Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

filmový průmysl - informace o tématu

Proč nebyly tvůrkyně filmu Barbie nominovány na Oskary? A co to vypovídá o filmovém byznysu

Mnohé šokovala skutečnost, že americká filmová akademie při nominacích na Oscara neocenila práci Grety Gerwigové a Margot Robbieové - co za tím ale skutečně stojí? To, že je film založen na panence, Barbie na Oscarech opravdu uškodilo. Přestože byl snímek nominován na nejlepší film, Gerwigová byla vynechána jako režisérka a Robbieová v kategorii nejlepší herečka, což vyvolalo na internetu i u jejich kolegů vlnu pobouření. Agentura AP označila vynechání Gerwigové za „jeden z největších šoků poslední doby“, napsal server BBC News.

Přečíst článek
Snímek Barbie se zapsal do historie. Režisérka je první ženou, jejíž film vydělal miliardu

Snímek Barbie se zapsal do historie. Režisérka je první ženou, jejíž film vydělal miliardu

Přečíst článek

Ochromený Hollywood. Požadujeme úctu, vzkazuje studiím 160 tisíc stávkujících herců

Přečíst článek
Konec legrace. Walt Disney zruší tisíce pracovních míst, firma chystá obří změny. Na snímku šéf firmy Bob Iger a tradiční maskot zábavního kolosu.

Konec legrace. Walt Disney zruší tisíce pracovních míst, firma chystá obří změny

Americká mediální a filmová společnost Walt Disney zruší 7000 pracovních míst na celém světě ve snaze ušetřit 5,5 miliardy dolarů (122 miliard korun) a přivést k zisku svoji streamovací divizi. Ve středu o tom informoval šéf firmy Bob Iger.

Přečíst článek
Italská filmová ikona Gina Lollobrigida zemřela, bylo jí 95 let.

Zemřela herečka Gina Lollobrigida, sexsymbol 50. a 60. let

Ve věku 95 let zemřela italská herečka Gina Lollobrigida, patřila k nejznámějším tvářím italské poválečné kinematografie a k sexsymbolům 50. a 60. let 20. století. Kromě filmu se věnovala také fotografii, charitě a modelingu, ale i politice.

Přečíst článek
Avatar 2
video

Lístky na premiéru Avatara mizí. Ceny v pražských kinech začínají na rekordních třech stovkách

Očekávané pokračování megahitu z roku 2009 se do kin dostane již za necelé dva týdny. Vstupenky do kin se prodávají již od pondělí. Zájemci však sáhnou do kapsy pořádně hluboko. V závislosti na typu kina totiž za druhého Avatara zaplatí od tří set korun výš.

Přečíst článek
Snímek z filmu Avatar (2009)

Avatar po třinácti letech stále láká, podruhé ovládl tržby tuzemských kin

Obnovený Avatar z roku 2009 režiséra Jamese Camerona vystřídal v čele víkendové návštěvnosti kin historický snímek Jan Žižka od režiséra Petra Jákla. Na Avatar, dobrodružný sci-fi příběh ze vzdálené planety Pandora, dorazilo uplynulý víkend téměř 10 tisíc návštěvníků. O filmy Jan Žižka, Úsměv a Spolu byl sice větší divácký zájem, ale o pořadí rozhodují tržby, které měl Avatar nejvyšší. Vyplývá to z údajů na webu Unie filmových distributorů (UFD).

Přečíst článek
Kevin Costner v seriálu Yellowstone

Kdo bere v americké televizi nejvíc? Kevin Costner a Mahershala Ali

Pryč jsou doby, kdy filmové hvězdy pobíraly obří honoráře ve výši desítek milionů dolarů. V současnosti sice podobné mzdy nejsou neobvyklé, ale většinou se pojí s producentskou rolí. A tak se stále častěji děje, že více berou seriálové hvězdy. Ty nejlepší si přijdou i na milion dolarů (asi 24 milionů korun) za epizodu. A pak tu jsou oscaroví herci Kevin Costner a Mahershala Ali, kteří podle magazínu Variety berou ještě víc.

Přečíst článek
Goeffrey Rush, Boleslav Bolek Polívka, Benicio del Toro

Z Varů si Nadějné léto odnese přes půl milionu. S prázdnou neodejde ani Polívka

Velkou cenu v Hlavní soutěži karlovarského filmového festivalu dostal kanadsko-íránský film Nadějné léto režisérky Sadaf Forúghíové. Za sociální drama o chlapci, který se za pomoci nového trenéra připravuje na důležitý plavecký závod, převzala Křišťálový glóbus z rukou prezidenta festivalu Jiřího Bartošky. Gratuloval jí také další čerstvý držitel Křišťálového glóbu, australský herec Geoffrey Rush.

Přečíst článek
Hollywood (ilustrační foto)

Hollywood se spojil s Asií v boji proti filmovým pirátům. Ve hře jsou desítky miliard dolarů

Nelegální kopírování a streamování filmů a hudby během pandemie covidu ve světě vzrostlo, a tak pověstný Hollywood vyráží do dalšího boje s nimi. K protipirátské americké asociaci se nyní připojili i dva významní asijští hráči – hongkongská streamovací služba Viu a přední thajský poskytovatel placené televize True Visions. Ve hře je až 71 miliard dolarů (asi 1,66 bilionu korun), o které producenti hollywoodských trháků ročně přicházejí, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Netflix, ilustrační foto

Netflix propustí další stovky lidí, jedná o spolupráci s Googlem

Největší světová streamovací platforma Netflix se poprvé za dekádu potýká se závažnou ztrátou předplatitelů. Firma minulý měsíc oznámila propuštění 150 zaměstnanců, teď odejde dalších 300. Za pokles zájmu o streamovací služby může hlavně rostoucí konkurence a odeznívání pandemie covidu, která lidem opět otevřela i jiné možnosti trávení volného času. Mnozí spotřebitelé také kvůli vysoké inflaci ve světě na zábavě šetří, uvedl server CNN.

Přečíst článek
Martin Scorsese, režisér

Filmová klasika online a zdarma. Nadace režiséra Martina Scorseseho spustí streamované kino

Film Foundation, nezisková organizace založená Martinem Scorsesem věnující se uchovávání a restaurování filmů, spouští virtuální kino pro bezplatné streamování klasických filmů. Odstartuje na Den vítězství 9. května snímkem Cesta k cíli (I Know Where I'm Going!) natočeným právě v roce 1945. Každý uvedený film doprovodí úvodní slovo a rozhovory s umělci o významu daného filmu, uvedla agentura Bloomberg.

Přečíst článek
Snímek Síla psa režisérky Jane Campionové s Benedictem Cumberbatchem v hlavní roli má v roce 2022 nejvíce nominací na Oscara, celkem dvanáct.

Stanislav Šulc: Oscary čeká historický ročník. Vyhraje Apple, Netflix nebo Japonci?

V noci na pondělí se opět rozdají ceny americké filmové akademie. Letošní ročník bude historický, a to hned z několika důvodů. Naštěstí mezi nimi není válka, která do ceremoniálu nepromluví na rozdíl od pandemie, která poslední dva ročníky dost poškodila. V hlavní roli však bude streaming.

Přečíst článek
Reklama

News box

Do Egypta uteklo z Pásma Gazy od loňského 7. října, kdy tam vypukla válka Izraele s hnutím Hamás, 80 tisíc až 1️⃣0️⃣0️⃣ tisíc Palestinců. Agentuře AFP to dnes řekl palestinský velvyslanec v Káhiře Dijáb Allúh. Egypt odmítá přijmout větší počet palestinských uprchlíků z Gazy, což znovu zopakoval jeho prezident Abdal Fattáh Sísí, který to zdůvodnil národní bezpečností, ale také obavami, že větší vysídlení z Pásma Gazy by ohrozilo dvoustátní řešení izraelsko-palestinského konfliktu.
Evropský výrobce letadel Airbus v prvním čtvrtletí zvýšil tržby meziročně o devět procent na 12,83 miliardy eur (zhruba 3️⃣2️⃣3️⃣ miliard korun). Jeho provozní zisk bez zahrnutí mimořádných položek však klesl o 25 procent na 577 milionů eur (zhruba 14,5 miliardy korun). Výrazně tak zaostal za očekáváním analytiků, kteří jej odhadovali na 789 milionů eur, napsala agentura Reuters.
Ukrajinský ministr zemědělství Mykola Solskyj podezřelý z machinací se státními pozemky předal ukrajinskému parlamentu rezignační 📜 dopis. Podle serveru RBK-Ukrajina to oznámil předseda parlamentu Ruslan Stefančuk.
Ruské ministerstvo zahraničí dnes oznámilo vyhoštění 2️⃣ lotyšských diplomatů. Jde podle něj o reciproční krok za dřívější vykázání dvou pracovníků ruské ambasády z pobaltské země. Ruská státní agentura TASS dříve v souvislosti s dnešním předvoláním lotyšské chargé d'affaires na ministerstvo uvedla, že Riga na konci března prohlásila za personu non grata jednoho ruského diplomata.
Litva hodlá pomáhat ukrajinským úřadům s ➡️ navracením ukrajinských mužů v branném věku, oznámil dnes podle serveru Delfi litevský ministr obrany Laurynas Kasčiúnas. Ve středu s podobným prohlášením přišlo Polsko.
Koruna dnes 📈 posílila k oběma hlavním světovým měnám. Vůči euru zpevnila od středečního podvečera o devět haléřů na 25,17 koruny za euro. K dolaru si polepšila o 13 haléřů na 23,50 koruny za dolar. Vyplývá to z údajů serveru Patria Online kolem dnešních 17:00.
Newyorský odvolací soud dnes zrušil odsouzení někdejšího hollywoodského producenta 👨 Harveyho Weinsteina za sexuální delikty a nařídil zahájení nového procesu. Informuje o tom zpravodajský web televize CNN. Verdikt, který byl zrušen, mu v roce 2020 uložil trest 23 let vězení. 
Růst americké ekonomiky v prvním čtvrtletí výrazně zvolnil a v přepočtu na celý rok činil 1️⃣,6️⃣ procenta. Ve svém odhadu to dnes uvedlo americké ministerstvo obchodu. Ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku činil ročně přepočtený růst hrubého domácího produktu (HDP) Spojených států 3,4 procenta.
Energetický a průmyslový holding (EPH) podnikatele Daniela Křetínského v loňském roce snížil svůj provozní zisk (EBITDA) na 3️⃣,6️⃣ miliardy eur (zhruba 90,7 miliardy korun). Meziročně jde o pokles o 17 procent. Do hospodaření se promítl pokles cen energií na trhu. Kompletní energetická divize Křetínského skupiny EP Corporate Group (EPCG) pak zaznamenal provozní zisk 7,3 miliardy eur (skoro 184 miliard korun).
Případné zdražení 🍇 ovoce a zeleniny závisí podle prezidenta Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR Tomáše Prouzy také na tom, jak dopadne úroda v dalších evropských zemích. Výkyvy počasí budou ale podle něj v budoucnu nejspíš čím dál častější, a je tak potřeba hledat cesty, jak jim české zemědělství přizpůsobit, řekl.
Reklama
Reklama
Doporučujeme