Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Nejlepší seriál posledních let končí. Boj o moc ukázal krutost světa miliardářů

Stanislav Šulc

Desátou epizodou čtvrté série se v uzavřely peripetie rodiny mediálních magnátů Royových. Skončil tak seriál Boj o moc, který se stal nejvýraznější sondou do světa nejvyšších vrstev, jakou kdy televize, film či literatura zachytily. A navíc jde o neuvěřitelně atraktivní jízdu, která hodně vypovídá o současném uspěchaném světě.

Reklama

Kdo s koho? Kdo nahradí doyena mediální skupiny Logana Roye? Bude to jeho druhorozený syn Kendall, kterého Logan vybral již před lety, ale o jehož schopnostech vést neustále pochyboval? Nebo to bude psychotický pragmatik Roman, floutek, který klidně uzavře smlouvu s Ďáblem, pokud mu to přinese zisk? Nebo se na vrchol nakonec vyškrábe jediná Loganova dcera Shiv, která se snaží porazit oba bratry a uzavřela pakt s úhlavním nepřítelem?

Takto je rozehrána závěrečná partie seriálu Boj o moc (známý pod původním názvem Succession), která se uzavře na HBO a streamingové službě HBO Max. A s jejím vyvrcholením skončí jedna z nejúžasnějších televizních událostí posledních let.

Seriál The Last of Us

HBO dělá radost fanouškům Last of Us a Boje o moc. Nové série se blíží

Streamovací služba HBO Max prožívá velmi dobré časy. Seriál Last of Us se stal jedním z největších hitů posledních let, ačkoli má za sebou teprve dvě odvysílané epizody. HBO již dalo zelenou natáčení druhé sezony seriálu natočeného podle kultovní počítačové hry. A novinky hlásí také mimořádný seriál Boj o moc, neboli Succession.

Přečíst článek

Boj o nástupictví

Za seriálem stojí scenárista a showrunner Jesse Armstrong a k úspěchu mu notně pomohl také režisér Adam McKay, autor mimořádného snímku Sázka na nejistotu, který popsal vznik finanční krize z roku 2008.

Již v první epizodě naznačili vlastně vše, o čem jim půjde. Logan, stárnoucí miliardář, monstrum pro své podřízené i příbuzné, má srdeční příhodu. V nemocnici se tak scházejí jeho nejbližší a začíná boj o moc, o nástupnictví. A tento boj vlastně pokračuje celých 39 epizod navzdory tomu, že se Loganovo zdraví zlepšuje.

Podívejte se na záběry s letošních hitů HBO Max

Autorům se však tento boj o nástupnictví podařilo rozepsat do nesmírně komplexní šíře. Logan totiž se svými dětmi bojuje vlastně také. Firmu chce prodat, rozdělit, hraje zákulisní hry s hlavními akcionáři. V reakci se proti němu spojují zase potomci, část firmy skutečně prodají.

Do toho se blíží volby, v nichž se snaží uspět Loganův prvorozený syn a jediný, který o nástupnictví neusiluje. Nedrží totiž žádné akcie.

Snímek Il Boemo nově uvádí Netflix

Netflix uvádí filmy bojující o České lvy BANGER. nebo Il Boemo

Největší streamingová služba světa nově představuje řadu českých filmů natočených v uplynulém roce. Diváci si tu například mohou pustit i očekávané držitele Českých lvů BANGER. a Il Boemo. Netflix navíc nabízí například seriál První republika, který v premiéře uváděla Česká televize.

Přečíst článek

Svět skutečně bohatých

Každá zápletka, každá dějová linka však neustále rozšiřuje základní premisu – boj o moc. O ten tady totiž jde především. Armstrongovi se totiž podařilo zachytit nejspíš velmi věrně podstatu tohoto světa private jetů, luxusních apartmá na Páté Avenue a rodinných výletů helikoptérami. Co je pro mnohé nedosažitelný sen, je pro tyto lidi standard, norma. Nemusejí o to usilovat.

Přesto jejich život není žádný instagramový ráj, jak chce většina lidí věřit. Je to mix neustálého stresu, neutuchajících bojů, ztrát. A snahy vyrovnávat se s psychickými obtížemi, k nimž to vede.

Ostatně seriál si část slávy vydobyl i zcela radikální úvodní znělkou, v níž jsou jakési záběry z domácího videa Loganovy rodiny. Děti mají vše a mohou cokoli (třeba kouřit doutníky), ale Logan tu je jen jako jakési nepřítomné monstrum stojící anonymně kdesi vzadu na zahradě řešící byznys. Právě tady leží základ jejich osobností, které poté sledujeme v seriálu naplno rozvinuté. Naplno zničené.

Programový ředitel České televize Milan Fridrich

Šéf programu ČT Fridrich: Docent je hit, už chystáme druhou řadu. Maďaři natočili vlastní Most

Fenomén Případů 1. oddělení vynesl Českou televizi v roce 2022 k dalšímu titulu nejsledovanější tuzemské televizní skupiny. Podle ředitele programu ČT Milana Fridricha za tím stojí zejména správně nastavený systém kontroly, díky němuž dokáže veřejnoprávní stanice konkurovat komerčním televizím i nové konkurenci ze strany streamingových služeb. Ty podle Fridricha pak nejsou jen konkurencí, ale také partnery. Detaily ale zatím zveřejnit nesmí.

