Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Méně plýtvat jídlem. S novoročním předsevzetím začněte raději hned, radí Pavel Maurer

Méně plýtvat jídlem. S novoročním předsevzetím začněte raději hned, radí Pavel Maurer
iStock
Pavel Maurer

Řekněme si pravdu přímo do očí, i když je tvrdá: Plýtváme prakticky vším. Oblečením, energiemi, surovinami, jídlem, vodou. Důvody našeho plýtvání mnohdy bývají iracionální i zcela blbé! píše ve svém pravidelném sloupku na newstream.cz gastronaut Pavel Maurer a přidává pár rad nejen na udržitelnější Vánoce.

Reklama

Všichni víme oč jde. Zbytečně velký nákupní košík, přemrštěné porce na talíři, které nemůžeme sníst, hektolitry vody nesmyslně vypuštěné do kanálů. A vesměs k tomu máme důvody, které nejsou nijak ospravedlnitelné. 

Slovem - waste - angličtina vyjadřuje plýtvání, mrhání, ztrátu, pustinu, odpad… ale hlavně, že něco „přijde na zmar“ a že je to škoda. Úžasné vlohy pro celoplošné plýtvání vším možným mají hlavně vyspělé civilizované společnosti, tedy i my, Češi!

Američané již oficiálně přiznali, že promrhají skoro 50 procent všech potravin a surovin, které jsou určeny k jejich obživě. My, Evropané, jsme skromnější - proplýtváme „pouze“ asi 35 procent veškerého vyprodukovaného jídla a pití.

Týden bez odpadu

Pavel Maurer: Odpadlý odpad?

Gastroinfluencer Pavel Maurer se ve svém novém komentáři protentokrát nepustil do pojednání o skvělých jídlech. Zaměřil se na mnohem méně záživnější téma. Ovšem nikoli nepodstatné.

Přečíst článek

Nebudu zde rozebírat předimenzované supermarkety, jogurty po záruce, plesnivý chleba a nesmyslně gigantické porce jídla v některých praštěných restaurantech. Pojďme však sami férově nahlédnout do našich vlastních spižíren a lednic.

Neznáme hlad, ale břichabol z přebytku 

Jen si namátkou vzpomeňme, kolik „zapomenutých“ nebo neuváženě nakoupených potravin jsme nakonec vyhodili do koše? Buď už byly prošlé, neměli jste na ně čas nebo jsme si je koupili se „slevou v akci“, aniž bychom tušili co s tím výhodným nákupem nakonec provedeme?

Důvodů a omluv se vždy najde dost, že? Ale kdyby byl hlad - stoprocentně nepřijde ani jedna „křivá“ mrkev nebo nehezká brambora nazmar! Nesýčkuji, jen vnímám, že jsme během našeho krátkodobém blahobytu v tzv. konzumní společnosti velmi rychle zapomněly na to, co naše babičky a prababičky zažily na vlastní kůži. Totiž úplně obyčejný hlad a nebo nedostatek jídla.

Fenomén “zero waste” má smysl

Fenomén „Zero waste“ má smysl

Jistě jste už slyšeli o módní vlně „zero waste – v doslovném překladu „nulový odpad“. Jedná se o snahu minimalizovat odpad a v souvislosti s tím se snažit co nejvíce využívat obnovitelné zdroje. Tento trend se snaží prosazovat napříč různými obory a týká se především obalů. 

Přečíst článek

Jednou ze známých vánočních tradic je štědrovečerní půst. Dnes se vánoční půst v rodinách už skoro vůbec nedodržuje, a když ano, ctí ho - kupodivu - především děti, které se těší, že uvidí tradiční zlaté prasátko. To se podle legendy zjeví každému, kdo dokáže celý den nejíst a vzdát se tak vánočního cukroví, sladkostí i jiných dobrot, a to až do doby než na nebi vyjde první hvězdička a začne slavnostní večeře. Až budete mít o svátcích úplně plná břicha, vzpomeňte na ty, co strádají a zvažte, jestli zbytečně neplýtváte potravinami, které by někdo jiný rád snědl.

Pojďme - každý z nás a každý den - ušetřit aspoň trochu jídla a tekutin, bez nichž můžeme klidně žít spokojeně dál.

Stačí si třeba zavřít kohoutek s tekoucí vodou, když si čistíme zuby a nebo si objednat poloviční porci jídla...

Pár zaručených rad, jak být v jídle udržitelnější

  • Mysleme na zvířata kolem nás. Ptáci v zimě občas umírají hlady, psi klidně zbaští tvrdý chléb rozmočený v několik dní starém mléce
  • Nevylévejme zbytečně do kanalizace to, čím se dají zavlažit květiny
  • Snažme se zpracovávat to, co nám zbyde v lednici či ve spíži, často to vede k novým kreativním receptům
  • Nenakupujme víc než jsme schopni sníst, dejme přednost čerstvosti a kvalitě nad kvantitou
  • Třiďme odpad a kompostujme (jde to i v paneláku), zabere to minimum času a ulehčíme planetě
  • Rozlišujme pojmy „minimální trvanlivost“ a „datum expirace“, není to totéž!
  • Važme si pitné vody a šetřeme ji, v budoucnu nemusí být tak dostupná
  • Nevyhazujme povadlé ovoce a zeleninu, dá se zpracovat tepelně či v odšťavňovači a nepoznáte rozdíl!
  • Chraňme přírodu, respektujme její zákony a mysleme na budoucí generace

Další sloupky gastroinfluencera Pavla Maurera čtěte zde

Prodej kaprů slábne

Vánoční speciál Obyčejného byznysu: Zájem o kapry z e-shopu roste, říká prodejce

Před deseti lety přišel s nápadem přivydělat si před Vánoci při studiích prodejem kaprů online. Dnes jich přes internet vystudovaný chemik prodá nižší desítky metráků. Čerstvé kapří filety přímo od rybářů dodává lidem skoro až na štědrovečerní stůl. A co si Jan Šikola myslí o iniciativě některých řetězců, které zakázaly prodej živých kaprů z kádí před svými obchody? Dočtete se ve vánočním speciálu Obyčejného byznysu.

Přečíst článek

Jaké ryby vlastně konzumujeme?

Kapr, losos nebo snad řízek? Co si dá gastronaut Maurer na štědrovečerní večeři?

Vánoce jsou za dveřmi a k nim dost možná neodmyslitelně patří také smažený kapr. Nebo dáváte přednost řízkům? Gastronaut Pavel Maurer se ve svém pravidelném sloupku pro Newstream přiznal, že na vánočního kapra u nich doma „moc nejsou“, přednost dávají rybám z moře.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Jaké ryby vlastně konzumujeme?

Kapr, losos nebo snad řízek? Co si dá gastronaut Maurer na štědrovečerní večeři?

Přečíst článek
pizza

Gastronomickému světu vládnou pevnou rukou tři kuchyně. Proč jsou tak úspěšné?

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme