Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stranger Things jako záchrana Netflixu? Seriál má stále úspěch, rozhodne konec čtvrté řady

Snímek ze seriálu Netflixu Stranger Things, IV. série
Netflix
Stanislav Šulc

Očekávaná čtvrtá série kultovního seriálu Stranger Things se na Netflixu objeví na dvě části. Prvních sedm epizod se krátce po květnové premiéře okamžitě zařadilo mezi nejúspěšnější seriály Netflixu všech dob. Rozuzlení čtvrté řady jde na obrazovky a monitory v pátek 1. července. Netflix nyní prožívá zásadní období, protože ztrácí předplatitele. Stranger Things se mohou stát důležitým zachráncem, píše v analýze Stanislav Šulc.

Reklama

Stranger Things jsou stále v kurzu. Napínavý seriál na pomezí dětského dobrodružství, sci-fi a horroru se již počtvrté snaží oslovit diváky. A opět se mu to daří. Videotéka Netflix s unikátním distribučním modelem přináší také nové způsoby měření úspěšnosti vlastních seriálů a sleduje, kolik hodin diváci s daným seriálem strávili během premiérového týdne. 

Podívejte se na oficiální trailer k druhé polovině čtvrté řady seriálu Netflixu Stranger Things:

zdroj: YouTube, oficiální trailer Netflixu

Prvních sedm epizod čtvrté série, které se najednou objevily na platformě Netflix na konci května, během prvního týdne vygenerovaly 287 milionů hodin, což je pro Netflix rekord a nejspíš jde i o rekord světový, protože ostatní mediatéky distribuují své seriály jiným způsobem. 

Netflix, HBO Go, hulu, streaming

Další problém Netflixu. V boji o diváky jej dotahuje Disney

Netflix i přes první pokles diváků ve své historii nadále drží první příčku mezi streamovacími službami. Služby Disney+ a Hulu vlastněné Waltem Disneym však rostou výrazným tempem, ukázaly výsledky jednotlivých provozovatelů globálních streamovacích služeb.

Přečíst článek

Netflix to však také stálo hodně peněz. Podle Wall Street Journalu činil celkový rozpočet devítidílné čtvrté řady seriálu 270 milionů dolarů, což představuje 30 milionů dolarů na epizodu. Pro srovnání: jedna epizoda velkolepé finální sezony Hry o trůny měla rozpočet 15 milionů dolarů, tedy polovinu. 

Netflix hraje o diváky 

Ale není se čemu divit. Netflix se musí hodně snažit, protože podle posledních zveřejněných hospodářských výsledků letos na jaře za první kvartál přišel o 200 tisíc diváků. Sice jich stále má hodně přes 200 milionů, ale jedná se o první pokles počtu předplatitelů v historii Netflixu jako online videotéky. 

Netflix, HBO Go, hulu, streaming

Švýcaři seberou Netflixu i Disneymu část zisku. Lex Netflix si odhlasovali v referendu

Velké streamovací společnosti budou povinně posílat 4 procenta zisku od švýcarských diváků na místní původní tvorbu. Země Evropské unie mohou podobnou dotaci využívat také díky nové směrnici o audiovizi, zatím se tak ale neděje.

Přečíst článek

Netflix tak potřeboval, aby se Stranger Things Season 4 u diváků chytila. Při ohlašování výsledků totiž spoluzakladatel a co-CEO Netflixu Reed Hastings přiznal, že kvůli rušení služby v Rusku během druhého kvartálu Netflix nejspíš přijde o další až dva miliony předplatitelů. Pokud finální číslo bude menší, půjde o dobrý signál pro investory. Od té doby totiž akcie Netflixu výrazně propadají a jsou na necelých 30 procentech oproti rekordním hodnotám. Firma se také rozhodla šetřit a ruší některé projekty.

Konkurence: Disney i HBO 

Kromě války na Ukrajině a sankcím vůči Rusku Netflix má ještě druhý problém: výrazně posilující konkurenci. Když v roce 2011 Netflix ohlašoval osamostatnění své online videotéky, byl jediný na trhu, svým know-how značně předbíhal myšlení konkurence, která mu navíc za dobrých podmínek poskytovala své filmy a seriály, které Netflix prodával svým zákazníkům. 

Kanye West

Génius, nebo šílenec? Kanye West je hvězdou Netflixu a nabízí revoluční přehrávač hudby

Jen málo lidí pomohlo proměnit hudební branži jako Kanye West. Kdysi hitmaker pro slavnější kolegy se v polovině nultých let rozhodl sám vyjít s kůží na trh a od té doby vydal desítku alb, které zbořily hitparády, dostaly se mezi nejlepší nahrávky všech dob. A sám West se stal globální celebritou, prodal přes 160 milionů desek a vydělal miliardy dolarů. Překvapivě nikoli hudbou, ale teniskami.

Přečíst článek

Jen letos však ve velké části světa začaly nově fungovat hned dvě výrazné videotéky, navíc spuštěné velkými filmovými a televizními studii – HBO Max (Warner Bros., DC Comics, Warner Television, HBO…) a Disney+ (Walt Disney, Marvel Studios, Lucasfilm včetně Hvězdných válek). Zejména Disneymu se výrazně daří lákat hodně nových předplatitelů a stává se hlavním konkurentem Netflixu. 

Povede se čtvrté sezoně Stranger Things tento útok zastavit, nebo alespoň zpomalit odliv předplatitelů Netflixu? To ukážou hospodářské výsledky za druhé čtvrtletí, které se dozvíme o prázdninách, kdy již budou dostupné i finální dvě epizody seriálu. 

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Reklama
Reklama
Doporučujeme