Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

V Míšeňské na Malé Straně to stále žije. Nově tam připravují šneky

Šneci po burgundsku v Tuctu
Se svolením Tucet
Petra Nehasilová

Do Míšeňské nedaleko Karlova mostu netáhne jen barokní architektura, do turisticky atraktivní ulice míří i milovníci dobrého piva. Už od srpna si tam přijdou na své i ti, kteří dávají přednost vínu.

V Míšeňské ulici na Malé Straně se v červnu otevřel nový podnik s názvem Tucet. „Jmenuje se podle jednoho pařížského bistra, kam jsem chodil na ústřice,“ vysvětluje majitel a mimo jiné i známý český válečný reportér Radan Šprongl.

S myšlenkou založit si bistro si pohrával už deset let. A protože je rodilý „malostraňák”, už jeho pradědeček provozoval v nedaleké Mostecké ulici řeznictví a do vedlejšího Lokálu Bílá Kuželka chodí na pivo, padla jeho volba logicky právě na tuto lokalitu. 

Chtěl také rozšířit škálu podniků. „Míšeňská ulice je krásná se vším všudy. Na pivo se chodí do Kuželky, a když se zavřel Vinograf, bohužel, byl bych rád, kdyby tu zůstal, chtěl jsem prostě lidem nabídnout i dobré víno,“ vysvětluje Šprongl. 

Základem jejich menu jsou ústřice a slávky. „Dovážíme je dvakrát týdně čerstvé. Jezdíme si pro ně do Berlína,“ dodává nadšeně začínající podnikatel v gastrobyznyse. Denní nabídku má Šprongl v plánu do budoucna rozšiřovat třeba o kvalitní sýry nebo grilovaná masa. „V gastronomii jsem nováčkem, podobné to ale bylo i s počátky mojí novinářské kariéry,“ usmívá se.

Postupem času hodlá rozšiřovat i svůj tým, ještě v červnu se tam o hosty ve zkušebním provozu, starali tři. Rodinná a přátelská atmosféra je v Tuctu proto byla cítit téměř na každém kroku.

Přízemí Domu u Beránka, tak se památkově chráněný barokní dům jmenuje, už v minulosti fungovalo jako gastroprovoz. To pomohlo snížit vstupní investice. K některým úpravám i stavebním zásahům přesto došlo. Majitel zrekonstruoval dřevěnou palubu na dvorku, okno do ulice je nově otevírací a přibyly i vnější okenní parapety

Prostor v atraktivní lokalitě se uvolnil zřejmě i díky pandemii. „Byla to souhra náhod a možná i díky pandemii jsem si mohl pronajmout prostor, kam se ‚normální’ člověk v minulosti nedostal,“ uzavírá Šprongl.

„Nápad vzešel od kamarádů architektů, kteří mi radili. Páry na rande prý vyhledávají místa, kde mohou sedět vedle sebe a naše nové parapety jsou k tomu jako stvořené,“ usmívá se Šprongl. Začínal se zařízením, které měl v pronájmu od předchozích majitelů a nájmem zaplaceným do října. 

Ústřice na mnoho různých způsobů tam připravují nadále, a kromě Berlína je pro své zakazníky vozí i z Francie. 

Antonio Sandev velí kuchyni.

Poznávejte chutě světa: Tentokrát se vydejte za Středomořím do centra Prahy

Denně čerstvá ryba, pljeskavica nebo burek. Kousek Balkánu můžete ochutnat v Bistru Antonia Sandeva na Skořepce. Navíc za velmi příjemné ceny.

Přečíst článek

Pizza Nuova.

Pražská Pizza Nuova je v padesátce nejlepších pizzerií v Evropě

Internetový gastronomický průvodce 50 Top Pizza zveřejnil žebříček nejlepších pizzerií mimo Itálii. Do výběru se dostala i pražská Pizza Nuova patřící do sítě Ambiente.

Přečíst článek

PODZIMNÍ NEWSTREAM CLUB PRÁVĚ VYCHÁZÍ

Hlavním tématem podzimního čísla magazínu Newstream Club je Sázka na Česko. Česko je totiž země s ohromným potenciálem. To je jedna ze spojovacích myšlenek vlivných českých podnikatelů. A ten potenciál je zejména v lidech. Jak ale tento potenciál vzít a přetočit jej ve skutečnou hodnotu, na které lze následně stavět růst? Právě o těchto otázkách jsme mluvili s několika výraznými figurami českého, slovenského, ale i světového byznysu.

Velmi aktivní, a přitom neotřelý způsob ukazuje galeristka Olga Trčková, která v centru Prahy vybudovala úspěšnou komerční galerii DSC Gallery. O tom, jak může Česko, či potažmo Česko a Slovensko uspět na globální scéně, pak vědí své miliardáři Vlastislav Bříza a Dalibor Cicman. První dokázal tradiční značku Koh-i-noor dostat do celého světa, druhý se svým e-commerce projektem GymBeam svět postupně dobývá.

Kromě rozhovorů s klíčovými osobnostmi trhu se v magazínu dozvíte také prognózu vývoje na pražské burze, proč se v Kuchyni na Pražském hradě nesmaží smažák nebo jak to vlastně mají Češi se svými chalupami.

Deváté vydání čtvrtletníku Newstream CLUB je v prodeji na stáncích i v online distribuci Send, kde je možné titul také předplatit. Digitální verzi magazínu lze zakoupit přímo na webu newstream.cz.

Na další číslo se můžete těšit již v prosinci.

Související

Chlebíček v karlínském bistru Jana Paukerta

Chlebíček je český vynález. Znají ho turisté a pochutnávají si na něm i vegani

Přečíst článek
Nové bistro v Praze Čimicích

Z centra Prahy do Čimic. Tohle tu přesně chybělo, chválí nový gastronomický podnik hosté

Přečíst článek
Doporučujeme