Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

USA a Británie zahájily odvetu za útoky na lodě v Rudém moři

USA a Británie zahájily odvetu za útoky na lodě v Rudém moři
Profimedia
 ČTK

Spojené státy a Británie v noci ze čtvrtku na pátek s podporou několika dalších zemí udeřily ze vzduchu a z moře proti vojenským pozicím húsíjských povstalců na území Jemenu. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na své zdroje, útoky poté potvrdili americký prezident Joe Biden a britský premiér Rishi Sunak. Výbuchy se podle svědků Reuters ozvaly i v hlavním městě Saná a na mnoha dalších místech země.

Reklama

Reuters připomíná, že jde o první údery vedené proti šíitským povstalcům podporovaným Íránem přímo na území Jemenu od loňského listopadu, kdy Húsíové začali napadat námořní přepravu na klíčové obchodní trase v Rudém moři, podle nich na podporu palestinského hnutí Hamás v boji proti Izraeli. Podotýká také, že se jedná o dramatické rozšíření současného konfliktu z Pásma Gazy na další oblast Blízkého východu.

Varování

Podle jednoho z amerických představitelů, kteří si přáli zůstat v anonymitě, byly údery vedeny z letadel, lodí a ponorek. Mířily na více než desítku míst na území Jemenu s cílem oslabit vojenské schopnosti Húsíů a neměly pouze symbolický charakter.

Húsíové podle jiného z amerických představitelů dosud nesáhli k odvetě a americké a britské námořnictvo v Rudém moři je dobře připraveno se případně bránit. Po provedených úderech nicméně není v plánu situaci v oblasti dále eskalovat, dodal.

Tesla Model X

Tesla na dva týdny zastaví výrobu v berlínské továrně. Chybějí jí díly

Berlínská továrna americké automobilky Tesla od 29. ledna na dva týdny zastaví většinu výroby, chybí jí díly. Podle agentury DPA o tom ve čtvrtek večer informoval americký výrobce elektromobilů. Důvodem odstávky je narušení dodavatelských řetězců kvůli útokům jemenských povstalců podporovaných Íránem v Rudém moři.

Přečíst článek

Vůdce Húsíů ve čtvrtek ovšem prohlásil, že jakýkoli americký úder na jeho hnutí nezůstane bez odpovědi.

Představitel Húsíů Abdal Kádir Mortada bezprostředně po dnešních útocích na síti X oznámil, že řada míst v Jemenu včetně hlavního města Saná a pobřežní provincie Hudajdá se v časných pátečních hodinách stala terčem „americko-sionisticko-britské agrese“. Povstalci provozovaná televize Al-Masírá poté na svém telegramovém účtu specifikovala, že údery byly vedeny mimo jiné na leteckou základnu poblíž mezinárodního letiště u hlavního města, na tábor u města Saada, lokality v blízkosti letiště v přístavním městě Hudajdá, na mezinárodní letiště v provincii Táizz a na pobřežní okres Abs.

Húsíové, kteří se během občanské války zmocnili velké části Jemenu na západě země, tvrdí, že hodlají útočit na lodě napojené na Izrael nebo směřující do izraelských přístavů. Mnohé z napadených plavidel však žádné vazby na Izrael neměly.

Americká armáda ve čtvrtek uvedla, že Húsíové vypálili další protilodní balistickou střelu na mezinárodní námořní trasy v Adenském zálivu. Šlo již o sedmadvacátý útok těchto povstalců od 19. listopadu.

Eva Zamrazilová: Měnovou politiku v ideálním případě na každém zasedání uvolníme

Euro není možné protlačit nějakou těsnou většinou v parlamentu s tím, že se poté zněmí politické poměry v zemi, říká Eva Zamrazilová, viceguvernérka ČNB k tématu přijetí eura, které nově otevřel prezident Petr Pavel při svém novoročním projevu. Důležité podle Zamrazilové je, aby proběhla celospolečenská debata. „Nemělo by to být přes závit populace.“ Téma by se podle ní mělo dostat mezi obyvatele se všemi plusy a mínusy, se všemi souvislostmi. A jak se budou vyvíjet úrokové sazby, které mimo jiné ovlivňují ceny hypoték? Měly by dál rychle klesat. „V ideálním případě na každém zasedání měnovou politiku uvolníme,“ říká Zamrazilová.

Přečíst článek

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme