Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Pavel Maurer: Bez chlebíčků, čočky a ovocného salátu to prostě není Silvestr. Letos ale bude jiný

Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta
Newstream.cz/Michael Tomeš
Pavel Maurer

Miluju chlebíčky a kvalitní víno. Jedno je však jisté: v posledních vteřinách tohoto roku budeme myslet víc než kdykoli jindy na ty, co již nejsou mezi námi, píše o letošním Silvestru ve svém pravidelném sloupku gastronaut Pavel Maurer.

Reklama

Obtěžuje mne být programově veselý, protože se to zrovna očekává. Příchod Nového roku je jedním z těch typických příkladů, kdy se podle všeobecně přijímaných tradic většina lidí opije, vystřílí co nejvíce petard, přecpe se chlebíčky a jinými dobrotami a je nadmíru v dobré náladě a též si dává spoustu předsevzetí, která ovšem většinou nikdy nedodrží.

Každá země to má trochu jinak, ale stejně především v našem, řekněme anglosaském prostředí, je velká část společnosti ovlivněna podobnými zvyklostmi.

Tradiční šunkový chlebíček je jedním ze symbolů českého Silvestra

Obyčejný byznys: Silvestru stále vládne šunkový chlebíček s majonézou

Jana Petráková, ve své malé pekárně a lahůdkách nedaleko Tábora, nachystala a před svátky prodala stovky vánoček, kila cukroví, nespočet domácích vek, a obložených chlebíčků.

Přečíst článek

Samozřejmě, že na celé naší planetě najdeme různé kuriózní odlišnosti, exotické výjimky či bláznivé způsoby, jak oslavit příchod dalšího roku, kdy si naivně připouštíme, že by se s pouhou změnou čísla v kalendáři mělo něco zásadního změnit. Jak pošetilé. 

Španělé polykají 12 kuliček hroznového vína, Skandávci rozbíjí nádobí

Třeba v některých severských zemích Evropy „střepy přinášejí štěstí“, a tak se přátelům rozmlátí pár talířů a sklenic přede dveřmi, ve Španělsku zase posledních 12 minut před příchodem Nového roku - kde kdo - spolyká 12 kuliček hroznového vína, stejně jako měsíců v roce, aby bylo dobře, a navíc to možná malinko zlepší vstřebávání alkoholu.

Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta

Chlebíček je český vynález. Znají ho turisté a pochutnávají si na něm i vegani

Francouzi mají amuse bouche, Britové sendvič a Češi chlebíček. Jak se změnil za 100 let? A dá se na něm vydělat?

Přečíst článek

V Chile, ať netvrdneme jen v našich končinách, tak tam se příbuzní scházejí při vítání Nového roku na hřbitově, aby jejich blízcí nebyli opuštěni (v těchto dnech pro mnohé z nás- možná velmi citlivý moment), v Jihoafrické republice a v Neapoli se vyhazuje staré prádlo a různé harampádí z okna na ulici, nechtěl bych jít zrovna kolem, v některých městech Itálie a Mexika se nosí červené spodní prádlo pro štěstí.

V naší rodině nemáme, snad kromě novoročního ovocného salátu a čočky, žádné tradiční zvyklosti. K pití vyznáváme kvalitní Champagne, Crémant, exkluzivní Bohemku nebo katalánskou Cavu, které já ovšem otevírám raději mnohem dříve než o půl noci, protože mi připadá, že pak už si tyhle skvělé nápoje nikdo moc nevychutná. Jinak se snažíme být jako rodina spolu nebo s nejbližšími přáteli, nikdy nestřílíme žádné ohňostroje, nepřejídáme se, byť já chlebíčky miluji. Když je na to nálada, vyprávíme si osobní příběhy, kdy jsme byli v poslední době šťastní.

Méně plýtvat jídlem. S novoročním předsevzetím začněte raději hned, radí Pavel Maurer

Řekněme si pravdu přímo do očí, i když je tvrdá: Plýtváme prakticky vším. Oblečením, energiemi, surovinami, jídlem, vodou. Důvody našeho plýtvání mnohdy bývají iracionální i zcela blbé! píše ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz gastronaut Pavel Maurer a přidává pár rad nejen na udržitelnější Vánoce.

Přečíst článek

„Organizované veselí“ je pro mě vždy absolutně nepřijatelné. Myslím, že „sváteční den“ může být každý den v roce, když se to zrovna šikne. Šampaňské si můžeme dát kdykoliv, když se nám to líbí, třeba i k snídani. Nebo když nám to sedne, můžeme ho pít celého Silvestra.

Mě i naši rodinu, nejspíš i mnohé z vás, bohužel, tenhle prosinec trochu zpomalil a zasáhl, přinutil nás k zamyšlení. Jsme smutní, myslím, že se navždy změnilo leccos v našich životech, ve vnímání štěstí, dobra, klidu a bezpečí.

Neznamená to, že přestaneme pít dobré víno, radovat se s přáteli, oslavovat úspěchy a výročí a hezké chvilky. Jedno je však jisté: v posledních vteřinách tohoto roku budeme myslet víc než kdykoli jindy na ty, co již nejsou mezi námi.

Prodej kaprů slábne

Vánoční speciál Obyčejného byznysu: Zájem o kapry z e-shopu roste, říká prodejce

Před deseti lety přišel s nápadem přivydělat si před Vánoci při studiích prodejem kaprů online. Dnes jich přes internet vystudovaný chemik prodá nižší desítky metráků. Čerstvé kapří filety přímo od rybářů dodává lidem skoro až na štědrovečerní stůl. A co si Jan Šikola myslí o iniciativě některých řetězců, které zakázaly prodej živých kaprů z kádí před svými obchody? Dočtete se ve vánočním speciálu Obyčejného byznysu.

Přečíst článek

Saké: vynikající a gastronomicky unikátní nápoj

Pavel Maurer: Saké je vynikající a gastronomicky unikátní nápoj, který má svá pravidla

Před několika lety jsem měl tu čest a zcela unikátní příležitost navštívit a osobně ochutnat v prefektuře Okajama v Japonsku několik „sakevaren“ (výrobny saké) a před několika dny jsem si to malinko zopakoval a opět ochutnal a vyslechl příběh tohoto typického lokálního nápoje tentokrát v prostorách rezidence Japonského velvyslance.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Na nejlepší kambalu nemusíte letět do Říma. Stačí dojet tramvají na Mírák

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme