Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Jeden steak z „pravého” mamuta nebo křepelky, prosím. Firma vyrábí laboratorní náhražky za kuře či hovězí

Stálá expozice O původu člověka a vzniku kultury v pavilonu Anthropos Moravského zemského muzea Brno. Snímek pořízen 11. února 2023.
profimedia.cz
 ČTK

Masovou kouli z laboratorně vypěstovaného mamutího masa vyrobila australská firma, která zkoumá potenciál uměle vytvořených masných produktů. Informoval o tom list The Guardian.

Reklama

Vytvořit náhradu za běžné kuřecí, vepřové či hovězí maso se v současné době snaží řada firem. Australská společnost Vow ale experimentuje s buňkami neobvyklých živočišných druhů s cílem vytvořit nové typy masa.

Letos začne prodej laboratorního masa z křepelek

Firma uvedla, že již prozkoumala potenciál více než 50 živočišných druhů, včetně alpaky, buvola, krokodýla, páva či různých ryb. První laboratorně vypěstované maso, které se chystá prodávat, bude křepelka japonská. Zákazníci restaurací v Singapuru by je mohli mít na stole již letos.

Bíkovina Solein je sama o sobě bez chuti, a dá se proto použít jako součást mnoha jídel.

Jídlo jen z vody, vzduchu a elektřiny má být na talířích už letos

Finská firma se chystá vyrábět jídlo přímo ve své továrně. Zemědělské plodiny ani hospodářská zvířata k tomu vůbec nebude potřebovat. Povolení k prodeji dosud nevyrobených potravin už získala v Singapuru, na evropský a americký souhlas zatím čeká.

Přečíst článek

Koule z mamutího masa, která je podle agentury AP o něco větší než softbalový míček, byla v úterý vystavena v muzeu vědy a techniky Nemo v nizozemské metropoli Amsterodamu. „Hledáme buňky, které lze snadno vypěstovat, jsou chutné a výživné. Následně tyto buňky mícháme, abychom vytvořili doopravdy lahodné maso," řekl výkonný ředitel firmy George Peppou.

Reklama

Vybrali jsme mamuta srstnatého, protože je symbolem ztráty biologické rozmanitosti a klimatické změny," uvedl Tim Noakesmith, který firmu založil společně s Peppouem. „Předpokládá se, že toto zvíře vyhynulo v důsledku lovu a oteplení země po poslední době ledové," dodal.

Buňka ovce plus slona rovná se „mamut“

Firma Vow uvedla, že při výrobě masové koule použila ovčí buňku, do níž vložila genetickou informaci mamuta a chybějící části doplnila genetickými údaji jeho žijícího příbuzného – slona afrického.

Svět musí uživit osm miliard lidí. Bez vylepšené genetiky, chemie a techniky to nepůjde

V tomto týdnu dosáhl počet obyvatel zeměkoule osmi miliard. Obavy, že tolik lidí nepůjde uživit a čekají nás války o potravinové zdroje, se nenaplnily jenom díky vědě a možnostem průmyslu – zejména toho chemického a strojírenského. Vystaráno však není, vědu i průmysl čekají nová zadání, píše pro Newstream vědecký novinář Josef Tuček.

Přečíst článek

Prvotní myšlenka vzešla podle listu The Guardian od Base Korstena z firmy Wunderman Thompson. „Naším cílem je zahájit debatu o tom, jak jíme a jak by mohly vypadat a chutnat alternativy naší stravy v budoucnu. Uměle vypěstované maso je maso, ale ne takové, jak je známe," prohlásil.

Rostlinné alternativy masa jsou nyní běžné, laboratorně vypěstované maso ale kopíruje chuť skutečného masa. Podle deníku The Guardian se uměle vyrobené maso – kuřecí od firmy Good Meat – v současné době prodává pouze zákazníkům v Singapuru. Dvě další společnosti ale již také prošly schvalovacím procesem ve Spojených státech.

V roce 2018 jiná firma použila DNA z vyhynulého zvířete a vytvořila gumové medvídky z želatiny dalšího chobotnatce, mastodonta, připomněl deník The Guardian.

Omáčka garum v různých fázích procesu přípravy, tak jak vzniká ve fermentačním inkubátoru značky Goodlok.

Garum je hit! Proč se ze starověkého receptu stal gastronomický fenomén

„A taky tam přidáváme garum,“ tuhle větu dnes uslyšíte od řady ambiciózních šéfkuchařů. Při prvním soustu pochopíte, proč je garum takový hit: neskutečně zintenzivní a prohloubí chuť, je to doslova exploze umami, přitom si pro sebe neukradne hlavní roli, ale fantasticky nakopne suroviny, s nimiž se v jídle pracuje. A přidat ho můžete takřka do všeho. Co to je garum? A kde se vzalo?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Barcelonská restaurace Disfrutar získala prestižní ocenění nejlepší restaurace světa

Středomořská gastronomie táhne. Kde najdeme současnou nejlepší restauraci světa?

Přečíst článek
Hovězí maso je zdrojem aminokyselin

Biohacking: Maso ve stravě neuškodí, je ale třeba vyladit vyhovující dávku

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme