Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Středomořská gastronomie táhne. Kde najdeme současnou nejlepší restauraci světa?

Barcelonská restaurace Disfrutar získala prestižní ocenění nejlepší restaurace světa
ČTK
Jiří Frydlewicz
fry

Španělé vévodí evropské a světové gastronomii. Hned šest tamních podniků zaujalo profesionální gurmány natolik, aby se posunuly na vysoké příčky prestižního žebříčku The World's 50 Best Restaurants, který každoročně oceňuje ty nejlepší restaurace. Ta nejlepší je v Barceloně. Žádný z tuzemských podniků se v žebříčku neobjevil.

Svět zná svou novou nejlepší restauraci. V čele žebříčku The World's 50 Best Restaurants se pro letošní rok umístila barcelonská restaurace Disfrutar, která sesadila loňského krále - restauraci Central v peruánské metropoli Limě. V novém žebříčku berou Španělé i stříbrnou pozici, kterou obsadila restaurace Asador Etxebarri, sídlící ve městečku Atxondo.

Španělská gastronomie si evidentně nevede vůbec špatně. V padesátce nejlepších gastronomických podniků má hned šestici zástupců, přičemž hned tři z nich se umístily v první desítce. Kromě vítězné restaurace Disfrutar a „stříbrné“ Asador Etxebarri, bere nepopulární „bramborovou“ medaili také madridský podnik Diverxo.

Vládcem letošního prestižního žebříčku je však již zmíněný Disfrutar, který provozují šéfkuchaři Oriol Castro, Eduard Xatruch a Mateu Casanas. Ten svým hostům nabízí dle CNN jen ty nejexkluzivnější pokrmy - koblihu plněnou kaviárem nebo holuba se špagatami z mořských ras s mandlemi a hroznovým vínem. Návštěva restaurace ovšem není pro každého. Vybrané gurmánské menu, ať už klasické či sezónní, vyjde na 290 eur, tedy v přepočtu více než sedm tisíc korun

FOTOGALERIE: Podívejte se do nejlepší restaurace na světě

Na druhém místě se umístil podnik Asador Etxebarri z Atxonda, který se nachází nedaleko španělského přístavního města Bilbao. Podnik, který vede šéfkuchař Victorio Arguinzoniz, je proslulý grilovanými pokrmy. Tamní specialitou je například grilovaná červená kreveta Palamós. Tedy to nejlepší, co může poskytnout španělské pobřeží Costa Brava. 

Seznam je sestaven na základě hlasování 1 080 mezinárodních odborníků na restaurační průmysl, včetně novinářů a šéfkuchařů z 27 regionů po celém světě.

Restaurace mohou vyhrát hlavní cenu pouze jednou, poté jsou zařazeny do samostatné elitní skupiny „Best of the Best“.

Mezi její členy například patří restaurace Geranium a Noma v Kodani, stejně jako newyorský podnik Eleven Madison Park, restaurace The Fat Duck u Londýna, restaurace Osteria Francescana v italské Modeně a podnik Mirazur ve francouzském Mentonu. Loňský vítěz, restaurace Central z peruánské Limy, se k nim nyní připojuje.

Obývací část s výhledem na Špilberk

OBRAZEM: Vyzkoušeli jsme nejdražší hotelový pokoj v Brně. Stojí za tu cenu?

V brněnském hotelu Courtyard ze skupiny Marriott se nachází nejpůsobivější pokoj v celém městě. A pravděpodobně také nejdražší.

Přečíst článek

Steak ze svíčkové

Skvělé jídlo i pití. Restaurace Seasons sází na cenově dostupný fine dining

Sezona brunchů pomalu spěje do své letní přestávky a přichází čas zjistit, co pražské hotelové restaurace nabízejí mimo víkendové pozdní obědy. Volba tento víkend padla na nedávno otevřenou restauraci Seasons v hotelu Hilton Prague.

Přečíst článek

Podmanivý ostrov São Miguel. Místo, ze kterého se nikomu nechce pryč

REPORTÁŽ: Podmanivý ostrov São Miguel. Místo, ze kterého se nikomu nechce pryč

Je to poklad uprostřed Atlantiku. A to jak pro námořníky, tak i pro zasněné cestovatele. Řeč je o Azorských ostrovech, které jsou na polovině cesty mezi Evropou a Amerikou. V souostroví jich je devět obydlených a každý z nich oplývá jinak podmanivou krajinou s celoročně příznivým klimatem. V první reportáži si představíme kouzlo toho největšího z nich – zeleného ostrova São Miguel.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Asador Etxebarri – Axpe, Španělsko: Grilování povýšené na umění. Skrytý na baskickém venkově patří Etxebarri k nejlepším restauracím světa (v současnosti 2. v seznamu World’s 50 Best). Servíruje příběh ohně, dřeva a dokonalé jednoduchosti na každém talíři.

Michelinky, ale i venkovské hospůdky. Které restaurace vyhledávají nejbohatší Češi?

Přečíst článek
Maroš Jambor

Kvalita pražské gastronomie se hodně proměnila. Strávníci jsou náročnější, říká šéf vyhlášené Zlaté Prahy

Přečíst článek
Wagyu striploin steak

REPORTÁŽ: Nejlepší Wagyu steak v Dubaji nabízí restaurant Attiko. A za lidovku

Přečíst článek
Doporučujeme