Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Stará pokladnička s Mickey Mousem po dědovi vynesla tisíce liber

Pokladnička s Mickey Mousem ze 30. let 20. století byla v prosinci 2021 vydražena na aukci v britské síni David Duggleby za 5800 liber.
aukční síň David Duggleby, se svolením společnosti
Dušan Kütner
duk

Přede dvěma lety Richard Swain z Matlocku v anglickém Derbyshire zdědil po svém dědovi mimo jiné i plechovou pokladničku s Mickey Mousem, kterou jeho předek opatroval šest desítek let až do své smrti. Až mu jednou příbuzní ve Spojených státech řekli, že viděli podobnou kasičku, která se prodala za 15 tisíc dolarů. A tak neváhal a dal ji do aukce. A na dražbě v aukční síni David Duggleby ve Scarborough jejímu majiteli vynesla 5800 liber (asi 173 tisíc korun).

Reklama

Cena je přitom docela nízká vzhledem k tomu, že v minulosti za podobné pokladničky vyrobené těsně poté, co Walt Disney svého myšáka v roce 1928 vytvořil, sběratelé zaplatili až 26 tisíc liber.

Mechanický předmět, který odborníci popsali jako „nesmírně vzácný, raný kus Disneyho memorabilií“, se vyráběl jen krátkou dobu. „Tvůrci Saalheimer a Strauss z Norimberku si zajistili povolení k výrobě čtyř různých verzí pokladniček s touto postavou. Žádná z nich – než byla firma v roce 1936 prodána – nebyla vyrobena ve velkém množství,“ citoval server BBC specialistu na hračky Grahama Paddisona ze společnosti David Duggleby.

„Všechny jsou dnes neuvěřitelně vzácné. Tohle je poprvé, co jsem takovou za celou svou kariéru viděl," dodal.

Pokladnička s Mickey Mousem ze 30. let 20. století byla v prosinci 2021 vydražena na aukci v britské síni David Duggleby za 5800 liber. Zdroj: aukční síň David Duggleby, se svolením společnosti

Na plechové krabičce je nápis: „Pokud mě jen zatáhneš za ucho, uvidíš, jak se mi objeví jazyk. Polož mi na jazyk minci a ušetři si peníze, dokud jsi mladý.“ Podle Paddisona kasička, která je plně funkční, byla darována tehdejšímu film milujícímu školákovi z Nottinghamu Victoru Swainovi na počátku 30. let.

Věřím, že se jedná o první podobný prodej ve Spojeném království. A ve Spojených státech se jich v aukci prodala jen hrstka. Prodejní ceny se pohybovaly od 6000 do 26 tisíc liber,“ podotkl. Předměty jako staré komiksy, postavičky a další memorábilie se přitom podle aktuální nabídky síně David Duggleby pohybují v řádech desítek liber, na tuzemské Aukro.cz pak převážně v desítkách až nižších stovkách korun.

Casino dell’Aurora,

Vila v Římě bude nejdráž prodanou rezidenční nemovitostí. Petice tlačí na premiéra, aby prodej zarazil

Již za několik dnů proběhne dražba známé italské vily, která se pyšní stropní freskou od Caravaggia. Cena římské vily Casina dell’Aurora se odhaduje na 471 milionů eur (asi 11,5 miliardy korun). V aukci, která se koná 18. ledna, se ale konečná cena zřejmě vyšplhá ještě výše. Mohlo by tak jít o nejdráže prodanou rezidenční nemovitost v historii. Část italské veřejnosti vystoupila proti jejímu prodeji a vyzývá premiéra k jejímu znárodnění.

Přečíst článek

Bedřich Piskač, Dívka v černých šatech, výstřižek

Aukce v Česku boří rekordy. Za pololetí se prodalo umění za 846 milionů

Umění táhne. Sběratelé a investoři v prvním pololetí na sálových aukcích umění a starožitností v ČR utratili rekordních 846 milionů korun. Spolu s internetovými dražbami by to bylo určitě přes miliardu.

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Mercuryho piano za padesát milionů. O pozůstalost lídra Queen se strhl aukční boj

Mercuryho piano za padesát milionů. O pozůstalost lídra Queen se strhl aukční boj

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Doporučujeme