Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Obyčejný byznys: Silvestru stále vládne šunkový chlebíček s majonézou

Tradiční šunkový chlebíček je jedním ze symbolů českého Silvestra
profimedia
Michal Nosek

Jana Petráková, ve své malé pekárně a lahůdkách nedaleko Tábora, nachystala a před svátky prodala stovky vánoček, kila cukroví, nespočet domácích vek, a obložených chlebíčků.

Reklama

Janin záběr je, na prakticky rodinný podnik, skutečně široký a před Vánoci má hlavní sezónu. Proto si mezi svátky vůbec neodpočine a rovnou přechází na přípravu silvestrovských pochutin. Tedy zejména dalších chlebíčků, domácích tyčinek a jiného slaného pečiva. Králem Silvestra dle ní zůstává tradiční šunkový chlebíček s vejcem a okurkou. Ostatní druhy v počtu objednávek výrazně zaostávají.

Lidé na Táborsku jsou velmi konzervativní a na své silvestrovské tradice si nenechají sáhnout. U chlebíčků se neobejdou bez majonézy, bramborového salátu se salámem a uzenin. Novinky tak přijímají velmi odtažitě. Mezi mladšími ročníky se ale již netradiční požadavky objevují. Proto jsem nastudovala veganské recepty a peču například i špaldové veky,” popisuje Jana rozdílné chutě zákazníků

Kvalita v poptávce ustupuje 

I na jejím byznysu je v letošních objednávkách vidět, jak lidé šetří. Navíc jí inflace donutila mírně zdražit. „Naštěstí mám stálou klientelu, která zdražení chápe, ale tito lidé již neplýtvají a objednávky sestavují skromněji, než v minulých letech,“ vykresluje podnikatelka aktuální zákaznické chování. Nových zákazníků jí ale letos příliš nepřibylo.

Názor na současnou situaci má proto jasný: „Běžný český člověk se již naprosto soustředí na akční nabídky v supermarketech a na dražší a kvalitnější alternativy ani nepomyslí,” hudruje s tím, že lidé jsou líní hledat unikátní sortiment malých živnostníků a pak nadávají, že jsou v Česku nejhnusnější potraviny v Evropě. Přitom nechápou, že i v Německu, nebo Francii si zákazníci musí za domácí malovýrobu také připlatit. 

Moravský alkohol láká

Již z tohoto důvodu se letos před Silvestrem rozhodla rozšířit svou tradiční nabídku o šumivá vína a pálenky z Moravy. Tím se jí podařilo nalákat jinou skupinu zákazníků. „Je totiž velká část lidí, kteří mají přípravu chlebíčků jako silvestrovský rituál a objednat si je z výroby by je ani nenapadlo. Tak je má nabídka nechává lhostejnými. Když se rozkřiklo, že mám navíc unikátní moravský alkohol, tak přišli na nákupy chlapi a tržby špatné zatím nejsou. Ještě to navíc bude narůstat,“ říká o svém nejnovějším nápadu. 

Až po Novém roce opadne lavina zájmu, tak se již těší, že si s rodinou udělá, byť opožděnou, ale pravou vánoční pohodu a následně vyrazí na hory. „Doufám, že zima s příchodem nového roku nekončí, a ještě nějaký sníh napadne,“ přemítá při pohledu na sluncem prozářené jihočeské louky

Lukáš Klucký ve svém salonu

Obyčejný byznys: Nejraději dělám účes blondýnám, říká kadeřník

Babička i maminka byly kadeřnice, tak měl Lukáš s výběrem svého povolání jasno. Po kadeřnické škole a dvouleté praxi u maminky si začal budovat salon Hair trend v Praze. Bylo to komplikované, protože v té době ještě bydlel v Jablonci. Podle svých slov šetřil každou korunu, v kadeřictví přespával na zemi a ráno čekal na zlevněné bagety. 

Přečíst článek

Tomáš Vávra, houslař

Obyčejný byznys: Housle z Číny nejsou nástroj, ale spíš nábytek, říká mistr houslař

Na rohu Lublaňské ulice a náměstí I.P. Pavlova, které představuje jednu z nejrušnějších lokalit hlavního města, má houslařský ateliér Tomáš Vávra. Z ruchu velkoměsta se zde rázem přenesete do jiného století. Tomáš je totiž již čtvrtou generací houslařského rodu, který zde svůj ateliér provozuje od roku 1967 a od té doby se zde příliš nezměnilo, protože výroba a opravy houslí nepodléhá módním trendům a je velice konzervativní. Co se nástrojů i vybavení dílny týká, je stejné jako před stovkami let.

Přečíst článek

Zájem o tradiční foukané vánoční ozdoby roste, říká zakladatelka Koulieru

Obyčejný byznys: Zájem o tradiční foukané vánoční ozdoby roste, říká zakladatelka Koulieru

V Česku je mnoho zajímavých provozů, manufaktur, prodejen a trhů, servisů i samostatných živnostníků, které zákazníci milují a majitelé pro ně dělají maximum. Představujeme je na newstream.cz v novém seriálu Obyčejný byznys. Tentokrát se vydáme za Kateřinou Šrámkovou do sklářské manufaktury Koulier, která se připravuje na třetí předvánoční sezonu.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta

Pavel Maurer: Bez chlebíčků, čočky a ovocného salátu to prostě není Silvestr. Letos ale bude jiný

Přečíst článek

Gastronomická událost roku se blíží. Co všechno budete moci ochutnat na MAKRO CZECH GASTRO FESTU 2

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme