rovnou nechte zajít chuť, míní gurmet Pavel Maurer. Nejlepší zmrzlina je podle něj ta, která se prodává „pod poklicí“.

Reklama

Zmrzlina, jedna z nejoblíbenějších pochoutek léta! Hned na začátek si ale musíme ujasnit, že ta nejlepší zmrzlina se nachází pouze v hlubokých, chlazených kbelících, které mají nahoře takovou tu kovovou poklici, jako na hrnci od polévky. Kvalitní zmrzlinárny je mají v řadě vedle sebe a vy zmrzlinu nevidíte, dokud si ji neobjednáte.

Nejlepší zmrzlina je ta, kterou až do objednání "nevidíte", míní Pavel Maurer iStock

Naopak, když korzujete po turistických zónách, tak prakticky všude na světě se na vás „smějí“ za skleněnými vitrínami obří hvězdokupy v barvě pistáciové, banánové, malinové, borůvkové, kiwi či tiramisu, na co si jen vzpomenete. A tam já si přesně zmrzlinu nikdy nekoupím. Je plná chemie a konzervantů, protože jinak by ty barevné hromady nepřežily v tak atraktivní vizuální formě. Jednoduché pravidlo jako s jablkem v supermarketu - čím dokonalejší design, tím méně mojí důvěry v přírodnost produktu.

Pavel Maurer: Není voda jako voda. Nekazte si dovolenou zrádnou kostkou ledu

Není ale voda jako voda a tuplem ne pro "zhýčkaného" Evropana. Dovolenou v tropech vám může znepříjemnit i pár nevinně vyhlížejících kostek ledu v osvěžujícím drinku. Gurmet Pavel Maurer se podělil o tip, jak si i na cestách vylepšit tuto životadárnou tekutinu.

Přečíst článek

Nedostatečná hygiena je jen jeden problém

Jak zjistila Hygienická stanice hlavního města Prahy, více než polovina vzorků zmrzlin odebraných letos od května do června v Praze nesplnila hygienické normy. Do konce června pražští hygienici odebrali 23 vzorků v 17 provozovnách. 12 vzorků nevyhovovalo požadavkům, protože v nich byly takzvané enterobakterie, které svědčí o nedodržování hygieny výroby. Bakterie způsobující onemocnění – Salmonella nebo Listeria monocytogenes – zjištěny, díky bohu, nebyly. Nicméně je to politováníhodná statistika.

„Testováním vzorků zmrzlin na přítomnost bakterie Enterobacteriaceae hygienici kontrolují úroveň čistoty výrobního procesu, tedy zda dochází k řádné sanitaci výrobního zařízení. V provozovnách, kde u odebraných vzorků laboratorním rozborem vyšly nadlimitní hodnoty počtu těchto bakterií, se tak jeví úroveň provozní hygieny jako nedostatečná. Zejména se jedná o nedostatečně prováděnou sanitaci výrobníků zmrzlin, nádobí a náčiní používaného k výrobě zmrzlin. 10 provozovnám hygienici na místě udělili finanční sankce ve výši 25 tisíc korun.” Tolik oficiální zpráva. Já jen dodávám za sebe, že když mi bude zle, tak bych jim napařil ještě víc!

Pavel Maurer: Facebook mě naučil, že buřty s cibulí lidi zajímají víc než fine dining

Na Facebooku se Pavel Maurer pohybuje už nějaký ten pátek. Posledních deset let na něm zveřejňuje příspěvky výhradně spojené s gastronomií. Přesto ho stále ohromuje a šokuje, jak nepředvídatelné reakce mohou tyto vzkazy vyvolat. A jak sám říká, vůbec neplatí, že čím více úsilí, času a peněz do sdělení investujete, tím více reakcí sklidíte. Haute cuisine v tomto zápase o pozornost jasně prohrává s buřty s cibulí.

Přečíst článek

Méně je často více

A jak je na tom cena kopečku zmrzliny? V Česku, když si nebudete moc vymýšlet, je to mezi 30 až 50 korunami. Upřímně, je to stále celkem zanedbatelná částka, když vezmete, jaké osvěžení v horku zmrzlina nabízí. A pokud s sebou zrovna nemáte tucet po osvěžení dychtících dětí, tak můžete mlsat bez obav, že by vás to snad mohlo zruinovat. U nás, ani v zahraničí. Cestovní kancelář weloveholidays provedla analýzu zachycující inflační vývoj ceny zmrzliny napříč Evropou. Posloužila ji k tomu data z TripAdvisoru a údaje o průměrné míře inflace v jednotlivých zemích. Z toho posléze vyvodila, kolik by mohla stát jedna porce zmrzliny v roce 2028.

A k čemu analýza došla? Že domovem nejdražšího kopečku zmrzliny v EU bude Španělsko, porce zmrzliny tam za pět let vyjde v průměru na 4,10 eura. Ještě dráž bude ve Velké Británii, kde se cena v přepočtu do jednotné evropské měny přehoupne přes 4,5 eura. Cenové rozdíly napříč zeměmi jsou už dnes poměrně enormní. V Německu nyní stojí porce zmrzliny v průměru 1,50 eura, ve Španělsku milovníci chladivého osvěžení zaplatí dvojnásobek, tj. tři eura.

Zdroj: http://www.loveholidays.com/de

Na závěr připojím jeden ryze osobní tip. Ať už dáváte přednost čokoládě, vanilce, jahodě či jiným druhům zmrzliny, vždy si vybírejte obezřetně. Nenechejte se napálit exkluzivně vystavenými a nazdobenými kopci zmrzliny. I tady platí, že méně je často více! 

Na dovolené se diety nedrží

Na dovolené se diety nedrží. A nebuďte jako Američani, věřte šéfkuchaři, radí Pavel Maurer

Léto je tu a s ním i čas dovolených a poznávání nových míst, kultur i gastronomických specialit. Doby, kdy si Češi na cestu k moři přibalili paštiky a konzervy, jsou naštěstí dávno pryč. A v čase silné koruny se v řadě destinací můžeme i poměrně "levně" najíst. Gastronovinář a gurmet Pavel Maurer se pro Newstream podělil o své tipy, jak si z takové gastrotour neodvézt i nějakou tu potíž.

Přečíst článek

Další díly seriálu Nejezte blbě s Pavlem Maurerem čtěte zde

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Mezinárodní kuchařská olympiáda IKA

Pavel Maurer: Kuchařská olympiáda? I cukráři mají stejný stres, jako sportovci

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme