Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Kdo bude osobností roku časopisu Time? Lídry světových velmocí může porazit Barbie

Osobností roku časopisu Time mohou být stávkující scénáristé,král Karel i Barbie
ČTK
 ČTK

Nominace na letošní osobnost roku amerického časopisu Time jsou velmi rozmanité, od světových státníků, přes hollywoodské scénáristy a americké prokurátory až po postavičku Barbie, která se letos dostala i na plátna kin. Časopis Time zveřejnil seznam devíti finalistů, osobnost roku vyhlásí ve středu.

Reklama

Mezi finalisty se již podruhé probojoval čínský prezident Si Ťin-pching, který během třetího mandátu upevnil svou pozici jednoho z nejmocnějších moderních vůdců Číny, píše Time. Na seznamu je i ruský prezident Vladimir Putin, který již druhý rok vede válku proti Ukrajině a jeho moc se zachvěla jen během tažení žoldnéřské Wagnerovy skupiny Moskvu, které ale záhy skončilo a Putina ve finále jen posílilo, uvádí časopis.

Britský král Karel III. se po desetiletích v pozici korunního prince ujal role panovníka a vysloužil si též místo mezi nominanty. Jeho matka, zesnulá královna Alžběta II., se stala osobností roku Time v roce 1952, když usedla na britský trůn.

Karel Pučelík: Je to etické? Karel III. profituje z majetku nebožtíků bez dědiců

Když někdo zemře bez dědice, nastoupí citlivá otázka, co bude s jeho majetkem. Obvykle ho získá stát, ale třeba v anglickém Manchesteru nebo Liverpoolu s nadsázkou pomůže králi zaplatit výměnu kotle nebo nová okna. Může za to stovky let stará praxe.

Přečíst článek

Skupinové nominace si letos vysloužili hollywoodští scénáristé a herci, kteří svou stávkou a dosud nevídanou jednotou ochromili zábavní průmysl. Druhou skupinou jsou neohrožení američtí prokurátoři, kteří u soudů ve čtyřech různých případech stojí proti bývalému americkému prezidentu Donaldu Trumpovi.

Time zvažuje i ocenění šéfa americké centrální banky (Fed) Jeroma Powella za „klíčovou úlohu ve zvládnutí inflace v USA“. Přední stránky novin letos plnilo odvolání a opětovný návrat Sama Altmana na pozici šéfa společnosti Open AI, která stojí za přelomovým nástrojem ChatGPT. Za to si vysloužil místo na shortlistu Time.

Zemřel někdejší americký ministr zahraničí Henry Kissinger

Ve sto letech zemřel Henry Kissinger, slavný diplomat a držitel Nobelovy ceny

Zemřel někdejší americký ministr zahraničí a bezpečnostní poradce dvojice amerických prezidentů Henry Kissinger. Bylo mu 100 let. Známý diplomat a držitel Nobelovy ceny za mír skonal ve středu ve svém domě v Connecticutu na severovýchodě Spojených států. Informuje o tom agentura Reuters s odvoláním na prohlášení společnosti Kissinger Associates.

Přečíst článek

Mezi devíti finalisty jsou dvě ženy: zpěvačka Taylor Swiftová, která letos slavila úspěchy s filmem o své koncertní šňůře, a Barbie, která letos sklízela nečekané úspěchy ve své filmové podobě.

Časopis Time, založený před 100 lety, každoročně vyhlašuje několik anket a žebříčků a osobnost roku je nejvýznamnější z nich. Časopis zdůrazňuje, že nejde o „ocenění“, nýbrž o pouhý výběr osoby, která „nejvíce ovlivnila mediální zprávy a naše životy, ať už v dobrém, či ve zlém“. V minulých letech ocenění získali zakladatel sociální sítě Facebook Mark Zuckerberg, papež Jan Pavel II., zpěvák U2 Bono, klimatická aktivistka Greta Thunbergová, americký prezident Joe Biden, podnikatel a miliardář Elon Musk a v loňském roce se osobností roku stal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj.

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

zámek Balmoral

Karel III. otvírá královská sídla. V létě zpřístupní části Balmoralu i Buckinghamského paláce

Přečíst článek
Britský král Karel III.

Král Karel III. má rakovinu, oznámil Buckinghamský palác. Panovník odkládá veřejné akce

Přečíst článek
Taylor Swift na koncertě své Eras Tour 2. června v Chicagu.

Osobností roku je zpěvačka Taylor Swift. Časopis Time ji označil za „zdroj světla“ v těžké době

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme