Reklama

Nový magazín právě vychází!

Objednávejte zde

Biohacking: Vitamín to není, ale jíst byste ho měli

Mozek
iStock
Alžběta Shejbalová

Zdravá játra a mozek zajišťuje krom jiného cholin. Pozor ale, existuje ho několik druhů.

Reklama

Cholin je základní živina, která je zdrojem metylové skupiny, kterou tělo využívá pro mnoho různých úkonů a procesů, včetně syntézy DNA, nervové signalizace a detoxikace. Organismus potřebuje cholin, aby mohl syntetizovat molekuly fosfatidylcholin a sfingomyelin, což jsou jedny z nejvýznamějších fosfolipidů, nezbytné pro tvorbu buněčných membrán. Pro všechny rostlinné a živočišné buňky je proto cholin nezbytný pro zachování strukturální integrity. Není považován za vitamín, protože si tělo umí mále množství cholinu vyrobit v játrech. Toto množství ale nestačí k pokrytí veškerých potřeb organismu, proto je nezbytné ho přijmout ze stravy či z doplňků.

Olivový olej

Biohacking: Ani nasycené tuky nejsou tak hrozné, jak se myslelo

Jak je to s tuky? Po proteinech a sacharidech se aktuální díl seriálu Biohacking podívá na třetí nejdůležitější složku výživy.

Přečíst článek

Doporučený denní příjem je asi 500 mg pro dospělého. Nejbohatšími zdroji cholinu jsou hovězí maso, vejce, sojové boby, treska a brambory. Cholin je ve vodě rozpustný a je příbuzný svým účinkem s vitaminy skupiny B, jako je kyselina listová či vitamin B12. Stejně jako vitaminy skupiny B hraje cholin podobnou roli, pokud jde o podporu energie a funkce mozku a také udržování aktivního metabolismu. Ženy v plodném věku většinou potřebují méně cholinu ze stravy než děti a ostatní dospělí, protože estrogen podporuje gen, který pomáhá při jeho biosyntéze.

Nedostatek cholinu je celkem běžný, protože existuje řada genetických faktorů, které znemožňují správné vstřebávání. Takže i při dostatečné konzumaci stravy bohaté na cholin může docházet k deficitu a studie ukazují, že i průměrný člověk nedosahuje dostatečných hladin cholinu. Podle výzkumu až 50 procent obyvatelstva může mít genetickou mutaci zvýšené potřeby komponentů pro metylaci a tak může vzrůst denní potřeba cholinu až několikanásobně.

Jen ten správný cholin

Suplementace cholinem je mezi biohackery předmětem žhavé debaty. Existuje totiž několik forem cholinu a každá je kvůli svému působení na organismus vhodná pro jiné účely. Nejběžnější formou, kterou ale biohackeři nedoporučují vůbec, je cholin bitartrát, který je ve střevech bakteriemi přeměněn na sloučeninu zvanou oxid trimetylamidu (TMAO), která je v poslední době intenzivně vědci zkoumána pro její pravděpodobně negativní roli při vzniku srdečních onemocnění.

Forma cholinu Alfa-GPC je nejlepší pro zdraví mozku, pro její zklidňující účinek a pozitivní efekt na svalovou sílu. Trimetylglycin (TMG) nejlépe podporuje metylaci a tudíž celkový pocit zdraví, vyrovnané hladiny energie a nálady. Betain HCl podporuje tvorbu žaludečné kyseliny a tím pomáhá vstřebávat živiny, vitamíny i minerály. Fosfatidylcholin nejvíc pomáhá zdraví jater, žlučníku a tím i trávení tuků a detoxikaci. Fosfatidylcholin se doporučuje univerzálně, protože v této formě je cholin nejčastěji přítomen v samotném jídle.

Biohacking: Trápí vás vypadávání vlasů? Možná za tím je nedostatek biotinu

Biotin neboli také vitamín B7, patří k vitamínům skupiny B. Je plně rozpustný ve vodě a nejznámější jsou jeho pozitivní účinky na vlasy a pokožku. Tento zásadní vitamín ale vykazuje i další benefity pro celý lidský organismus.

Přečíst článek

Cholin je důležitý pro správnou funkci klíčového neurotransmiteru zvaného acetylcholin, který pomáhá nervům komunikovat a svalům se pohybovat, a působí jako neurotransmiter proti degradaci mozku. Jak stárneme, náš mozek se stává méně pružným. Cholin se významně podílí na udržování elasticity mozku tím, že udržuje hladinu acetylcholinu, která ve stáří přirozeně klesá.

Některé studie upozorňují na fakt, že nízká hladina acetylcholinu může vést k poklesu kognitivních funkcí, což může dojít až k rozvoji senility a Alzheimerovy nemoci. Pacienti s již rozvinutou Alzheimerovou chorobou vykazují velmi nízký statut acetylcholinu a některé léky určené pro léčbu této nemoci vlastně napodobují efekt cholinu na zvýšení účinků tohoto neurotransmiteru.

Pomerančová marmeláda s rakytníkem

Biohacking: Dětem dejte sladké a těžkou peřinu

Proč děti potřebují sladkosti? Jaké vitamíny a doplňky stravy by měly mít? A jak podpořit vývoj mozku? Dočtete se v dalším pokračování úspěšného seriálu Biohacking.

Přečíst článek

Cholin je potřebný pro adekvátní přenos tuků z jater do buněk v celém těle. Cholin je zodpovědný za očistu jater od nahromaděného tuku. Cholin se totiž podílí na transportu cholesterolu i triglyceridů z jater do jiných částí těla, kde jsou potřeba. U lidí, kteří mají v těle nízkou hladinu cholinu, bylo podle některých studií zjištěno, že jsou více ohroženi poškozením jater a dokonce jejich selháním. Cholin také pomáhá tvořit LDL cholesterol v játrech, a i když je LDL považován za "špatný" druh cholesterolu, určitá hladina je stále potřebná pro zdravé fungování organismu.

Biohacking (ilustrační foto)

Biohacking: Trend, jak „žít věčně" podle miliardářů. Dozvíte se v obsáhlém seriálu

Co to je biohacking? Nový lifestyle, který zahrnuje metody, jak si „vytunit" tělo a mozek, jak co nejzdravěji, nejefektivněji a nejlépe fungovat a žít. Seriál Biohacking na newstream.cz každý týden představuje nejzajímavější „hacky." Níže najdete odkazy na jednotlivé již vydané díly.

Přečíst článek

Biohacking: Přibýváte bezdůvodně na váze? Možná máte v těle málo jódu

Málo jódu škodí, stejně tak jeho přemíra. Mít vyrovnanou hladinu jódu je extrémně důležité zejména v těhotenství. Jeho nedostatek může trvale poškodit mozek dítěte. Co jíst, abychom měli v těle jódu tak akorát?

Přečíst článek

Magazín newstream CLUB

Jak vytvářet odkaz pro příští generace? Odpovědi z byznysového světa, ale i od výrazných osobností společenského života nabízí třetí číslo magazínu newstream CLUB, který právě vychází.

Na obálce byznysově - lifestylového čtvrtletníku je František Kinský, legendární šlechtic, který vypráví, jak se v jejich rodě dědí nikoli majetek, ale zodpovědnost a služba. 

Hvězdami jarního čísla jsou dále mimo jiné Silke Horáková (Albatros), Luděk Sekyra (Sekyra Group), Zbyněk Frolík (Linet) nebo architekt Václav Aulický či umělec Milan Knížák.

Magazín se věnuje tématům dlouhodobých investic, předávání majetku v rámci rodinných klanů, tradičním českým značkám či tomu, jak developeři společně s architekty mění tvář měst na dlouhá staletí.

Magazín přináší inspirativní čtení, které má čtenáře motivovat k tomu, aby zkusili i ve své profesi či hobby vytvářet věci s trvalejší vizí

K dostání je v síti PNS i online. Nově také v elektronické podobě v našem e-shopu.

Související témata 

Nástupnictví

Miliardáři

Umění

Filantropie

Reklama

Související

Salát, zdravá strava

Biohacking: Člověk je zvíře závislé na salátech. Tedy, měl by být

Přečíst článek
Reklama
Reklama
Reklama
Doporučujeme