Přečíst článek

Všichni všechno předstírají

Všechny vztahy v tomto světě jsou účelové, veškeré emoce jsou předstírané, hrané, simulované. Z nejlepších přátel se stávají nepřátelé, z manželů jsou obchodní protivníci. To vše je napsáno jednak velmi živým jazykem, navíc zjevně po konzultacích s lidmi, kteří vědí, jak tento svět funguje. Zápletky jsou totiž i z byznysového hlediska skvělé.

Přesto nejsilnější zbraň seriálu je trochu jinde. Současné seriály jsou nejpozději od Přátel plné rozebírání nejniternějších emocí postav. Stalo se z toho klišé. I kvůli tomu se však ze seriálů jakýkoli závan autenticity, skutečnosti zcela vytratil. V Succession všichni všechno hrají, předstírají. Hrají i zájem o druhého, předstírají konverzaci o pocitech, když už k něčemu takovému vůbec dojde. Když se ale rozpadá vztah Shiv Royové a Toma Wambsganse, tak nějak to skutečně bolí. Tvůrci se tam dotýkají určité těžko popsatelné esence, která je podstatou každého umění.

Totéž v neméně nesnesitelném pojetí je pak snaha Kendalla vyrovnat se Loganovi, posléze stát se tvůrcem moderního média pro mladé. Opět jde o natolik komplexní emoce, že by v běžném seriálu zkrátka nemohly být, jsou příliš složité a sledovat je není vůbec prvoplánově příjemné. A z postavy bratrance Greg se kvůli jeho zcela nekompromisnímu outsiderství stala doslova kultovní postava, jejíž sledování je ale opravdu pro silné povahy.

Daniel Grunt - šéf nových médií skupiny CME

Nový šéf televize Nova Daniel Grunt: Zlomem pro Voyo byl přesun Ordinace za platební bránu

Daniel Grunt se stal generálním ředitelem televize Nova. Byznysový portál newstream.cz s ním přinesl poslední rozhovor v jeho předchozí roli, kdy vedl digitální aktivity skupiny CME a měl na starosti rozjezd videotéky Voyo. Přečtěte si, jak vidí budoucnost televizního vysílání.

Přečíst článek

Monstra na vlně úspěchu

Od seriálu Mad Men tu nebyl tak komplexní pohled na úspěch, jaký nabízí Boj o moc. Obě díla také ukazují, že úspěch bývá vykoupen, mívá oběti mezi druhými i v samotném člověku, který upěje. Oba seriály zachycují monstra, která nasedla na vlnu úspěchu, který je posiluje. Ale jeho účinky se snižují, proto je potřeba dávat vyšší a vyšší dávky.

Don Draper z Mad Men z tohoto kolotoče nakonec vystoupil, ačkoli nevíme, co by se mu dělo dál. Logan Roy měl horší osud. V jednu chvíli si uvědomil, že úspěch samotný již nefunguje a zbylo mu jen několik exmanželek, jedna aktuální milenka, které se všichni smějí, a banda potomků, kteří jej vysávají, nenávidí a jdou mu po krku. Tím Succession opravdu dosáhla až rozměrů antické tragédie. A je neméně kvalitní.

Nový šéf ČTK Jaroslav Kábele: Budeme víc oslovovat firmy a instituce

Nový šéf ČTK Kábele: Budeme víc oslovovat firmy a instituce. A lépe využívat nemovitosti

Česká tisková kancelář je popelkou mezi veřejnoprávními českými médii. Ví to i Jaroslav Kábele, který v červnu usedne do křesla ředitele. Pozornost politiků je upřena na Českou televizi nebo na Český rozhlas. To Kábeleho trochu mrzí. Agentura, která zásobuje celý český mediální svět novými zprávami, nemá ani koncesionářské poplatky, ani žádné dotace. Musí se živit vlastní ekonomickou aktivitou. Uživit tiskovou kancelář si bere nastupující šéf jako svůj hlavní úkol.

Přečíst článek

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování

Češi loni nakoupili hudbu za 1,6 miliardy korun. Většinou za streamování, stoupl zájem o vinyly

Celkové příjmy hudebního průmyslu loni v Česku vzrostly meziročně o 13,7 procenta na 1,637 miliardy korun. Víc než polovinu z nich tvořily stejně jako předloni příjmy za digitální služby. Příjmy ze streamingu stouply o pětinu na 948 milionů korun, oznámila Česká národní skupina Mezinárodní federace hudebního průmyslu (ČNS IFPI).

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Seriál The Last of Us

HBO dělá radost fanouškům Last of Us a Boje o moc. Nové série se blíží

Přečíst článek
Programový ředitel České televize Milan Fridrich

Šéf programu ČT Fridrich: Docent je hit, už chystáme druhou řadu. Maďaři natočili vlastní Most

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme