Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Americký vydavatel Kinga, Trumpa či Dana Browna změní majitele za desítky miliard v hotovosti

Sídlo amerického vydavatelství Simon & Schuster v New Yorku.
profimedia.cz
Dušan Kütner
duk

Čtvrté největší americké vydavatelství se stoletou tradicí Simon & Schuster změní majitele. Od Paramount Global jej za 1,6 miliardy dolarů (35,3 miliardy korun) v hotovosti koupí investiční gigant KKR. Dosavadní vlastník vydavatele bestsellerů Stephena Kinga či Dana Browna, amerických klasiků jako Ernsta Hemingwaye či politiků Donalda Trumpa a Hillary Clintonové hledal kupce tři roky, podotkl server BBC.

Reklama

Dohoda s investorem KKR představuje konec letité ságy pro vlastníka Paramount Global, který hledal kupce pro knižní společnost od roku 2020. Vydavatelství již jednou našlo kupce, ale obavy regulačních orgánů z ohrožení hospodářské soutěže zmařily předchozí dohodu o prodeji firmě Penguin Random House za 2,2 miliardy dolarů, uvedla BBC. KKR k dohodě uvedla, že vydavatelství bude nadále fungovat nezávisle.

Od křížovek ke Kingovi, Hellerovi či Carnegiemu

Vydavatelství Simon & Schuster, založené v roce 1924, zaměstnává po celém světě více než 1600 lidí. Jeho první vydanou knihou byly křížovky. Od té doby vydané tituly zahrnují bestsellery Dale Carnegieho Jak získávat přátele a působit na lidi, satiru Josepha Hellera Hlava 22 a nejprodávanější thrillery od Stephena Kinga.

Miliardář Křetínský uspěl v boji o francouzskou vydavatelskou dvojku Editis.

Další zářez miliardáře Křetínského na francouzském mediálním trhu. Koupí vydavatelskou dvojku Editis

Společnost Czech Media Invest (CMI) miliardáře Daniela Křetínského kupuje od mediální společnosti Vivendi francouzské vydavatelství Editis. CMI to sdělila v tiskové zprávě, o ceně se nezmiňuje. Dokončení transakce očekává v následujících měsících, podmíněno je mimo jiné schválením ze strany regulačních orgánů.

Přečíst článek

Simon & Schuster vydal tisíce knih od tisíců autorů. Mezi autory, kteří byli či jsou kulturně významní a měli několik bestsellerů – což znamená, že prodali alespoň tři tisíce knih – patří i klasici americké literatury jako Ernst Hemingway, PG Wodehouse, F. Scott Fitzgerald, Hunter S. Thompson, Jackie Collinsová, John Irving či třeba populární písničkářka Lana Del Rey.

Společnost KKR, která v oboru již dříve investovala do platformy digitálních knih Overdrive, uvedla, že v akvizici vidí příležitost rozšířit distribuci společnosti Simon & Schuster „skrz média a trhy“. KKR také uvedla, že vytvoří plán na poskytování zaměstnaneckých akcií firmy, aby pomohla vytvořit „kulturu vlastnictví“. Šéf Paramount Global Bob Bakish v prohlášení uvedl, že peníze získané prodejem Simon & Schuster poskytnou zábavní firmě větší „finanční flexibilitu".

Seznam.cz, logo

Antimonopolní úřad posvětil Seznamu nákup společnosti Silky. Tím získá i firmu Borgis, která vydává deník Právo

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže povolil firmě Seznam média ze skupiny Seznam.cz koupit firmu Silky Zdeňka Porybného. Jejím prostřednictvím Seznam.cz získá i společnost Borgis, která vydává deník Právo a dodává obsah pro server Novinky.cz. Fúze podle rozhodnutí ÚOHS nenaruší nijak hospodářskou soutěž ani neposílí dominantní postavení skupiny Seznam.cz, protože na žádném z dotčených trhů se aktivity společností nepřekrývají. Seznam plány týkající se působení a rozvoje oznámí o prázdninách, řekl člen představenstva Seznam.cz Pavel Zima. Podle mediálního experta Jana Potůčka je rozhodnutí úřadu překvapivé.

Přečíst článek

Simon & Schuster je čtvrtou největší z americké „velké pětky" vydavatelských společností, kam patří také HarperCollins, Hachette Book Group, Penguin Random House a Macmillan Publishers. 

V pondělí společnost Paramount oznámila tržby ve výši 7,62 miliardy dolarů za tři měsíce do 30. června – což je pokles ve srovnání se 7,8 miliardami dolarů ve stejném období před rokem. Společnost vykázala celkovou ztrátu poté, co prodeje reklam v jejích televizních sítích klesly o 10 procent a firma nedokázala navázat s novým hitem na loňský snímek Top Gun: Maverick, podotkla BBC.

Nakladatelství Penguin Random House odpískal koupi rivala -  firmu Simon & Schuster.

Vydavatel knih Dana Browna i Danielle Steelové odpískal koupi svého rivala

Největší světové nakladatelství Penguin Random House ustoupilo od plánu koupit za 2,18 miliardy dolarů (51,8 miliardy korun) svého rivala, firmu Simon & Schuster.

Přečíst článek

Speciál Realitní Club

Realitní Club je multiplatformní projekt serveru newstream.cz věnovaný nemovitostem, zaměřený pro B2B i B2C segment. Má tři základní části –  webovou, printovou a eventovou se silným zaměřením na sociální sítě. Jako první odstartovala speciální stránka Realitního Clubu. Speciál je rozdělen do čtyř kategorií, které se „deep dive“ způsobem věnují klíčovým oblastem nemovitostního trhu. 

  • Brownfieldy: vize a budoucnost nezastavěných území především ve velkých městech;
  • Komerční reality: kanceláře, coworking;
  • Nová výstavba: development, nájemní bydlení, družstevní bydlení, hypotéky;
  • Reality a politika: jak se municipality i nejvyšší patra centrální politiky podílejí na výstavbě.

Součástí budou rozhovory s developery, politiky, architekty i designéry.

Témata související s realitami:

Reklama

Související

Obal biografie Elona Muska z pera Waltera Isaacsona, vydaného v září 2023 nakladatelstvím Simon & Schuster

Biografie Elona Muska: Génius i démon, který zachraňuje svět – ale překáží mu v tom lidé

Přečíst článek
Ochromený Hollywood. Po scenáristech stávkuje i 160 tisíc herců

Ochromený Hollywood. Požadujeme úctu, vzkazuje studiím 160 tisíc stávkujících herců

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme