Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Aukce století. V Sotheby’s nabídnou umění za 13 miliard kvůli rozvodu majitelů

Sbírka The Macklowe Collection.
Sotheby's

Jedna z největších sbírek umění The Macklowe Collection je na prodej. Pětašedesát děl nabídne newyorská aukční síň Sotheby’s ve dvou aukcích 15. listopadu a v květnu příštího roku. Vynést by měla asi 600 milionů dolarů (13 miliard korun).

Reklama

Kolekce bývalých manželů Harryho a Lindy Mackloweových obsahuje například díla Pabla Picassa, Marka Rothka, Alberta Giacomettiho, Jeffa Koonse či Andyho Warhola. Podle aukční síně Sotheby's bude její prodej obrovskou událostí a přiláká zájemce z celého světa.

Sbírka vznikala šest desetiletí a prodává se na soudní příkaz, protože její majitelé se nedokázali v rozvodovém řízení domluvit na jejím rozdělení. Linda Mackloweová požádala o rozvod před pěti lety, když zjistila, že její manžel, developer Harry Macklowe, má mimomanželský vztah. Podnikatel se pak ve svých 82 letech v roce 2019 znovu oženil.

Celkem 65 uměleckých děl rozdělila aukční síň na dvě části, první dražbu uspořádá v listopadu a další pak v květnu příštího roku.

Aukce, která přepíše historii

"Tato sbírka se vytvořila díky nepřekonatelnému vkusu během několika desetiletí. Není pochyb o tom, že její prodej zaujme přední sběratele z celého světa a přepíše historii jako klíčový okamžik na trhu s uměním," uvedl Charles Stewart ze Sotheby's.

Deník The New York Times připomněl, že trh s uměním po koronavirové krizi nutně potřebuje povzbuzení. V aukcích se totiž v roce 2020 prodala díla za 17,6 miliardy dolarů, což byl oproti roku 2019 pokles o třetinu a nejhorší výsledek za poslední dekádu.

Velkými magnety pro kupce bude podle znalců například socha Alberta Giacomettiho z roku 1964 nebo obraz Marka Rothka z roku 1951, které mají shodně odhadovanou cenu 70 milionů dolarů (1,5 miliardy korun). Za cenu mezi 40 a 60 miliony dolarů by se pak mohla prodat díla Andyho Warhola a Cy Twomblyho.

Více o investicích do umění můžete číst zde.

peníze, ilustrační foto

Tereza Zavadilová: Jen žádné blbosti kvůli inflaci, prosím

O inflaci se baví lidi v hospodě, v tramvaji a v čekárně u doktora. Možná víc než o covidu. Články o inflaci trendují na sociálních sítích. Bankéři vyprávějí historky o lidech, co čekají inflaci jako v Německu po první světové válce. Jenže, co je horší než inflace? Samozřejmě strach z ní. 

Přečíst článek

Šneci po burgundsku v Tuctu

V Míšeňské na Malé Straně to stále žije. Nově tam připravují šneky

Do Míšeňské nedaleko Karlova mostu netáhne jen barokní architektura, do turisticky atraktivní ulice míří i milovníci dobrého piva. Už od srpna si tam přijdou na své i ti, kteří dávají přednost vínu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Obraz rakouského malíře Gustava Klimta Dáma s vějířem se stal nejdražším obrazem prodaným v evropské aukci, nový majitel za něj zaplatí 85,3 milionu liber (2,35 miliardy Kč). Portrét z roku 1918 byl hlavním lákadlem dnešní dražby aukční síně Sotheby's, která ho nabídla s vyvolávací cenou 58 milionů liber. Po dramatickém souboji zájemců ale dosáhl kladívkové ceny 74 milionů liber. Do konečné ceny se promítla ještě aukční přirážka.

Klimtův obraz Dáma s vějířem překonal evropský aukční rekord. Nejen v malbě, ale v umění vůbec

Přečíst článek
Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. V aukci Sotheby´s by mohl vynést až 120 milionů dolarů (asi 2,7 miliardy korun).

Vrcholem podzimní aukční sezóny bude Picassův obraz Žena s hodinkami. Za téměř tři miliardy

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme